Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Φυλετική ανθρωπολογία και ψυχολογία

Η ψυχολογία είναι η επιστήμη που μελετά την συμπεριφορά των ανθρώπων. Αναπόφευκτα η μελέτη επεκτείνεται στις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και στην συμπεριφορά των υπόλοιπων ζώων. Οι περισσότεροι όμως την έχουν σε μικρή εκτίμηση, βλέποντας διάφορους τυχάρπαστους "ψυχολόγους" στα ΜΜΕ να αραδιάζουν ακατανόητες και αντιεπιστημονικές αρλούμπες. Εν μέσω πομπωδών επιστημονικοφανών φράσεων, προσπαθούν να παρουσιαστούν ως επιστήμονες και μάλιστα ως γνώστες ενός από τα πλέον δύσκολα επιστημονικά αντικείμενα. Θα εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό και θα επισημάνουμε την άρρηκτη σχέση μεταξύ ψυχολογίας και φυλετικής ανθρωπολογίας.

Όποιος γνωρίζει περί φυλετικής ανθρωπολογίας, αναγνωρίζει ότι οι διάφοροι φυλετικοί τύποι έχουν και διαφορετικά ψυχικά γνωρίσματα. Συνεπώς φαντάζει αυτονόητο ότι μια επιστήμη που μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά, όπως η ψυχολογία, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη...
τους φυλετικούς τύπους. Και όμως αυτό δεν συμβαίνει! Οι "ψυχολόγοι" του σήμερα ουτε καν γνωρίζουν τους φυλετικούς τύπους. Όχι μόνο δεν τους διδάσκονται στα πανεπιστήμια, αλλά η φυλή έχει εξοριστεί από τα πανεπιστήμια, λόγω σιωνιστών. Με την κύρια επιστημονική βάση της επιστήμης αυτής εξορισμένη, αυτά που διδάσκονται στα πανεπιστήμια είναι κάτι αντιεπιστημονικές και αστήρικτες θεωρίες που αδυνατούν να περιγράψουν την πραγματικότητα και καταπίπτουν στο επίπεδο της μπουρδολογίας. Μάλιστα διαφημίζονται διάφοροι Εβραίοι "ψυχολόγοι", οι οποίοι εφηύραν κάποιους όρους χωρίς να εξηγείται στην πράξη τίποτα. Είναι λογικό όσοι ακούνε αυτές τις ακατανόητες καφενειακού επιπέδου αναλύσεις με επιστημονικοφανείς όρους να έχουν την ψυχολογία σε χαμηλή εκτίμηση και οι "ψυχολόγοι" να γελοιοποιούνται από τον λαό ως κάποιοι γραφικοί με μούσια που λένε επιστημονικοφανείς μπαρούφες.

Η ψυχολογία όμως είναι μία σημαντικότατη επιστήμη. Ο σημαντικότερος ψυχολόγος όλων των εποχών είναι ο Gustave Le Bon, συνοδευόμενος από όλους τους ανθρωπολόγους που μελέτησαν την ψυχολογία των φυλών. Ο Le Bon στο πλούσιο συγγραφικό έργο του περιέγραψε την ανθρώπινη συμπεριφορά όπως είναι, είτε αρέσει, είτε όχι. Μελέτησε τη συμπεριφορά της μάζας και των κοινωνιών και διαπίστωσε ότι η φυλή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας επηρεασμού τους. Μελέτησε και άλλα ζητήματα συμπεριφοράς με επιστημονικό κριτήριο και όχι αρλουμπολογίες. Βέβαια στις μέρες μας όσοι τελειώνουν ψυχολογία, μπορεί να μην γνωρίζουν ούτε το όνομά του. Παρόλα αυτά θα έχουν μάθει πλήθος πομφόλυγων να λένε στους ανυποψίαστους πελάτες τους.

Η σχέση της ψυχολογίας με την φυλετική ανθρωπολογία είναι αρρηκτη. Η συμπεριφορά κάθε ανθρώπου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον φυλετικό του τύπο. Ένας Αλπικός είναι λογικό να είναι επιφυλακτικός και συγκρατημένος, ένας Διναρικός είναι αναμενόμενο να είναι ευερέθιστος και ξεροκέφαλος, ένας Μεσογειακός είναι φυσιολογικό να είναι ομιλητικός και κοινωνικός, ένας Αρμενοειδής είναι τυπικό να είναι συμφεροντολόγος και πονηρός, κτλ. Τα ψυχικά γνωρίσματα κάθε φυλετικού τύπου είναι ήδη γνωστά στους φυλετικούς ανθρωπολόγους, αλλά οι ψυχολόγοι τα αγνοούν. Η γνώση αυτή είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τους ψυχολόγους. Αν π.χ. ένας ψυχολόγος έχει μπροστά του έναν Διναρικό που είναι πολύ ευερέθιστος, πρώτα πρώτα θα το θεωρήσει υγιές και δεύτερον, θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει, χωρίς να του επιβάλλει κάτι διότι ως Διναρικός δεν θα το κάνει από αντίδραση, προτείνοντάς του π.χ. να πάει σε έναν ιερωμένο, καθώς οι Διναρικοί εντυπωσιάζονται από την επίδειξη κύρους και πνευματικής "ανώτερότητας". Στην πραγματικότητα ένας ψυχολόγος το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει για να κάνει την δουλειά του είναι να ξέρει τους φυλετικούς τύπους και την συμπεριφορά τους. Αν π.χ. ένας Μεσογειακός έχει ανατραφεί ως μαζεμένος και νωθρός, ένας ψυχολόγος γνωρίζει ότι το άτομο αυτό είναι απολύτως δυνατό να γίνει κοινωνικός και δραστήριος με κατάλληλη καθοδήγηση. Αν το επιτύχει θα νομίζει ότι έκανε θαύμα, όμως για έναν φυλετικό ανθρωπολόγο αυτό θα ήταν κάτι το αυτονόητο. Αν πάλι το μαζεμένο άτομο ήταν Αλπικός, η αντιμετώπιση θα έπρεπε να είναι πολύ διαφορετική. Η φυλή είναι το παν για έναν ψυχολόγο.

Πλην κάποιων γενικών συμπεριφορών που είναι κοινές στο ανθρώπινο είδος, οι υπόλοιπες συμπεριφορές σε ατομικό επίπεδο είναι αποτέλεσμα κυρίως φυλετικής προδιάθεσης. Το περιβάλλον παίζει έναν ρόλο, αλλά μόνο στο να αναδεικνύει ήδη υπάρχουσες φυλετικές τάσεις και όχι δημιουργώντας τις από το μηδέν. Το συμπέρασμα είναι ότι η ψυχολογία είναι εν πολλοίς ένα υποκεφάλαιο της φυλετικής ανθρωπολογίας. Περισσότερα μαθαίνει κανείς σήμερα για την ψυχολογία αν μελετήσει τον Le Bon και την φυλετική ανθρωπολογία, παρά αν περάσει τέσσερα χρόνια στα σημερινά πανεπιστήμια μαθαίνοντας αντιεπιστημονικές αοριστολογίες.

1 σχόλιο:

  1. Θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το εκπαιδευτικό σύστημα ενός εθνικιστικού/φυλετικού κράτους/πολιτείας/κοινότητας.

    Σκοτεινός Ιεροφάντης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.