Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

O Herbert Spencer για τις συνεπειες του πολέμου

"Στην περίοδο της βαρβαρότητας και των πρώτων σταδίων του πολιτισμού, ο πόλεμος είχε το αποτέλεσμα της εξόντωσης των αδύναμων κοινωνιών και της εξάλειψης των πιο αδύναμων μελών των ισχυρότερων κοινωνιών, με συνέπεια και με τους δύο τρόπους να αυξάνεται η ανάπτυξη εκείνων των πολύτιμων δυνάμεων, σωματικών και πνευματικών, που ο πόλεμος φέρνει στην επιφάνεια. Ωστόσο, κατά τα τελευταία στάδια του πολιτισμού, το αποτέλεσμα αυτών των πράξεων έχει αντιστραφεί... Όταν η βιομηχανική ανάπτυξη έγινε τέτοια, ώστε μόνο μερικοί από τους ενήλικες άνδρες στρατολογούνται, η τάση είναι να επιλέγονται και να εκτίθενται στη σφαγή οι καλύτεροι και υγιέστεροι, αφήνοντας πίσω τους σωματικά κατώτερους να πολλαπλασιάζονται."

Herbert Spencer, The Study of Sociology


Ο Spencer διαπιστώνει ότι ο πόλεμος στις μέρες μας αποτελεί μια αρνητική επιλογή, εκθέτοντας στη μάχη τους καλυτερους, αφήνοντας πίσω τους μαλθακούς και άνανδρους να...
πολλαπλασιάζονται. Βέβαια συνήθως τα πράγματα παρουσιάζονται πιο δραματικά από ότι είναι, υπό την έννοια, ότι οι γυναίκες, δηλαδή ο μισός πληθυσμός, μένουν πίσω να αναπαράγουν τους άριστους, ενώ ένα μόνο ποσοστό των άριστων στρατευμένων σκοτώνεται τελικά στις μάχες. Πάντως η ζημιά γίνεται και συσσωρευόμενη ανά τους αιώνες, υποβαθμίζει φυλετικά το έθνος. Αρκετοί ανθρωπολόγοι υποστήριξαν ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι βραχυκέφαλοι Αλπικοί και Βαλτικοί στην Ευρώπη αυξήθηκαν σταδιακά ανά τους αιώνες, εις βάρος των δολιχοκέφαλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.