Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Κατανομή του σωματικού ύψους στον πλανήτη - Biasutti

Πατήστε πάνω για μεγέθυνση

Το ύψος είναι μια κλασική μέτρηση στο ανθρώπινο σώμα και έχει μετρηθεί κατά καιρούς από τις κρατικές αρχες και διάφορους επιστήμονες, όχι μόνο ανθρωπολόγους. Ο Biasutti συγκέντρωσε τα δεδομένα ύψους για όλες τις περιοχές του πλανήτη και τα παρσουσίασε στον παραπάνω χάρτη.

Ένα βασικό γνώρισμα του ύψους είναι ότι είναι αρκετά πλαστικό, δηλαδή εξαρτάται από τη διατροφή και άλλους παράγοντες. Γι' αυτό το λόγο το ύψος έχει αυξηθεί τον τελευταίο αιώνα και τα νούμερα του χάρτη δεν είναι αντιπροσωπευτικά σήμερα. Όμως, σε μετρήσεις πληθυσμών, το ύψος κατά μέσο όρο αποτελεί...
χαρακτηριστικό κάθε φυλής. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι μας θεωρούμε π.χ. τους νέγρους ψηλούς, ενώ τους κινέζους κοντούς, γιατί κατά μέσο όρο έτσι ισχύει, παρότι στις δύο αυτές ομάδες σίγουρα υπάρχουν και κοντοί και ψηλοί.

Στην Αφρική κυριαρχεί το μεγάλο ύψος, με περιοχές μέσου ύψους. Στην Ασία το μέσο ύψος είναι το σύνηθες, με περιοχές χαμηλού ύψους στα βόρεια και την Ινδονησία και μεγάλου ύψους στην Τουρανική-Βορειοϊνδική περιοχή. Οι ιθαγενείς της Αυστραλίας έχουν μεγάλο ύψος. Στην Αμερική, υπάρχει κυρίως το μέσο και μεγάλο ύψος. Στην Ευρώπη, κυριαρχεί το μέσο ύψος, με περιοχές μεγάλου ύψους στα βόρεια και στα δυτικά  Βαλκάνια. Παρότι τα νούμερα δεν είναι αντιπροσωπευτικά σήμερα, οι ίδιες αναλογίες μεταξύ των διαφόρων φυλών, διατηρούνται μέχρι σήμερα.

2 σχόλια:

  1. Ποιας χρονολογίας είναι ο χάρτης; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι από το βιβλίο του Ιταλού ανθρωπολόγου Renato Biasutti "Le razze e i popoli della terra" του 1941.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.