Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Τι χρειάζεται να ξέρει κανείς για να ασχοληθεί με την φυλετική ανθρωπολογία;

Η φυσική ανθρωπολογία, όπως κάθε επιστημονικός κλάδος, βασίζεται στις αρχές της παρατήρησης και του πειράματος. Η αντικειμενικότητα και ο ορθολογισμός είναι τα θεμέλια κάθε επιστήμης. Γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος συμπεριφέρεται εκ φύσεως κατά βάση ανορθολογικά, αλλά με την κατάλληλη μόρφωση μπορεί να καταπνίξει τις ποικίλες ενστικτώδεις συμπεριφορές και να σκέφτεται αυστηρά επιστημονικά. Στην φυσική και ειδικά στην φυλετική ανθρωπολογία, η αντικειμενικότητα είναι βασικό προαπαιτούμενο, καθώς μελετάται η βαθύτερη φύση του ανθρώπου και επίσης επειδή η φυλετική ανθρωπολογία δέχεται συνεχώς επιθέσεις και διαστρεβλώνεται συστηματικά στις μέρες μας. Χρειάζεται πνευματικό ανάστημα και ψυχικό σθένος για να μελετήσει κανείς σήμερα την ανθρωπολογία.

Με την φυλετική ανθρωπολογία μπορεί να ασχοληθεί οποιοσδήποτε έχει άριστες αντιληπτικές ικανότητες και πνεύμα ορθολογισμού. Καλό είναι να έχει επαφή με...
την επιστημονική μέθοδο, χωρίς να είναι απαραίτητα βιολόγος ή γιατρός. Ο ίδιος ο Paul Broca, ιδρυτής της Ανθρωπολογικής Εταιρίας του Παρισιού και στην πράξη ιδρυτής της επιστήμης της φυσικής ανθρωπολογίας, γράφει ήδη από το 1865, στα Instructions générales pour les recherches et observations anthropologiques:


"Ο σκοπός της Ανθρωπολογικής Εταιρίας με τη δημοσίευση αυτών των οδηγιών, είναι να παρέχει σε κάθε άτομο που ενδιαφέρεται, ταξιδιώτη ή μελετητή, τα μέσα για να συνεισφέρει με τις έρευνές του, στην πρόοδο της επιστήμης της ανθρωπολογίας. Δεν μπορούμε παρά να περιοριστούμε στο να διατυπώσουμε τα προβλήματα που χρειάζονται λύση. Πρέπει να δώσουμε ακριβείς εξηγήσεις για τις μεθόδους και διαδικασίες των παρατηρήσεων. Θεωρούμε ότι αυτοί στους οποίους απευθυνόμαστε δεν είναι ούτε γιατροί, ούτε ανατόμοι και θα προσπαθήσουμε να τους κάνουμε να κατανοήσουν την σημασία κάθε πράγματος που τους τονίζουμε, μαθαίνοντάς τους τις συγκεκριμένες έννοιες με τις οποίες σχετίζονται."

Ο ίδιος ο ιδρυτής της ανθρωπολογίας παρέχει ανθρωπολογική κατάρτιση στο εργαστήριό του σε κάθε ενδιαφερόμενο, ασχέτως επιστημονικού αντικειμένου. Γνώσεις ανατομίας και βιολογίας βοηθούν, αλλά μπορεί κανείς να τις διαβάσει και μόνος του, καθώς μόνο ένα μικρό υποσύνολό τους χρειάζονται στην φυλετική ανθρωπολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί διακεκριμένοι ανθρωπολόγοι προέρχονταν από άλλα επιστημονικά αντικείμενα. O Ripley ήταν οικονομολόγος, o Deniker δούλεψε αρχικά ως μηχανικός πριν στραφεί στην ανθρωπολογία, o Pearson ήταν μαθηματικός, ο Gunther είχε σπουδάσει άλλο αντικείμενο, ο Chantre ήταν αρχαιολόγος, ο Beddoe ήταν εθνολόγος, κτλ.

Συνεπώς, για να ασχοληθεί κανείς με την ανθρωπολογία, αρκεί να μάθει κάποια βασικά πράγματα. Το πλέον βασικό είναι να εντρυφήσει στην εξελικτική θεωρία και να έχει διαβάσει τα έργα του Δαρβίνου. Είναι γεγονός ότι πολλοί ανθρωπολόγοι του παρελθόντος, που υποτίθεται είχαν σπουδάσει το αντικείμενο, έκαναν τραγικά λάθη, μόνο και μόνο επειδή δεν είχαν κατανοήσει σε βάθος την εξελικτική θεώρηση. Ο Δαρβίνος είναι το παν για όποιον θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενο. Επίσης, πρέπει να λάβει κάποιες απλές γνώσεις ανατομίας και να μάθει τον τρόπο που γίνονται οι ανθρωπολογικές μετρήσεις με τα κατάλληλα όργανα.

Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων απαιτεί σημαντικές αντιληπτικές ικανότητες. Ο εντοπισμός των φυλετικών διαφορών από τις μετρήσεις ή από τις φωτογραφίες είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η βαθιά γνώση της εξελικτικής θεωρίας και των νόμων του Μέντελ είναι απαραίτητη για να βγουν ορθά συμπεράσματα.

Όμως η φυλετική ανθρωπολογία βρίσκεται πολύ πέραν αυτών. Όταν μπαίνουν στην μελέτη τα ψυχικά γνωρίσματα των φυλετικών τύπων, τότε απαιτούνται γνώσεις από κάθε τομέα της ανθρώπινης γνώσης. Για την μελέτη της επίδρασης των φυλετικών τύπων στο ιστορικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι, χρειάζονται απέραντες γνώσεις ιστορίας, ψυχολογίας, πολιτικής, οικονομίας, αρχαιολογίας, γεωγραφίας και άλλων επιστημών.

Όπως την αντιλήφθηκε και ο Eickstedt, η φυλετική ανθρωπολογία εξετάζει την άνθρωπο στην ολότητά του, σωματικά και ψυχικά. Η φυλετική ανθρωπολογία συνεπώς, αποτελεί μια ολιστική επιστήμη, που απαιτεί μεγάλη ευρύτητα πνεύματος.

1 σχόλιο:

  1. Σκοτεινός Ιεροφάντης11 Δεκεμβρίου 2014 στις 11:29 π.μ.

    Απλώς να συμπληρώσω πως γνώσεις Βιολογίας θα φανούν χρήσιμες και στη μελέτη των νόμων της κληρονομικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.