Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Coon C. - The Races of Europe

Ο Carleton Coon (1904-1981) ήταν καθηγητής φυσικής ανθρωπολογίας σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του απέκτησε ενδιαφέρον για την φυσική ανθρωπολογία. Πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια κάνοντας φυλετικές μελέτες. Επιστρέφοντας, συγγράφει το βιβλίο "The Races of Europe" το 1939, για το οποίο είναι γνωστός.

Το βιβλίο αυτό είναι μια μελέτη των φυλών της Ευρώπης αλλά και των περιοχών που συνορεύουν με αυτή. Η μελέτη αφορά στην προϊστορική, ιστορική και σύγχρονη φυλετική σύνθεση της Ευρώπης.

Ως προς την προϊστορική φυλετική σύνθεση της Ευρώπης εντοπίζει δύο κύριες συνιστώσες, τους γηγενείς Upper Paleolithic και τους Μεσογειακούς, με τις φυλές της Ευρώπης να αποτελούν εξέλιξη αυτών των τύπων ή μίξη τους. Η Μεσογειακή φυλή εκτείνεται από το Μαρόκο και τα βόρεια παράλια της Μεσογείου, έως το Αφγανιστάν, με πολλές βέβαια διαφοροποιήσεις. Και ο Νορδικός τύπος αποτελεί διαφοροποίηση του Μεσογειακού αρχικού τύπου. Ο ευρύτερος Μεσογειακός τύπος είναι αυτός που ευθύνεται για την εμφάνιση υψηλών μορφών πολιτισμού για πρώτη φορά στη λεκάνη της Μεσογείου και στη Μέση Ανατολή.

Η μεγαλύτερη όμως συνεισφορά του έργου αυτού είναι η τυπολογία των φυλετικών τύπων της Ευρώπης και η μελέτη της κατανομής τους στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Αποτελεί σημείο αναφοράς στην φυλετική ανθρωπολογία και μέρος της τυπολογίας που εισήγαγε έχει επικρατήσει. Συνοδεύεται από φωτογραφικό συμπλήρωμα ταξινόμησης των ανθρώπων σε φυλές, ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τον φυλετικό μελετητή. Για την Ελλάδα μάλιστα δηλώνει

"...it is my personal reaction to the living Greeks that their continuity with their ancestors of the ancient world is remarkable, rather than the opposite. "

Ο Coon έδωσε αγώνα στις ΗΠΑ για την εδραίωση των φυλετικών μελετών. Ωστόσο προσέκρουσε στις επιδιώξεις του σιωνισμού που μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήθελαν να εξαλείψουν τις φυλετικές έρευνες που αφυπνίζουν τους λαούς και τονίζουν την διαφορετικότητά τους από τους άλλους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το βιβλίο του εκδόθηκε πριν τον πόλεμο.

Το βιβλίο εστιάζει στις σωματικές διαφορές των φυλών και δυστυχώς όχι τόσο στις ψυχικές. Όσοι μελετούν την φυλετική ανθρωπολογία οπωδήποτε πρέπει να διαβάσουν αυτό το βιβλίο. Είναι ένα από τα σημαντικότερα στον τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.