Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Γιατί τα ονόματα των λαών πολλές φορές αρχικά άνηκαν σε αλλόφυλους;

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται υπερήφανοι για το ότι ανήκουν σε έναν λαό. Τα ονόματα των λαών συχνά προέρχονται από πηγές που δεν έχουν καμία φυλετική σχέση με την σημερινή σύνθεση του λαού. Είναι ονόματα που αποκτήθηκαν παλαιότερα και έχουν μείνει στη μνήμη των λαών ως αντιπροσωπευτικά τους, πολλές φορές χωρίς να έχουν καμία σχέση με τους ίδιους. Παρόλα αυτά, οι λαοί φέρουν με υπερηφάνεια ονόματα που στην πραγματικότητα είναι αλλόφυλων και δηλώνουν πρωτύτερη κατάκτηση από εκείνους!

Για να γίνουν κατανοητά τα παραπάνω θα δοθούν μερικά παραδείγματα από λαούς της Ευρώπης που γνωρίζουμε αρκετά για την ιστορία τους.

Οι Γάλλοι, έχουν λάβει το όνομά τους ως λαός από τους Γαλάτες ή από τους Φράγκους (France). Γαλάτες και Φράγκοι ήταν ονόματα Νορδικών λαών που κατέκτησαν τμήματα της Γαλλίας παλαιότερα και επέβαλλαν το όνομά τους στους κατεκτηθέντες, οι οποίοι το οικειοποιήθηκαν, παρότι σήμερα οι Γάλλοι είναι κυρίως Αλπικοί, λίγο Μεσογειακοί νότια και δυτικά και ελάχιστα Νορδικοί στον Βορρά.

Οι Γερμανοί, Δανοί, Σουηδοί, έχουν όλοι τους ονόματα από αρχαίες Νορδικές φυλές, κάτι που ταιριάζει αρκετά με τη σημερινή φυλετική τους σύσταση.

Οι Ελβετοί, Βέλγοι, Ρώσοι έχουν ονόματα και αυτοί από Νορδικές φυλές, παρότι ένα μικρό μόνο μέρος τους είναι Νορδικό.

Οι Ιταλοί και Ισπανοί έχουν ονόματα από Ελληνικούς γεωγραφικούς όρους.

Οι Έλληνες έχουν πάρει το όνομά τους από αρχαίο λαό της Μεσογειακής φυλής στον Ελλαδικό χώρο, ακόμα και ως Γραικοί (Greece).

Οι Ούγγροι (ή Μαγυάροι) και Βούλγαροι έχουν ονόματα από Τουρανικές φυλές, παρότι ο σημερινός τους πληθυσμός λίγο έως ελάχιστα Τουρανικός.

Οι Ρουμάνοι έχουν πάρει το όνομά τους από άλλο λαό, τους Ρωμαίους, δηλαδή είναι τελείως ετεροπροσδιοριζόμενοι.

Οι Σλοβένοι, Κροάτες, Σέρβοι, έχουν ονόματα από Σλαβικές φυλές του παρελθόντος, ενώ οι ίδιοι είναι ελάχιστα Βαλτικοί φυλετικά.


Οι λαοί αποδέχονται το όνομα ακόμη και ξένης φυλής όταν κατακτηθούν, αρκεί να τους συμπεριφερθεί με ανεκτικότητα, να τους προσδώσει κύρος και να συμμετάσχουν μαζί σε κοινούς αγώνες.

5 σχόλια:

  1. Οἱ Φίννοι δὲν ἦσαν Νορδικοί, ὅπως ἐσφαλμένα γράφεις, ἀλλὰ Ἀλταϊκὸ, μογγολικὸ φύλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, διορθώθηκε. Τους περιγράφει στη Germania ο Τάκιτος και με βάση την περιγραφή φαίνεται να είναι μογγολικό φύλο.

      Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Συνέχισε τὴν ἐξαιρετική σου δουλειά, φίλε.

      Διαγραφή
  2. Πως γίνεται όμως οι Βαλτικοί Σλάβοι να κατέκτησαν τους μαζικούς Διναρικούς Βαλκάνιους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα οπως εχω διαβασει οι Φραγκοι ηταν λαος γερμανικος και οι Γαλατες ανηκανε στην οικογενεια των Κελτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.