Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Darwin C. - The Expression of the Emotions in Man and Animals

O Κάρολος Δαρβίνος το 1872 δημοσίευσε το έργο του "The Expression of the Emotions in Man and Animals", στο οποίο μελετά την έκφραση των συναισθημάτων στον άνθρωπο και στα ζώα. Είναι μία από τις σημαντικότερες μελέτες στον τομέα μέχρι και σήμερα.

Στην αρχή αναλύει τις αρχές βάσει των οποίων λειτουργούν οι εκφραστικοί μεχανισμοί των συναισθημάτων, μελετώνται κάποιες συμπεριφορές στα υπόλοιπα ζώα και στο κύριο μέρος του έργου προβαίνει στην ανάλυση κάθε συναισθήματος ξεχωριστά στον άνθρωπο.

Αρκετές κινήσεις που εκφράζουν συναισθήματα, ικανοποιούν κάποια επιθυμία ή αίσθηση και λόγω συνήθειας εκτελούνται ακόμη και αν δεν υπάρχει λόγος, όταν εμφανιστεί το ίδιο ερέθισμα. Επίσης, άλλες εκφραστικές κινήσεις, προκύπτουν από αντίθεση, δηλαδή τη συνήθεια αντίθετων κινήσεων λόγω αντίθετων ερεθισμάτων, από την πολλή χρήση, ασχέτως αν είναι χρήσιμες. Ακόμη, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ενστικτώδεις κινήσεις του νευρικού συστήματος, άσχετα από τη θέληση, βάσει ερεθίσματος, που κάποιες κατευθύνονται ως ένα βαθμό από τη συνήθεια

Άλλα συναιθήματα είναι απολύτως έμφυτα, άλλα χρειάζονται και εξάσκηση. Δηλαδή κληρονομούνται αλλά και προπονούνται ως ένα βαθμό. Συναισθήματα εμφανίζουν όλα τα ζώα, ακόμα και τα έντομα. Περιγράφονται τα συναισθήματα ζώων όπως ο σκύλος, η γάτα, κτλ. και τέλος ο πίθηκος.

Το κύριο μέρος του έργου είναι η ανάλυση των πολυάριθμων συναισθημάτων του ανθρώπου. Οι περιγραφές του Δαρβίνου είναι γλαφυρές και οι παρατηρήσεις του εντυπωσιακές. Το γέλιο...
προήλθε πριν την ανθρωποποίηση, καθώς και οι πίθηκοι κάνουν παρόμοιες κινήσεις. Καταπιέζοντας το γέλιο, προκύπτει το χαμόγελο. Ο φόβος είναι πανάρχαιο συναίσθημα, με αντιδράσεις όπως τρέμουλο, η καρδιά να χτυπά δυνατά, ανατρίχιασμα, κομμένη ανάσα, ορθάνοιχτα μάτια, κοκκάλωμα από τότε που οι άνθρωποι προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από εχθρούς ή να τους αντιμετωπίσουν σε μάχη. Το δάκρυσμα, προέρχεται από τη σύσπαση μυών που προέρχεται από το ουρλιαχτό, το οποίο μας αποφορτίζει και το έχουμε από νεογνά. Η δυστυχία και η απόγνωση, προκύπτουν εκφραστικά από την καταπίεση του δακρύσματος. Η οργή οδηγεί σε συνοφρύωση για καλύτερη όραση ή λόγω φωνασκίας, με επίδειξη δοντιών, κτλ όπως οι πρωτόγονοι άνθρωποι και οι πίθηκοι. Το σήκωμα των ώμων προκαλείται από τη λεγόμενη αντίθεση, ως ένδειξη αδυναμίας. Η έκφραση της αηδίας προέρχεται από παλαιότερη ικανότητα εθελοντικού εμετού που διέθεταν οι πρόγονοί μας και χάθηκε. Αυτές είναι μόνο μερικές συνοπτικές παρατηρήσεις, καθώς στο βιβλίο μελετώνται αυτές και πολλές ακόμα εκφραστικές κινήσεις, όπως η έκπληξη, η αποστροφή βλέμματος, το άγχος, η στοργή σε εξονυχιστικό βαθμό. Αποκορύφωμα των εκπληκτικών περιγραφών του Δαρβίνου είναι η αιτιολόγηση του κοκκινίσματος, λόγω εσωτερικής ικανότητας του ανθρώπου και του νευρικού συστήματος να επικεντρώνεται σε ένα σημείο και να το επηρεάζει.

Ο Δαρβίνος συμπεραίνει ότι οι κύριες εκφραστικές κινήσεις στον άνθρωπο είναι κληρονομικές, ενώ επιδρά σε κάποιες από αυτές η μάθηση και η μίμηση. Αν τα όργανά μας ήταν διαφορετικά, η έκφραση των συναισθημάτων θα ήταν διαφορετική. Για παράδειγμα, αν μπορούσαμε να κουνήσουμε τα αυτιά μας, θα προέκυπταν ακόμη πιο εκφραστικές κινήσεις. Σε όλο το βιβλίο του ο Δαρβίνος μελετά τις ομοιότητες και τις διαφορές στην έκφραση των συναισθημάτων μεταξύ των διαφόρων φυλών του ανθρώπου. Μελετά ζητήματα αναγνώρισης συναισθημάτων, όπου διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν πολύ μικρές εκφραστικές διαφορές, δυσκολεύονται όμως να τις περιγράψουν. Έμφαση καθ'όλη τη διάρκεια των περιγραφών δίνεται στην εξελικτική εμφάνιση των συναισθημάτων.

Οι εκφραστικές κινήσεις των συναισθημάτων έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την επικοινωνία των ανθρώπων. Δίνουν ζωντάνια και ενέργεια στα λόγια μας. Αποκαλύπτουν τις σκέψεις και τις προθέσεις μας πιο αληθινά από τα λόγια. Το βιβλίο είναι εντυπωσιακό. Ο Δαρβίνος με αυτό το έργο του εκανε άλλη μία ανεκτίμητη συνεισφορά στην επιστήμη, αποδεικνύοντας το κολοσσιαίο επιστημονικό μέγεθος του. Οι αναλύσεις του είναι συναρπαστικές και συνιστάται οπωσδήποτε να το διαβάσετε. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα.

2 σχόλια:

  1. Το κακό ειναι πως δεν υπαρχει στα Ελληνικά , ειναι δύσκολο το διάβασμα ενος τέτοιου έργου στα Αγγλικά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαχειριστα,τα καπως σχιστα ματια που εχουν πολλοι καυκασιοι τι ακριβως ειναι;Αναφερομαι σε Γεωργιανους,Αμπχαζιους,Τσετσενους,Οσετιους,Ινγκουσετιους,Νταγκεστανους αλλα και πολλους Αλβανους και Αρμενιους.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.