Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ο Θέογνις για την φυλή και το χρήμα

"Ψάχνουμε τα καλύτερα κριάρια, πρόβατα και άλογα για να τα ζευγαρώσουμε. Ωστόσο, ένας άριστος άνδρας είναι πρόθυμος να παντρευτεί μια κακή γυναίκα, εφόσον του φέρει πλούτο: και ούτε η γυναίκα αρνείται να παντρευτεί έναν φαύλο, εφόσον είναι πλούσιος. Διότι οι άντρες λατρεύουν το χρήμα και οι καλοί παντρεύονται τους κακούς και οι κακοί τους καλούς. Το χρήμα έχει αναμίξει τη φυλή."

Θέογνις, 183-192


Ο Θέογνις ήταν ελεγειακός ποιητής από τα Μέγαρα. Υποστήριξε την αριστοκρατική...

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Η φυλετική ανθρωπολογία στην Αγγλία

Η Αγγλία είναι ίσως η χώρα με την μεγαλύτερη παράδοση στις επιστήμες στη σύγχρονη εποχή. Προκαλεί απορία όμως το γιατί στη Βρετανία ελάχιστοι ασχολήθηκαν με τη φυλετική ανθρωπολογία, τη στιγμή που Γαλλία και Γερμανία είχαν τα πρωτεία, ενώ ακόμα και άλλες περιφερειακές επιστημονικά χώρες, όπως π.χ. Σουηδία, Ρωσία, Πολωνία ήταν πιο δραστήριες στον τομέα. Βλέποντας το ζήτημα σε βάθος, θα διαπιστώσουμε ότι τελικά η συνεισφορά της Αγγλίας στην φυλετική ανθρωπολογία ήταν κεφαλαιώδης, αλλά περισσότερο στο θεωρητικό επίπεδο.

Στην πραγματικότητα η μελέτη των ανθρωπίνων φυλών σε στέρεη επιστημονική βάση ξεκινά με την...

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Οι ηγέτες της Σιδηράς Φρουράς - σε ποιον φυλετικό τύπο ανήκουν;

Η Σιδηρά Φρουρά ήταν εθνικιστικό κίνημα της Ρουμανίας του Μεσοπολέμου. Ηγέτης της ήταν ο Corneliu Codreanu, με μακρά θητεία στους εθνικιστικούς αγώνες. Σκοπός του ήταν η πνευματική αναγέννηση της Ρουμανίας υπό τις εθνικιστικές ιδέες. Η Λεγεώνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ, όπως ήταν το επίσημο όνομα του κινήματος, με άριστη οργανωτική δομή και άσβεστη πίστη στα ιδεώδη του Εθνικισμού, έδωσε τον αγώνα ενάντια στην σιωνιστική εξουσία της Ρουμανίας. Μετά από σωρεία διώξεων, ύβρεων, απαγορεύσεων, παρακρατικών και κρατικών επιθέσεων και φυλακίσεων, όπως γίνεται πάντοτε από τους σιωνιστές εναντίον κάθε αντισιωνιστικού εθνικιστικού κινήματος, η Σιδηρά Φρουρά παίρνει 16% στις εκλογές του 1937 αυξανόμενη με αλματώδεις ρυθμούς. Οι σιωνιστές αναγκάζονται το 1938 να κυρήξουν δικτατορία με επικεφαλής τον εβραιόδουλο Βασιλιά Κάρολο ΙΙ, ο οποίος απαγορεύει το κίνημα και φυλακίζει χιλιάδες μέλη και στελέχη της Σιδηράς Φρουράς. Οι εναπομείναντες εθνικιστές περνούν στην παρανομία και συνεχίζουν τον αγώνα. Η απήχηση του κινήματος στον λαό παραμένει ακμαία και όταν το 1940 ο Βασιλιάς αναγκάζεται να παραχωρήσει Ρουμανικά εδάφη στους Ούγγρους υπό την πίεση των Γερμανών, ο λαός με μπροστάρηδες τους Εθνικιστές επαναστατεί, ο Βασιλιάς παραιτείται αλλά δυστυχώς αφήνει πίσω του τον στρατηγό Ion Antonescu. Ο Horia Sima, νέος ηγέτης της Σιδηράς Φρουράς μαζί με τον Antonescu δημιουργούν το Εθνικό Λεγεωναριακό Κράτος το 1940, όμως δυστυχώς ο Χίτλερ δεν έχει καλή πληροφόρηση και ο Antonescu με τη βοήθεια του Γερμανικού στρατού καταπνίγει τους Εθνικιστές. Μετά τον πόλεμο, όπου η Ρουμανία μπαίνει στο πλευρό της Γερμανίας, η χώρα κατακτάται από τους κομμουνιστές και οι Ρουμάνοι Εθνικιστές της Σιδηράς Φρουράς συνεχίζουν τον αγώνα στα βουνά για περίπου μία δεκαετία, ενώ χιλιάδες συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα "συνετισμού".

Ένα τόσο βαθύ ιδεολογικό κίνημα που υφίσταται τόσες διώξεις είναι λογικό να απαιτεί ικανούς ηγέτες που θα έχουν την ενεργητικότητα και τον δυναμισμό να δώσουν αγώνες για τις ιδέες τους, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους. Η ιδεολογική κατάρτιση είναι απαραίτητη, όμως χρειάζονται...

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ο βαθμός ομοιότητας των ξαδερφών

H Ethel Elderton ήταν Βρεατνίδα ερευνήτρια που εργάστηκε μαζί με τον Francis Galton και τον Karl Pearson στον τομέα της ευγονικής. Δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με τον βαθμό ομοιότητας μεταξύ των πρώτων ξαδερφών, υπό τον τίτλο "On the measure of the resemblance of first cousins".

Από την αρχαία εποχή ο γάμος μεταξύ των πρώτων ξαδερφών έχει συχνά χαρακτηριστεί ως επιβλαβής. Οι νόμοι του Μέντελ δείχνουν την αυξημένη πιθανότητα που υπάρχει στην μίξη δύο ξαδερφών όταν υπάρχει κάτι επιλήψιμο. Παρότι είναι γνωστός ο κίνδυνος αυτός, ωστόσο δεν είχε μελετηθεί ακόμα ποσοτικά ο βαθμός ομοιότητας των πρώτων ξαδερφών, κάτι που βάλθηκε να πραγματοποιήσει αυτή η μελέτη. Η έρευνα βασίστηκε στην μελέτη των σωματικών και των ψυχικών γνωρισμάτων δεκάδων ξαδελφών σε πρώτο στάδιο και εν συνεχεία μερικών χιλιάδων. Το αποτέλεσμα φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί. Προκύπτει ότι...

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Φυλετική ανθρωπολογία και ψυχολογία

Η ψυχολογία είναι η επιστήμη που μελετά την συμπεριφορά των ανθρώπων. Αναπόφευκτα η μελέτη επεκτείνεται στις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και στην συμπεριφορά των υπόλοιπων ζώων. Οι περισσότεροι όμως την έχουν σε μικρή εκτίμηση, βλέποντας διάφορους τυχάρπαστους "ψυχολόγους" στα ΜΜΕ να αραδιάζουν ακατανόητες και αντιεπιστημονικές αρλούμπες. Εν μέσω πομπωδών επιστημονικοφανών φράσεων, προσπαθούν να παρουσιαστούν ως επιστήμονες και μάλιστα ως γνώστες ενός από τα πλέον δύσκολα επιστημονικά αντικείμενα. Θα εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό και θα επισημάνουμε την άρρηκτη σχέση μεταξύ ψυχολογίας και φυλετικής ανθρωπολογίας.

Όποιος γνωρίζει περί φυλετικής ανθρωπολογίας, αναγνωρίζει ότι οι διάφοροι φυλετικοί τύποι έχουν και διαφορετικά ψυχικά γνωρίσματα. Συνεπώς φαντάζει αυτονόητο ότι μια επιστήμη που μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά, όπως η ψυχολογία, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη...

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

O Louis-Ferdinand Céline για τον φυλετισμό


"Κατ'αρχάς φυλετισμός! Φυλετισμός πάνω απ' όλα! Δέκα φορές! Χίλιες φορές φυλετισμός! Φυλετισμός υπεράνω όλων! Απολύμανση! Ξεκαθάρισμα! Μία μόνο φυλή στη Γαλλία: η Αρία! Τρεις ομάδες Αρίων! Οι Αλπικοί (οι πιο πολλοί), οι Νορδικοί, οι Μεσογειακοί: όλοι τους Άριοι! Αυτό είναι, αυτό είναι όλο."

Louis Ferdinand Céline, L'École des Cadavres


O Louis-Ferdinand Céline ήταν ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες που...

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

O δείκτης HLI - Υψίκρανοι και χαμαίκρανοι

Ο δείκτης HLI (Head-Length Index) είναι ο λόγος του ύψους του κεφαλιού προς το μήκος του, σε %. Στο σχήμα είναι ο λόγος {3}/{2} επί τοις εκατό. Το ύψος του κεφαλιού μετριέται ως η κάθετη απόσταση μεταξύ της άνω εγκοπής του ακουστικού πόρου του αφτιού μέχρι το υψηλότερο σημείο του κρανίου. Ο δείκτης HLI δείχνει το πόσο υψηλό είναι το κρανίο κάποιου. Ωστόσο επειδή στον δείκτη μπαίνει μέσα και το μήκος του κρανίου, τα πράγματα περιπλέκονται και ένας δολιχοκέφαλος να έχει χαμηλότερο δείκτη HLI από έναν βραχυκέφαλο, ακόμα και αν έχουν το ίδιο ύψος κρανίου. Με βάση τον δείκτη οι μετρούμενοι κατατάσσονται ως υψίκρανοι και χαμαίκρανοι.

Ο H.V. Vallois έκανε μια δημοσίευση συγκρίνοντας τους δείκτες μέτρησης του ύψους του κεφαλιού. O πίνακας με τον δείκτη HLI που δίνει ο Vallois είναι ο εξής:...

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Το χρώμα μαλλιών, ματιών και δέρματος στην Γερμανία

Οι περισσότεροι όταν σκέφτονται Γερμανούς φαντάζονται ξανθούς ψηλούς γαλανομάτηδες. Όμως στη Γερμανία υπάρχουν και άλλοι φυλετικοί τύποι σε υψηλές συγκεντρώσεις. Οι Νορδικοί είναι πολλοί στα βόρεια, ενώ όσο πάμε νότια, οι Νορδικοί μειώνονται, αυξάνονται δραματικά οι Αλπικοί και εμφανίζονται κάποιοι Διναρικοί. Σε όλη την έκταση της χώρας υπάρχουν Κρομανοειδείς, μάλιστα σε πολλές ενδιάμεσες μορφές με Νορδικούς.

Σε μία μελέτη που έκανε ο ανθρωπολόγος Rudolf Virchow, εξέτασε το χρώμα μαλλιών, ματιών και δέρματος 6,7 εκατομμυρίων (!) μαθητών της Γερμανίας. Το έργο του βοήθησε η Ανθρωπολογική Εταιρία της Γερμανίας. Ο Virchow γράφει πως το χρώμα...

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Οι φυλετικοί τύποι της Αφρικής - Βουλγαρική δημοσίευση

Βερβερικός
Οι Βερβερικοί μπορούν να περιγραφούν ως Σαχάριοι με Κρομανοειδή στοιχεία. Ο τύπος εδώ πιθανόν περιλαμβάνει και τους Σαχάριους.


Νότιος Σαχάριος...

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ατλαντοειδής τύπος

Ο Ατλαντοειδής τύπος χαρακτηρίζεται από:

α)         Δολιχοκεφαλία
β)         Λεπτοπροσωπία έως Μεσοπροσωπία
γ)         Υψηλό ανάστημα
δ)         Λεπτορρινία, ίσια μύτη
ε)         Ανοιχτό ή σπανιότερα σκούρο χρώμα ματιών, καστανό χρώμα μαλλιών με τάσεις ξανθότητας, πολύ ανοιχτό χρώμα δέρματος
στ)       Εξωμορφικός

Ο Ατλαντοειδής τύπος συναντάται σε Βρετανία και Ιρλανδία, ενώ ο αρχικά περιορισμένος αριθμός τους έχει επεκταθεί όπου έχουν πάει Βρετανοί έποικοι, δηλαδή σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.

Ως προς τα ψυχικά γνωρίσματα, οι Ατλαντοειδείς είναι δραστήριοι, τολμηροί και δυναμικοί. Έχουν μεγάλη έφεση στη μάθηση και στην επιστημονική αναζήτηση. Έχουν ηγετικές και στρατιωτικές ικανότητες, οργανωτικότητα, πειθαρχία, ενώ διαθέτουν αρκετή καλλιτεχνική ροπή.
Αντιπροσωπευτικά δείγματα του Ατλαντοειδούς φυλετικού τύπου.
Ο Βρετανός ηθοποιός Hugh Grant και η Βρετανίδα ηθοποιός Kaya Scodelario.




Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

O Karl Pearson για την δημιουργία των πολιτισμών


"Η ιστορία δείχνει τον έναν και μοναδικό τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε υψηλό επίπεδο πολιτισμού, δηλαδή, με τον αγώνα μεταξύ φυλών και την επιβίωση της σωματικά και πνευματικά ικανότερης φυλής."


Karl Pearson, National life from the standpoint of science


Όπου βέβαια το ικανότερη φυλή, εννοείται η καλύτερα προσαρμοσμένη και όχι η πιο φυσικά ισχυρότερη. Επικρατεί η φυλή που κάνει περισσότερες γεννήσεις έναντι των άλλων και αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους και όχι μόνο με την επικράτηση ή τις εξολοθρεύσεις.

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Ένα Διναρικό τραγούδι

Δεκαπενταύγουστος σήμερα και σε όλη την Ελλάδα γίνονται παραδοσιακά πανηγύρια. Στην επαρχία σε πολλές περιοχές της χώρας την τιμητική τους έχουν τα λεγόμενα δημοτικά τραγούδια. Βέβαια αυτά τα τραγούδια παίζονται όλον τον χρόνο στην επαρχία και όχι μόνο στα πανηγύρια..

Όσοι έχουν εμβαθύνει στη μελέτη των ψυχικών χαρακτηριστικών των φυλετικών τύπων της χώρας μας, θα έχουν διαπιστώσει ότι τα λεγόμενα δημοτικά τραγούδια, που έχουν συνήθως μακρόσυρτους ήχους, όπως με κλαρίνα, έχουν πέραση σε περιοχές...

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Τylor Ε. - Anthropology: an introduction to the study of man and civilization

Ο Ε. Tylor (1832-1917) ήταν Βρετανός ανθρωπολόγος. Aσχοληθηκε ελάχιστα με τη φυσική ανθρωπολογία. Περισσότερο ενδιαφέρθηκε για τον ανθρώπινο πολιτισμό και τις πρωτόγονες κοινωνίες. Το πιο γνωστό βιβλίο του είναι το Anthropology: an introduction to the study of man and civilization.

Στα πρώτα δύο κεφάλαια αναφέρεται στην προϊστορία και την καταγωγή του ανθρώπου. Το τρίτο κεφάλαιο είναι το πιο ενδιαφέρον από πλευράς φυσικής ανθρωπολογίας. Εκεί μιλά για ανθρώπινες φυλές, όπως όλοι οι σοβαροί επιστήμονες, σε αντίθεση με τους σύγχρονους σιωνιστικά επιλεγμένους "επιστήμονες" της πλάκας. Αναφέρει τις φυλετικές διαφορές στα σωματικά γνωρίσματα, όπως ύψος, αναλογίες, κρανίο, χαρακτηριστικά του προσώπου, χρωματισμό, τριχοφυΐα, ενώ μιλά και για τις διαφορές στην ψυχοσύνθεση. Κατηγοριοποιεί τις ανθρώπινες φυλές και εξετάζει τα ζητήματα μίξης και μεταβλητότητας. Η φυλετική κατηγοριοποίηση είναι απλή και όχι λεπτομερής. Τα υπόλοιπα κεφάλαια ανφέρονται στις βασικές έννοιες του πολιτισμού του ανθρώπινου είδους.

Το βιβλίο είναι εισαγωγικό και ιδιαίτερα το τρίτο κεφάλαιο είναι μια εύληπτη πρώτη επαφή με τις ανθρωπολογικές έννοιες.

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Έχουν όλοι οι μογγόλοι επίκανθο;


Παρότι ο επίκανθος θεωρείται κλασικό μογγολικό χαρακτηριστικό, εντούτοις δεν έχουν όλοι οι μογγόλοι επίκανθο. Στις παραπάνω φωτογραφίες φαίνονται οι διαβαθμίσεις του επίκανθου σε μογγόλους, από την έλλειψή του μέχρι και την έντονη μορφή του. Ο επίκανθος γίνεται πιο έντονος, όσο πιο βαθιά πηγαίνουμε στην βορειοανατολική Ασία.

Μερικές ακόμα φωτογραφίες από μογγόλους χωρίς επίκανθο:...

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Το χρώμα μαλλιών και ματιών των Σκοτσέζων

Η Σκωτία είναι μια περιοχή με μεγάλη ιστορία. Έχει δώσει στην ανθρωπότητα μερικούς από τους σημαντικότερους ανθρώπους των επιστημών. Είναι γνωστή για τους δραστήριους άνδρες και αγέρωχους πολεμιστές της. Ανθρωπολογικά η Σκωτία χαρακτηρίζεται από τους αδαείς ως "Νορδική" περιοχή, όμως οι γνώστες του αντικειμένουν γνωρίζουν ότι στη Σκωτία κατοικούν κυρίως Κρομανοειδείς και Ατλαντοειδείς, με μια σημαντική συνιστώσα Νορδικών. Αυτό διαφαίνεται και στην μελέτη που δημοσίευσε ο John Gray στο περιοδικό Revue de l'ecole d'Anthropologie.

Εξετάστηκαν 300.000 μαθητές σε όλη τη Σκωτία ως προς το χρώμα των μαλλιών και των ματιών τους. Τα αποτελέσματα φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:...

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Το ζήτημα της μεταβολής των Αλπικών

Ο Αλπικός φυλετικός τύπος αποτελεί ένα σημαντικό ποσοστό του Ευρωπαϊκού πληθυσμού, επηρεάζοντας την εμφάνιση και την ψυχοσύνθεση των Ευρωπαίων. Συχνά ακούμε διάφορους να τους αποκαλούν "μογγόλους", λόγω των βαριών βλεφάρων που συχνά εμφανίζουν και όχι μόνο. Παρότι δεν είναι μογγόλοι, η εντύπωση αυτή δεν έρχεται από το πουθενά, καθώς οι Αλπικοί έχουν πολύ μακρινή σχέση με αυτούς, όμως έχουν πλέον διαχωριστεί σημαντικά και είναι λάθος να χαρακτηρίζονται έτσι. Όποιος μελετήσει τα σωματικά και ψυχικά γνωρίσματα των Αλπικών, θα το διαπιστώσει. Μπορεί κάποιος να μπερδευτεί από Κρομανοειδείς με βαριά βλέφαρα και να μπερδέψει τα ψυχικά γνωρίσματα, αλλά αν αποφύγει αυτόν τον σκόπελο, η αλήθεια διακρίνεται ως ηλίου φαεινότερη.

Ένα ενδιαφέρον ζήτημα είχαμε θίξει σε παλαιότερο άρθρο και είναι αυτό του διαχωρισμού των Ευρωπαϊκών φυλών σε δύο ευρύτερες κατηγορίες με βάση την πιο πιθανή καταγωγή τους. Η μία από αυτές τις δύο κατηγορίες είναι οι Αλπικοί μαζί με τους Αρμενοειδείς, Βαλτικούς και Μογγολικούς τύπους, ως τείνοντες στην ενδομορφικότητα και ευρυπροσωπία, ενώ στα ψυχικά γνωρίσματα τους εκφράζει η συστηματοποίηση και η πρακτικότητα.

Εδώ θα αναλύσουμε την μεταβολή των Αλπικών κατά την μετακίνησή τους προς τα δυτικά. Από την εξελικτική θεωρία είναι βέβαιο ότι Αλπικοί...

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Ένα ποίημα του Γκαίτε για την κληρονομικότητα

Από τον πατέρα μου πήρα την κορμοστασιά
και την ενθουσιώδη φύση
και ιστορίες να φτιάχνω με χαρά
από την μητέρα μου έλαβα ως κλίση

Τον παππού μου τον λέγανε γυναικά
τα χνάρια του ακολουθώ
Η γιαγιά μου αγαπούσε κοσμήματα και χρυσαφικά
και ούτε εγώ μπορώ να τους αντισταθώ

Αν δεν μπορεί να διαχωριστεί
κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά
πώς γνήσιο μπορεί να ονομαστεί
κάτι που έχεις εσύ, φουκαρά;

Goethe, Zahme Xenien

Μετάφραση-απόδοση, δική μας

Ο Goethe μέσω του ποιήματος αυτού εκφράζει την αλήθεια της κληρονομικότητας. Δεν υπάρχει παρθενογένεση, τα χαρακτηριστικά μας βρίσκονται σχεδόν ατόφια στους προγόνους μας.

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Οι μογγολικοί φυλετικοί τύποι


Στην Ευρώπη, επειδή έχουμε ελάχιστη καθημερινή επαφή με τους μογγόλους της Ασίας, τους θεωρούμε όλους το ίδιο. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί μογγολικοί τύποι, τους οποίους οι ίδιοι οι Ασιάτες αναγνωρίζουν με ευκολία. Αντιθέτως και εκείνοι με τη σειρά τους μπορεί να θεωρούν τους λευκούς όλους το ίδιο.

Το παραπάνω σχήμα περιλαμβάνει στην πρώτη κατηγορία, ως North Asiatic Race, τους φυλετικούς τύπους που βρίσκονται σε...

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ανθρωπολογία και πολιτική επιστήμη

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί μια περίληψη του εναρκτήριου μαθήματος ανθρωπολογίας του Lapouge στο πανεπιστήμιο του Montpellier στη Γαλλία το 1886-87. Το θέμα της διάλεξης είναι η σημασία της ανθρωπολογίας στην πολιτική επιστήμη.

Η πρώτη ταξινόμηση ανθρώπων σε φυλές έγινε ήδη από την αρχαιότητα, από τον Αριστοτέλη και τους Αιγυπτίους. Στη σύγχρονη εποχή το μεγάλο άλμα ήλθε με την εύρεση της εξέλιξης και των νόμων της κληρονομικότητας. Χωρίς τον Δαρβίνο θα ήταν αδύνατο να μελετήσουμε συστηματικά τις ανθρώπινες φυλές. H θεωρία της εξέλιξης ανέτρεψε κάθε κατεστημένη έννοια στην ηθική, τη θεολογία, την φιλοσοφία και την πολιτική. Η ανθρωπολογία εισβάλει σε πολλούς τομείς της επιστήμης και διαδίδεται σε όλα τα πανεπιστήμια του πλανήτη -ο Lapouge μιλά για το 1886- αλλάζοντας τα πάντα στις κοινωνικές επιστήμες.

Η ανθρωπολογία είναι μια ολιστική επιστήμη που μελετά την επίδραση της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ένας ανθρωπολόγος πρέπει να έχει γνώσεις από κάθε κλάδο των θεωρητικών επιστημών. Η φυλή καθορίζει την ηθική της κοινωνίας, με μεγάλες διαφορές μεταξύ των φυλών. Από την άλλη η ανθρωπολογία έχει αφαιρέσει κάθε μεταφυσικό θεμέλιο στις θρησκείες ως προς τον ανθρώπινο βίο, μελετώντας τον επιστημονικά στο εργαστήριο.

Η ανθρωπολογία όμως έχει αλλάξει και την πολιτική επιστήμη. Η έννοια της ισότητας των ανθρώπων κατερρίφθη, ενώ η μίξη των φυλών...

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Anthropometric investigation in the British Isles - Anthropometric Method

To Βασιλικό Ανθρωπολογικό Ινστιτούτο της Βρετανίας εξέδωσε το 1909 τα αποτελέσματα της ανθρωπομετρικής έρευνας που έγινε στην Βρετανία, υπό τον τίτλο Anthropometric investigation in the British Isles. Δεκάδες επιστήμονες συμμετείχαν στην έρευνα, με την αρωγή του κράτους.

Οι μετρήσεις ήταν πολλές και περιελάμβαναν τα σημαντικότερα σημεία του ανθρώπινου σώματος. Όλες οι φυλετικού ενδιαφέροντος ήταν μέσα και στις οποίες μάλιστα δίνονταν έμφαση.

Στη συνέχεια περιγράφονται όλες οι μετρήσεις που ελήφθησαν, η κατηγοριοποίηση του χρωματισμού σε κλίμακες καθώς και άλλες ανθρωπομετρικές οδηγίες. Ελήφθησαν χιλιάδες φωτογραφίες, που παραπέμπουν σε φυλετικές μελέτες.

Τότε οι φυλετικές μελέτες ήταν καλές και χρήσιμες, τώρα όμως οι...

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Η ομορφιά και οι φυλές

Δύο πανεπιστήμια της Γερμανίας διενήργησαν έρευνα για να βρουν ποια χαρακτηριστικά του προσώπου θεωρούνται ελκυστικά. Γερμανοί βαθμολόγησαν την ελκυστικότητα 64 γυναικών και 32 ανδρών και με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας μορφοποίησης προσώπων, τα σύνθετα πρόσωπα που θεωρούνται εκλυστικά προέκυψαν το εξής:

Γυναικεία πρόσωπα:


Ανδρικά πρόσωπα: ...

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

O Herbert Spencer για τις συνεπειες του πολέμου

"Στην περίοδο της βαρβαρότητας και των πρώτων σταδίων του πολιτισμού, ο πόλεμος είχε το αποτέλεσμα της εξόντωσης των αδύναμων κοινωνιών και της εξάλειψης των πιο αδύναμων μελών των ισχυρότερων κοινωνιών, με συνέπεια και με τους δύο τρόπους να αυξάνεται η ανάπτυξη εκείνων των πολύτιμων δυνάμεων, σωματικών και πνευματικών, που ο πόλεμος φέρνει στην επιφάνεια. Ωστόσο, κατά τα τελευταία στάδια του πολιτισμού, το αποτέλεσμα αυτών των πράξεων έχει αντιστραφεί... Όταν η βιομηχανική ανάπτυξη έγινε τέτοια, ώστε μόνο μερικοί από τους ενήλικες άνδρες στρατολογούνται, η τάση είναι να επιλέγονται και να εκτίθενται στη σφαγή οι καλύτεροι και υγιέστεροι, αφήνοντας πίσω τους σωματικά κατώτερους να πολλαπλασιάζονται."

Herbert Spencer, The Study of Sociology


Ο Spencer διαπιστώνει ότι ο πόλεμος στις μέρες μας αποτελεί μια αρνητική επιλογή, εκθέτοντας στη μάχη τους καλυτερους, αφήνοντας πίσω τους μαλθακούς και άνανδρους να...

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Το πάχος των χειλιών


Τα χείλη εμφανίζουν ποικιλομορφία στο ανθρώπινο είδος. Το πλέον εμφανές γνώρισμά τους είναι το πάχος τους, αν και η εκτίμησή του είναι υποκειμενική. Μία κατηγοριοποίηση ως προς το πάχος τους φαίνεται στο σχήμα.