Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Αρχαίες Ελληνικές τοιχογραφίες της κλασικής εποχής: ποιον φυλετικό τύπο απεικονίζουν;

Η αρχαία Ελλάδα ήταν γεμάτη τοιχογραφίες. Η αγάπη των αρχαίων Ελλήνων για την ζωγραφική ήταν ιδιαίτερη και έχουν πολλά ονόματα ζωγράφων. Η φθορά του χρόνου και οι καταστροφές εξαφάνισαν τους πίνακες ζωγραφικής και τις περισσότερες τοιχογραφίες. Ελάχιστες τοιχογραφίες έχουν σωθεί από την αρχαία Ελληνική ζωγραφική. Οι παρακάτω είναι τοιχογραφίες της κλασσικής εποχής. Ενδιαφέροντα στοιχεία μπορεί να αντλήσει ένας ανθρωπολόγος παρατηρώντας τες.

Η πρώτη τοιχοιγραφία απεικονίζει μια πομπή Κορινθίων, με σκοπό κάποια θυσία. Οι απεικονιζόμενες γυναίκες και παιδιά εχουν μαύρα μαλλιά, λευκό δέρμα, ίσια μύτη. Ανήκουν στον Μεσογειακό τύπο, ή το πολύ πολύ στον Αλπικό.


Η επόμενες δύο τοιχογραφίες βρέθηκαν σε τάφο στην Ποσειδωνία, Ελληνική πόλη της Μεγάλης Ελλάδας. Η πρώτη απεικονίζει πέντε άνδρες καθισμένους σε ανάκλινδρα κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου, ενώ η δεύτερη δύο άνδρες και ένα παιδί. Όλοι οι απεικονιζόμενοι και στις δύο τοιχογραφίες ανήκουν στον Μεσογειακό τύπο, έχοντας καστανά ή μαύρα μαλλιά, έντονη τριχοφυΐα προσώπου οι άνδρες, ίσια μύτη, είναι δολιχοκεφαλικοί, μεσομορφικοί και με χρώμα δέρματος μεσογειακό.



1 σχόλιο:

  1. Καλημερα.Εαν μου το ελεγαν δεν θα το πιστευα...Καταπληκτικο μπλογκ.
    Νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.