Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Γιατί οι φυλετικοί χάρτες δεν συμπίπτουν με τους πολιτικούς χάρτες;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι οι κάτοικοι μιας χώρας αποτελούν μια φυλή. Εκφράσεις όπως "Γερμανική φυλή", "Ιταλική φυλή", "Γαλλική φυλή" θα τις έχετε συναντήσει. Υπό αυτήν την έννοια, οι λαοί θεωρούνται ομοιογενείς και διαφέρουν από όλους τους άλλους. Στη συνείδηση των περισσοτέρων, ένας που ζει μερικά χιλιόμετρα πέρα από τα σύνορα, σε μια γειτονική χώρα, είναι αλλόφυλος. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική.

Τα πολιτικά σύνορα προκύπτουν από τη διαρκη διαμάχη των διαφόρων κρατών μεταξύ τους. Επαρχίες αλλάζουν χέρια διαρκώς. Άλλα κράτη διαλύονται και απορροφώνται από τα γειτονικά τους, ενώ άλλα διασπώνται σε επιμέρους κράτη. Σε μια επαρχία που άλλαξε χέρια, δεν άλλαξε η φυλή των κατοίκων της από την μια μέρα στην άλλη. Δηλαδή, η προσάρτηση της Αλσατίας-Λωρραίνης, πότε από την Γαλλία, πότε από την Γερμανία, δεν σημαίνει ότι οι κάτοικοί της άλλαζαν φυλή κατά το δοκούν. Στην πραγματικότητα, σπάνια αλλάζει δραματικά η φυλετική σύνθεση μιας περιοχής. Για να γίνει αυτό πρέπει να μετακινηθούν πληθυσμοί και να εκδιωχθούν ή να εξαφανιστούν οι ντόπιοι, κάτι που δύσκολα συμβαίνει. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι έννοιες κράτος και φυλή είναι πολύ δύσκολο να ταυτίζονται, όταν έχουν συμβεί ιστορικά πολλές πολεμικές διαμάχες. Τα σύνορα μπορούν να αυξήσουν την δυσκολία μίξης μεταξύ γειτονικών λαών, ωστόσο ιστορικά οι περιοχές αλλάζουν σύνορα πολλές φορές ή γίνονται σταδιακές ειρηνικές μετακινήσεις πληθυσμών.

Οι πόλεμοι σχεδόν πάντοτε έχουν φυλετική βάση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι περιοχές που κατακτώνται είναι φυλετικά ομοιογενείς. Και αυτοί που ξεκινούν τον πόλεμο ίσως να μην είναι ομοιογενείς και απλώς να το νομίζουν. Οι απελευθερωτικοί πόλεμοι γίνονται για την κατάκτηση εδαφών στα οποία κατοικούν ομόφυλοι. Βέβαια δεν είναι σίγουρο σε ποιον βαθμό τα εδάφη πράγματι κατοικούνται από ομόφυλους, καθώς η φυλετική ανθρωπολογία συνήθως είναι κάτι άγνωστο. Πολλές φορές κατακτώνται περιοχές για επεκτατικούς λόγους, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι περιέχουν αλλόφυλους. Δείτε τον χάρτη για να διαπιστώσετε τη σχέση φυλής και πολιτικών συνόρων, ως αποτέλεσμα των ιστορικών μεταβολών στην Ευρώπη.

Συνεπώς τα κράτη συχνά δεν είναι ομοιογενή. Ωστόσο, επειδή η φυλετική ομοιογένεια μιας χώρας είναι ο ισχυρότερος ενοποιητικός παράγοντας, θα πρέπει να επιδιώκεται ως η πρώτη προτεραιότητα του κράτους. Το έθνος βρίσκει ευκολότερα κοινή πορεία, οράματα, ιδανικά και δημιουργεί πολιτισμό, χωρίς να πέφτει στις παλινωδίες των πολυφυλετικών κοινωνιών, που καταντούν ζούγκλες όπου θριαμβεύει ο ατομικισμός.

4 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με τον χάρτη περισσότερο κερδισμένοι είναι οι Βαλτικοί και οι μεσογειακοί, αφού καταλαμβάνουν τον μεγαλύτερο χώρο στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Οι Αλπικοί έχουν την κεντρική Ευρώπη και οι Διναρικοί τα Βαλκάνια και την Δυτική Ουκρανία, ενώ οι Νορδικοί είναι περιορισμένοι στην βόρεια Ευρώπη. Ουσιαστικά την Νορδική φυλή την σώνει η μετανάστευση μεγάλων μαζών στην Β. Αμερική(το 50 από το 65% των λευκών είναι γερμανοκελτικής καταγωγής) αφού σε λίγο στην Ευρώπη σχεδόν θα εξαφανιστεί. Οι μεσογειακοί εκτός από την Ν.Ευρώπη κατέχουν και μεγάλο μέρος της Νότιας Αμερικής και ίσως θα είναι οι περισσότεροι λευκοί μεχρι το τέλος του αιώνα. Γενικά καλό θα ήταν να διαλυθούν τα εθνικά κράτη που και φτιαχτά είναι, και χρησιμοποιούνται από τον σιωνισμό για να εξολοθρεύεται η λευκή φυλή σε μεταξύ της πολέμους, και να φτιαχτούν φυλετικά κράτη όπως στον χάρτη, κάτι που θα εξαφανίσει τα προβλήματα, αφού οι φυλές θα έχουν την ίδια ψυχοσύνθεση.

    Son Of Odin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μηπως ξερει κανεις τα φυλετικα χαρακτηριστηκα των δωριαιων???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Δωριείς θεωρούταν ότι προέρχονταν από τούς Μακεδνούς. Αν και υπάρχουν κάποιες αναφορές σε ξανθότητα των Σπαρτιατών, οι Δωριείς δεν πρέπει να ήταν Νορδικοί. Κατα πάσα πιθανότητα είχαν κάποια διναρική πρόσμειξη που φαίνεται και από τα ψυχικά τους χαρακτηριστικά, κάτι που υποστηρίζει και ο Δημόπουλος στο βιβλίο του- η καταγωγή των Ελλήνων. Ήταν πιθανόν μεσογειακοί με κάποια διναρική πρόσμειξη. Χαρακτηριστικό νόμισμα του Νάβιδος ενός σπαρτιάτη τυράννου που καταγόταν από την βασιλική οικογένεια-http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Nabis_of_Sparta.jpg

    Son Of Odin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Son of Odin είπες μεγάλη κουβέντα " Φυλετικά Κράτη" .
    ΝΑΙ πράγματι είναι εμφανής και στην Ελλάδα ακόμη η διαφορά ψυχοσύνθεσης και χαρακτηριστικών σε σημείο που να αναρωτιέται κανείς για τον διπλανό του ...ποιός είναι και από είναι! Μήπως για αυτό υπάρχει αυτή η διχόνοια; Αλλωστε ιστορικά οι προσμίξεις ανάμεσα π.χ. σε Αιολείς, Δωριείς κλπ κλπ ήταν συνεχείς. Σήμερα πηγαίνεις σε ένα χωριό π.χ της Θεσσαλίας (κατάγομαι) και βλέπεις ότι μπορείς να φανταστείς...ΔΕΝ ΞΕΡΩ..ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.