Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Hooton E. - Physical anthropology of Ireland

O Earnest Hooton (1887-1954) ήταν φυσικός ανθρωπολόγος από τις ΗΠΑ. Στο βιβλίο του Physical anthropology of Ireland, προβαίνει σε μία εξονυχιστική ανθρωπολογική μελέτη του πληθυσμού της Ιρλανδίας.

Το δείγμα του προέρχεται από όλες τις επαρχίες του νησιού. Έγινε κάθε δυνατή ανθρωπολογική μέτρηση και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε αναλυτικούς χάρτες και πίνακες. Ο Hooton προβαίνει σε προσάθεια συσχέτισης των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων με τις κοινωνικές και θρησκευτικές διαφορές στην κοινωνία της Ιρλανδίας.

Μία ενδιαφέρουσα παράμετρος της έρευνας είναι η απόπειρα του Hooton να ταξινομήσει...
φυλετικά τους κατοίκους της Ιρλανδίας. Ωστόσο οι κατηγοριοποιήσεις του δεν είναι καλές και δημιουργούν σύγχιση. Για παράδειγμα, "Διναρικοί" δεν υπάρχουν, αλλά Κρομανοειδείς τείνοντες προς μεσοκεφαλία. Κακώς θεωρεί βραχυκεφαλία για κεφαλικό δείκτη πάνω από 80 και εντάσσει τους Κρομανοειδείς αυτούς και τις μίξεις τους σε δήθεν Νορδικούς-"Αλπικούς" και "Βαλτικούς". Προφανώς δεν υπάρχουν Βαλτικοί και Διναρικοί, ενώ οι Αλπικοί είναι ελάχιστοι.

Από τους πολυάριθμους χάρτες που παραθέτει, η Ιρλανδία κατοικείται από τους εξής φυλετικούς τύπους: Κρομανοειδείς και Ατλαντοειδείς, με τους Κρομανοειδείς πολλούς στα δυτικά και κάποιους Νορδικούς στα ανατολικά. Σύμφωνα με τους χάρτες, μεγαλύτερο ύψος, βάρος, θώρακας, ζυγωματικά, κεφαλικός δείκτης υπάρχει στα δυτικά, δείχνοντας Κρομανοειδή επίδραση, ενώ στα ανατολικά υπάρχει μακρύτερο πρόσωπο, μικρότερα ζυγωματικά, μικρότερος κεφαλικός δείκτης. Οι Ατλαντοειδείς βρίσκονται σε όλη την επικράτεια, ενώ οι Νορδικοί κυρίως στα παράλια και σε μερικούς άλλους θύλακες. Γενικά, οι Ιρλανδοί είναι λεπτοπρόσωποι Κρομανοειδείς και Ατλαντοειδείς.

Το βιβλίο κλείνει με ένα παράρτημα με πολλές φωτογραφίες Ιρλανδών ανά επαρχία.

1 σχόλιο:

  1. Στρατιωτης του I.R.A.18 Απριλίου 2014 στις 8:28 μ.μ.

    Οι λιγοι Νορδικοι ειναι απογονοι των Νορβηγων Βικινγκς που αποικισαν την Ιρλανδια τον 9ο αιωνα και των οποιων η κυριαρχια κρατησε,με αρκετες βεβαιως διακυμανσεις,περιπου τρεις αιωνες.
    Να σημειωθει οτι αυτοι ιδρυσαν και το Δουβλινο,που σημερα αποτελει πρωτευουσα του σμαραγδενιου νησιου,ως οχυρη ακροπολη ονοματι Ντιφλιν οπως την θεμελιωσε ο Νορβηγος Βικινγκ πολεμαρχος Ταργκεις το 840 μ.χ. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.