Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

H ανθρωπομετρία στον στρατό των ΗΠΑ

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στις ανθρωπολογικές μετρήσεις των ΗΠΑ για λόγους εργονομικής σχεδίασης του διαστημικού εξοπλισμού. Όμως στις ΗΠΑ γίνονται πολλές ανθρωπομετρικές έρευνες, ειδικά από τον Αμερικάνικο στρατό, για τη συλλογή στατιστικών δεδομένων που ίσως θα είναι χρήσιμα σε σχεδιαστές, ιατρούς και ερευνητές.

Μία ανθρωπομετρική έρευνα έγινε στον Αμερικανικό στρατό το 1988 και τα αποτελέσματά της παρατίθενται σε ειδική ιστοσελίδα. Μερικά από τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Head Legth

Head Breadth ...


Face Length

Τα διαγράμματα δείχνουν έντονη μεταβλητότητα, αναμενόμενη στην πολυφυλετική ζούγκλα των ΗΠΑ. Το διάγραμμα μήκους κεφαλιού, δείχνει πρωτοκαθεδρία της δολιχοκεφαλίας, με τα δυο μέγιστα να ταιριάζουν σε Νορδικούς-Ατλαντοειδείς και Κρομανοειδείς αντίστοιχα. Το ίδιο και στο πλάτος κεφαλιού, με τους Κρομανοειδείς να τείνουν προς πιο πλατύ κεφάλι. Στο μήκος του προσώπου η κατανομή έχει ακόμη μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Οι μέσοι όροι μας δίνουν μέσο κεφαλικό δείκτη 77, δηλαδή δολιχοκεφαλία.
Πλήρεις πίνακες με τα αποτελέσματα δίνονται σε αναλυτικό έγγραφο.

Μία άλλη πηγή για ανθρωπολογικές μετρήσεις στον Αμερικανικό στρατό είναι το εξής έγγραφο, στο οποίο γίνεται αντιπαράθεση των αποτελεσμάτων πολλών ανθρωπολογικών ερευνών στον στρατό των ΗΠΑ. Από ότι μπορεί να διαπιστώσει κανείς, οι έρευνες αυτές είναι πολλές και συχνές. Οι μετρήσεις είναι εξαντλητικές για κάθε μέρος του σώματος. Πάλι έχουμε κατά μέσο όρο δολιχοκεφαλία και λεπτορρινία, αλλά ο πληθυσμός είναι πολύ μικτός για να βγουν σοβαρά φυλετικά συμπεράσματα. Πάντως εν γένει οι μετρούμενοι ειναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους λευκοί. Σε λίγο καιρό ακόμα και τα σκίτσα με τον Νορδικό φαινότυπο που υποδεικνύουν τις μετρήσεις θα θεωρούνται "ρατσιστικά" σύμφωνα με τους σιωνιστές δυνάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.