Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Ο κεφαλικός δείκτης στη Νορβηγία

Ο Νορβηγός ανθρωπολόγος C. Arbo δημοσίευσε μια μελέτη περί του κεφαλικού δείκτη στη Νορβηγία στο περιοδικό Revue d'Anthropologie. Ο Arbo ήταν ο σημαντικότερος ανθρωπολόγος της Νορβηγίας.

Ο Arbo μελέτησε κυρίως την νότια Νορβηγία, με δείγμα 5-6000 στρατιώτες. Με βάση τις μετρήσεις του, δημιούργησε τον χάρτη του κεφαλικού δείκτη της Νορβηγίας. Οι κεφαλικοί δείκτες βρίσκονται στο διάστημα τιμών 76-83, δηλαδή εν γένει υπάρχει δολιχοκεφαλία με μερικούς μεσοκέφαλους.

Οι πιο δολιχοκέφαλες περιοχές είναι πιο ξανθές, πιο ψηλές, πιο...
κοινωνικά προηγμένες με τάσεις αριστοκρατικές. Οι λιγότερο δολιχοκέφαλες περιοχές είναι οι περισσότερες με λιγότερη ξανθότητα και ύψος και με πιο έντονα σαγόνια. Φαίνεται η διαφορά μεταξύ Νορδικών και Κρομανοειδών. Διαπιστώνει ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην φυλετική σύνθεση ανάλογα με το ανάγλυφο της περιοχής, που ορίζει πεδιάδες και ορεινές περιοχές.

Στον χάρτη του κεφαλικού δείκτη της Νορβηγίας, οι πιο ανοιχτόχρωμες περιοχές είναι οι πιο δολιχοκέφαλες, με τις σκούρες περιοχές να φτάνουν μέχρι τη μεσοκεφαλία. Η δολιχοκεφαλία κυριαρχεί, με τη μεσοκεφαλία να είναι έντονη στα νοτιοδυτικά παράλια, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μετανάστευση Αλπικών από την κεντρική Ευρώπη. Από τον χάρτη προκύπτει ότι οι περισσότερες περιοχές είναι δολιχοκέφαλες με τάσεις μεσοκεφαλίας, υποδεικνύοντας υπεροχή των Κρομανοειδών έναντι των Νορδικών που είναι πιο δολιχοκέφαλοι. Δεν είναι άλλωστε παράξενο, πως υπάρχει η πεποίθηση ότι η Νορβηγία είναι η πιο Κρομανοειδής χώρα της Ευρώπης. Συνεπώς, στη Νορβηγία υπάρχουν Κρομανοειδείς, Νορδικοί με πολλές μεταβατικές Νορδικές-Κρομανοειδείς μορφές, Λαπωνικοί στον βορρά και λίγοι Αλπικοί στα νοτιοδυτικά παράλια.

Δυο Κρομανοειδείς μορφές από τη Νορβηγία είναι οι εξής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.