Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Αρχαίοι Πέρσες και η ομοιότητα με τους σημερινούς Ιρανούς

Αρκετές ανάγλυφες αναπαραστάσεις αρχαίων Περσών έχουν βρεθεί. Οι Περσες απεικονίζονται ανήκοντες στον λεγόμενο Ιρανικό φυλετικό τύπο, με την χαρακτηριστική κυρτή μύτη, είναι εξωμορφικοί, ενώ στις έγχρωμες τοιχογραφίες απεικονίζονται μελαχρινοί, με αρκετά σκούρο δέρμα. Μοιάζουν χαρακτηριστικά με τους σημερινούς κατοίκους του Ιράν και αποτελούν τους προγόνους τους. Σημειωτέον ότι το Ιράν μέχρι το 1935 ονομάζονταν Περσία, ενώ η γλώσσα που ομιλείται εκεί είναι η Περσική.






3 σχόλια:

  1. Εχω μια απορια! Που αρχιζουν και κυριως που τελειωνουν τα ορια αυτου που αποκαλουμε "λευκη φυλη"? Μιλαμε αποκλειστικα για ευρωπαικους λαους? Αν ναι, στις αλλες ηπειρους ποιες φυλες εχουμε? Εννοω οτι περα απο τους μογγολοειδεις/κιτρινους της Ασιας και τους υποσαχαριους της Αφρικης, οπου ειναι ξακαθαρο που ανηκουν, που μπορουμε να καταταξουμε
    α) τους λαους της βορειας Αφρικης(Αιγυπτιους, Λιβυους κλπ) και
    β) τους διαφορους Ασιατες(Ιρανοι, Ιρακινοι, Συριοι, Αραβες, Ινδοι κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι όροι λευκή, μαύρη, κίτρινη φυλή δεν είναι ορθοί από ανθρωπολογικής σκοπιάς. Δύο φυλετικοί τύποι που διαφέρουν στο χρώμα του δέρματος μπορεί να είναι συγγενείς. Για παράδειγμα οι φυλές της βορείου Αφρικής και οι Μεσανατολίτες έχουν συγγένεια με Ευρωπαϊκές λευκές φυλές. Αντιθέτως, οι μαύροι της Αφρικής και οι σκουρόχρωμοι Αβορίγινες δεν έχουν κοντινή συγγένεια, παρότι θεωρούνται μαύροι. Ακόμη και εντός της Ευρώπης, κάποιοι βραχυκέφαλοι λευκοί έχουν μεγάλη φυλετική απόσταση από δολιχοκέφαλους λευκούς.

    Συνεπώς, το χρώμα του δέρματος είναι μεν σημαντικό φυλετικό γνώρισμα, όμως δεν είναι το μόνο κριτήριο κατάταξης. Υπάρχουν πολλά άλλα γνωρίσματα που είναι εξίσου σημαντικά. Είναι αδύνατη η κατάταξη σε "λευκούς", "κίτρινους", "μαύρους", καθώς μάλιστα η εκτίμηση του χρώματος είναι κάτι το υποκειμενικό. Δηλαδή δεν πρέπει να μιλάμε ανθρωπολογικά για "λευκούς", "κίτρινους", "μαύρους" και "ενδιάμεσους", αλλά για Μεσογειακούς, Βόρειους Σινικούς, Σουδανικούς, Ιρανικούς, κτλ. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι προβαίνουν στον απλό διαχωρισμό με βάση το χρώμα του δέρματος, καθότι η εμφανισιακή ομοιότητα παίζει σημαντικό κοινωνικό ρόλο στην αίσθηση οικειότητας και στην σεξουαλική προτίμηση.

    Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.