Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Bean R. - The Races of Man

Ο Robert Bennet Bean (1874-1944) ήταν καθηγητής ανατομίας και ανθρωπολόγος στις ΗΠΑ. Σπούδασε ιατρική, εστιάζοντας στην ανατομία και κάνοντας μετρήσεις στον άνθρωπο οδηγήθηκε στην μελέτη της ανθρωπολογίας. Για χρόνια εργάστηκε στις Φιλιππίνες, όπου μελέτησε τους κατοίκους, δημοσιεύοντας ένα βιβλίο και πολλές μελέτες.

Το σημαντικότερο έργο του σημοσιεύτηκε το 1935 με τον τίτλο "The Races of Man". Είναι μια σύντομη ανθρωπολογική μελέτη των φυλών του ανθρώπου.

Ο συγγραφέας αναφέρεται αρχικά στην φυσική ιστορία του ανθρώπινου είδους και στον σχηματισμό των φυλών. Δίνονται διάφορες αμφιλεγόμενες υποθέσεις για την διασπορά του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη. Γίνεται ο διαχωρισμός στις τρεις μεγάλες φυλές, την κίτρινη, την λευκή και την μαύρη και αναλύονται οι φυσικές και ψυχικές διαφορές τους.


Η ανάλυση προχωρά περαιτέρω, στις φυλετικές υποκατηγορίες εντός των τριών κύριων ομάδων φυλών. Η προσπάθεια όμως είναι αποσπασματική και οι υποκατηγορίες που αναλύονται είναι λίγες. Η έμφαση δίνεται στα σωματικά τους γνωρίσματα και παρατίθενται φωτογραφίες.

Το βιβλίο είναι μικρό σε έκταση, διαβάζεται εύκολα, ωστόσο σε σχέση με τα βιβλία των άλλων ανθρωπολόγων, όπως του Eickstedt που είχε κυκλοφορήσει περίπου την ίδια εποχή, είναι πολύ πίσω. Παρ'όλα αυτά είναι μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.