Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Η ανθρωπολογία της κεντρικής Ασίας και Σιβηρίας

O H. Field μελέτησε ενδελεχώς την ανθρωπολογία της Σοβιετικής Ένωσης και εξέδωσε το 1948 το βιβλίο "Contributions to the Anthropology of the Soviet Union". Ο Field ήταν ακούραστος μελετητής ταξινομώντας μεθοδικά την ανθρωπολογική γνώση της εποχής του.

Από τις μελέτες των Σοβιετικών ανθρωπολόγων, προκύπτει ότι ο λεγόμενος Μογγολικός τύπος σε καμία περίπτωση δεν είναι ομοιογενής. Δολιχοκέφαλοι και βραχυκέφαλοι ανθρωπολογικοί τύποι βρίσκονται σε όλη την έκταση της Σιβηρίας μέχρι την Άπω Ανατολή. Τα χαρακτηριστικά που συνήθως προβάλλονται ως τυπικά των Μογγόλων, όπως χοντρή τρίχα μαλλιών, επίκανθος και πεπλατυσμένο πρόσωπο, δεν εμφανίζονται σε όλους τους πληθυσμούς της Σιβηρίας. Στην κεντρική Ασία, εμφανίζονται πολλά ευρωπαϊκού τύπου χαρακτηριστικά, ακόμα και κυρτή μύτη.

Αφού παρουσιαστούν αναλυτικά παλαιοανθρωπολογικά στοιχεία, γίνεται λόγος για τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα του ζώντος πληθυσμού, βασισμένα στις μελέτες Σοβιετικών ανθρωπολόγων, αλλά και σε μετρήσεις του ίδιου του Field στη Σοβιετική Ένωση. Αρχικά γίνεται λόγος για την κεντρική Ασία, όπου...
υπάρχουν τα περισσότερα στοιχεία. Αναφέρονται όλοι οι τοπικοί τύποι και παρουσιάζονται αναλυτικοί πίνακες. Έπειτα αναλύονται οι πληθυσμοί της Σιβηρίας μέχρι τον Βερίγγειο πορθμό. Ο αναγνώστης ευθύς εντυπωσιάζεται από την πληθώρα στοιχείων που παρουσιάζονται για περιοχές που θεωρούνταν ανεξερεύνητες ανθρωπολογικά.

Οι Σοβιετικοί ανθρωπολόγοι έκαναν καλή δουλειά, σαρώνοντας όλη τη Σιβηρία. Η μελέτη αυτή του Field είναι πολύτιμη, καθώς διασώζει τα αποτελέσματα όλων αυτών των ανθρωπολογικών μετρήσεων, που αλλιώς θα μας ήταν άγνωστα. Το βιβλίο αυτό είναι η καλύτερη πηγή για να μελετήσει κάποιος την ανθρωπολογία της κεντρικής Ασίας και της Σιβηρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.