Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Η ανθρωπολογία της Νορβηγίας

Ο Kristian Schreiner ήταν Νορβηγός ανθρωπολόγος που έκανε εκτεταμένες ανθρωπολογικές μελέτες στην πατρίδα του. Τα κυριότερα στοιχεία της μελέτης του "Die Somatologie der Norweger, nach Untersuchungen an Rekruten" δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό L'Anthropologie. Το δείγμα του αποτελούνταν από 11.784 στρατιώτες από όλες τις επαρχίες της Νορβηγίας.

Το ύψος βρέθηκε αρκετά υψηλό -για τότε-, ενώ ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε 78,9 που μειώνεται προς τα νοτιοανατολικά, ενώ αυξάνει προς τα βόρεια. Σχεδόν παντού κυριαρχεί...
η δολιχοκεφαλία. Ο μέσος προσωπικός δείκτης είναι 89, που δείχνει λεπτοπροσωπία. Πάνω από τους μισούς Νορβηγούς να είναι λεπτοπρόσωποι, με την μεσοπροσωπία να αυξάνεται στα νοτιοδυτικά, ενώ στον βορρά υπάρχουν σημαντικά ποσοστά ευρυπροσωπίας, λόγω των Λαπώνων. Για να αντισταθμιστεί ο προσωπικός δείκτης των Λαπώνων, σημαίνει ότι οι υπόλοιποι είναι έντονα λεπτοπρόσωποι.

Στο χρώμα των ματιών κυριαρχεί το μπλε, με τα καθαρά καστανά μάτια να είναι σπάνια. Αντιθέτως, μαύρα μαλλιά έχει το 16,5%, καστανά το 32,1%, ανοιχτά καστανά το 25,6%, ξανθά το 24,3% και κόκκινα το 1,4%. Αυτό δείχνει ότι τα σκουρόχρωμα μαλλιά συναντώνται περίπου στον μισό πληθυσμό. Άλλα στοιχεία έχουν δοθεί εδώ. Βέβαια, οι πιο σκουρόχρωμες περιοχές είναι οι βόρειες με τους Λάπωνες, όπου επίσης κυριαρχεί η βραχυκεφαλία και το χαμηλό ύψος.

Τα συμπεράσματα είναι παρόμοια με αυτά που βγήκαν από την μελέτη του Arbo: στη Νορβηγία οι Κρομανοειδείς είναι περισσότεροι από τους Νορδικούς, με πολλές μεταβατικές Νορδικές-Κρομανοειδείς μορφές. Επίσης υπάρχουν Λαπωνικοί στον βορρά και λίγοι Αλπικοί στα νοτιοδυτικά παράλια.

3 σχόλια:

  1. Οι Λάπωνες αποτελούν μογγολικό φύλο??Απ'όσο ξέρω(αλλά όχι σίγουρα) μοιάζουνε αρκετά με τους ανατολικούς βαλτικούς(μόνο στα χρώματα διαφέρουν) και έχουν έντονη μίξη με ένα φύλo στην δυτική σιβηρία.Παρόλα αυτά τους κατατάσουν σε ένα από τους αρχαιότερους ευρωπαικούς τύπους στην Ευρώπη..Μήπως είναι ένα ''παρακλάδι'' του αλπικού τύπου ή είναι αναμειγμένος φυλετικός ευρωασιατικός τύπος???

    Παρακαλώ όποιος γνωρίζει οτιδήποτε επί του θέματος να μου απαντήσει..Οτιδήποτε επιστημονικά αποδεδειγμένο γνωρίζετε να το αναφέρετε.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα γνωρίσματα των Λαπώνων αντιστοιχούν σε αυτά των περισσότερων μογγόλων. Είναι μεσόρρινοι με μύτες πλακουτσωτές, βραχυκέφαλοι, ενδομορφικοί, ευρυπρόσωποι, με ελαφρό επίκανθο στα μάτια σε αρκετές περιπτώσεις, με πρόσωπο σχετικά επίπεδο και με κατά μέσο όρο χαμηλό ύψος. Συνεπώς έχουν έντονη μογγολική συγγένεια. Υπάρχουν αρκετές ανθρωπολογικές μελέτες για τους Λάπωνες και θα δημοσιευτούν και εδώ, εν καιρώ. Αλπικοί και Βαλτικοί έχουν πολύ πιο μακρινή συγγένεια με ασιατικούς τύπους, καθώς πλέον είναι συχνά μεσοπρόσωποι, λεπτόρρινοι, με αρκετές φορές ίσια μύτη, χωρίς επίκανθο, το μέσο ύψος τους είναι μεγαλύτερο, κλπ. Αυτές οι διαφοροποιήσεις δείχνουν ότι Αλπικοί και Βαλτικοί έχουν εξελιχθεί σε βαθμό που να είναι σημαντικά διαφορετικοί από τους μογγόλους. Αντιθέτως, οι Λάπωνες συνεχίζουν να έχουν όλα τα κλασικά μογγολικά γνωρίσματα μέχρι και σήμερα.

      Πάντως το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να δείξουν ότι οι Λάπωνες δεν είναι μογγόλοι παρά την αυτονόητη εμφανισιακή τους ομοιότητα, δείχνει ότι η φυλετική καταγωγή έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και γιατί το να είσαι μογγόλος είναι κάτι κακό; Όλοι αυτοί ασυνείδητα αναγνωρίζουν ότι το να είσαι μογγόλος σημαίνει συγκεκριμένα ψυχικά γνωρίσματα, καθώς και διαφορετική καταγωγή από άλλους Ευρωπαίους, συχνά πολίτες του ίδιου κράτους.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Κε.Διαχειριστά για το χρόνο σας.Αναμένω τις δημοσιεύσεις που αναφέρατε.Συνεχίστε την καλή δουλειά που κάνετε.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.