Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Eickstedt E. - Rassenkunde und Rassengeschichte der Menschheit

O Egon Freiherr von Eickstedt (1892-1965) ήταν Γερμανός ανθρωπολόγος. Μετά από σπουδές σε πολλά αντικείμενα, τον κέρδισε η ανθρωπολογία. Γίνεται καθηγητής πανεπιστημίου το 1921 και αρχίζει τα ταξίδια κάνοντας ανθρωπολογικές μελέτες. Λαμβάνει διάφορες θέσεις σε πανεπιστημιακά και ερευνητικά ινστιτούτα φυλετικών μελετών της Γερμανίας. Όταν η εξουσία πηγαίνει στους Εθνικοσοσιαλιστές, συμμετέχει ενεργά στις φυλετικές τους πολιτικές. Εκδίδει πλήθος βιβλίων με φυλετικές μελέτες. Μετά τον πόλεμο συνεχίζει τις μελέτες και τα ταξίδια του σε όλον τον κόσμο.


Το σημαντικότερο βιβλίο του εκδίδεται το 1934 με τίτλο "Rassenkunde und Rassengeschichte der Menschheit". Στο ογκώδες έργο του ο Eickstedt περιγράφει αναλυτικά όλες τις φυλές του κόσμου. Μας δίνει την πιο λεπτομερή φυλετική ταξινόμηση που έχει γίνει ποτέ. Αυτή ακολουθείται μέχρι και σήμερα, ειδικά για τις φυλές εκτός Ευρώπης, οι οποίες δεν είχαν μελετηθεί σε τέτοιο βαθμό από άλλους μελετητές. Η τυπολογία του ακολουθείται σε μεγάλο βαθμό από το humanphenotypes.com. Οι εξαιρετικές του περιγραφές και λεπτομέρειες είναι αποτέλεσμα των πολυάριθμων ταξιδιών του σε όλον τον κόσμο. Ο Eickstedt θεωρείται ο σημαντικότερος φυλετικός ανθρωπολόγος.


Δυστυχώς το βιβλίο δεν έχει μεταφραστεί, αλλά δεν υπάρχει και διαθέσιμο στο διαδίκτυο, ούτε καν στη Γερμανική γλώσσα! Διάφορα στοιχεία μπορεί να αντλήσει κανείς από αποσπάσματα στο διαδικτυο.

1 σχόλιο:

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.