Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Οι Πορτογάλοι είναι Μεσογειακοί ή μήπως Κρομανοειδείς;

Κλασική είναι στην ανθρωπολογία η κατάταξη της Πορτογαλίας με την Ισπανία φυλετικά στο Μεσογειακό φάσμα. Ωστόσο ένα έμπειρο μάτι, καθώς και οι γηγενείς της Ιβηρικής χερσονήσου διαπιστώνουν ότι είναι εμφανής διαφορά μεταξύ Ιβήρων και Ιταλών-Ελλήνων Μεσογειακών και αρνούνται να δεχτούν ότι ανήκουν στον ίδιο τύπο. Συνεπώς κάποιοι ανθρωπολόγοι εφηύραν τον Ατλαντο-Μεσογειακό υποτύπο του Μεσογειακού για τους Ίβηρες, ώστε να κάνουν την διάκριση.

Αλλά και αυτή η διάκριση φαίνεται να μην είναι ορθή. Ισπανία και Πορτογαλία έχουν μεγάλη συγκέντρωση Κρομανοειδών, που πιθανόν αποτελούν την πλειοψηφία, με αρκετούς Μεσογειακούς οι οποιοι φέρνουν σε αυτούς της Ιταλίας και της Ελλάδας. Φαίνεται ότι η Ισπανία και Πορτογαλία αποτελεί ένα πεδίο Κρομανοειδών και Μεσογειακών και δεν υπάρχει υποτύπος του Μεσογειακού, αλλά μίξεις Κρομανοειδών με Μεσογειακούς που δίνουν αυτήν την εντύπωση. Πολλές φορές τους Κρομανοειδείς τους μπερδεύουν για Μεσογειακούς. Ο Πορτογάλος της φωτογραφίας είναι...
Κρομανοειδής και καθόλου Μεσογειακός. Επίσης η γυναίκα κάτω, επίσης από την Πορτογαλία, είναι και αυτή Κρομανοειδής και όχι Μεσογειακή.


Σε αυτήν την ιστοσελίδα, μπορείτε να δείτε πολλές φωτογραφίες Πορτογάλων, ανδρών και γυναικών. Η Κρομανοειδής επίδραση είναι έντονη. Ακόμη πιο καθαρά μπορείτε να παρατηρήσετε την Κρομανοειδή επίδραση στις γυναίκες, όπου σχεδόν όλες είναι Κρομανοειδείς! Παρατηρήστε ειδικά το σαγόνι, που είναι η πλέον εμφανής ένδειξη Κρομανοειδούς επίδρασης και βγάζει μάτι ειδικά στις γυναίκες που έχουν πιο απαλά χαρακτηριστικά. Το έχουν σχεδόν όλες! Και βέβαια αυτές οι γυναίκες γεννούν αυτούς τους άνδρες.

Η Κρομανοειδής επίδραση είναι αυτή που δίνει το μεγάλο ύψος στον δήθεν "Ατλαντο-Μεσογειακό" τύπο, το εντονότερο σαγόνι και μερικές φορές το πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος.

Βέβαια η ιστοσελίδα εκείνη θέλει να δείξει ότι οι Πορτογάλοι είναι Ατλαντο-Μεσογειακοί και Ατλαντοειδείς και όχι Μεσογειακοί ή Νότιομεσογειακοί. Δηλαδή θέλει να δείξει ότι οι Πορτογάλοι έχουν αρκετά λευκό δέρμα και συχνά ανοιχτά χαρακτηριστικά, ενώ αρνείται ότι είναι σκέτο Μεσογειακοί ή έχουν επίδραση από την Βόρεια Αφρική, από τον Νοτιομεσογειακό τύπο. Όπως δείξαμε "Ατλαντο-Μεσογειακοί" δεν υπάρχουν, ενώ Ατλαντοειδείς είναι ένα ελάχιστο ποσοστό.

Η αλήθεια είναι ότι οι Πορτογάλοι είναι σε μεγάλο βαθμό Κρομανοειδείς και αυτό εξηγεί την διαφοροποίηση από τους Μεσογειακούς. Είναι η φυσική συνέχεια των Κρομανοειδών τύπων της Βορειοδυτικής Αφρικής. Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί Μεσογειακοί. Η μάλλον πλειοψηφική Κρομανοειδής επίδραση είναι αυτή που εξηγεί γιατί Πορτογάλοι και Ισπανοί δεν εμφανίζουν την συμπεριφορά των Μεσογειακών, όπως θα περίμενε κανείς κοιτώντας τα εγχειρίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.