Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Φυλή και Γνώθι σ'εαυτόν

Το Δελφικό παράγγελμα, απόσταγμα σοφίας των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, αποτελεί μια εσωτερική διεργασία κάθε ανθρώπου. Κάθε ένας από μας κάνει την εσωτερική του αναζήτηση, προσπαθώντας να αποκτήσει επίγνωση του εαυτού του, των ικανοτήτων του, των δυνατοτήτων του. Η αυτογνωσία είναι ένα βήμα που μπορεί να μας βοηθήσει να εκμεταλλευτούμε τις ικανότητές μας και να επιτύχουμε τους στόχους μας. Η διαδικασία αυτή ωστόσο, οφείλει να είναι ειλικιρνής, για να μην τρέφουμε αυταπάτες και παίρνουμε λάθος δρόμους. Στην διαδικασία της αυτογνωσίας, μεγάλη σημασία έχει η γνώση των φυλετικών ζητημάτων και θα εξηγήσουμε γιατί.

Η διαδικασία της αυτογνωσίας περνά μέσα από την ερμηνεία των εμπειριών μας και την αξιολόγηση της συμπεριφοράς μας. Μέσω συλλογισμών, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις δυνατότητές μας, το τι μπορούμε...
να βελτιώσουμε ή να καλλιεργήσουμε στον εαυτό μας. Όσοι γνωρίζουν την φυλετική θεώρηση, αμέσως διαπιστώνουν την σημασία που έχει η φυλή. Κάθε φυλετικός τύπος έχει τις δικές του ψυχικές προδιαθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνουμε ειλικρινή φυλετική ταξινόμηση στον εαυτό μας, τότε γνωρίζουμε σε μεγάλο βαθμό ποιες ψυχικές προδιαθέσεις και κλίσεις εμφανίζει ο οργανισμός μας. Και τότε, μπορούμε να τις καλλιεργήσουμε στοχευμένα και να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, θα παρατεθούν κάποια παραδείγματα. Ένας Μεσογειακός, αν τον έχουνε μεγαλώσει νωθρό και μαλθακό, σωματικά και ψυχικά, γνωρίζει λόγω της φυλετικής του σύστασης ότι θα του είναι εύκολο να χαλυβδώσει ισχυρό χαρακτήρα, αν το πάρει απόφαση να γυμναστεί, σκληραγωγηθεί, διαβάσει, καθώς έχει την φυλετική προδιάθεση για κάτι τέτοιο. Επίσης, αν έχει έφεση στην έντονη κοινωνική ζωή, οφείλει να πείσει τον εαυτό του να μην παραγκωνίσει την πνευματική του πρόοδο και να διαβάζει πολλά βιβλία παράλληλα με τις κοινωνικές του συναναστροφές. Ένας Διναρικός, αν γνωρίζει ότι εκνευρίζεται εύκολα λόγω φυλετικής προδιάθεσης, θα πρέπει να το τιθασεύσει, ώστε να μην δημιουργεί αντιπαλότητες για ζητήματα άνευ σημασίας. Επίσης, γνωρίζοντας ότι οι Διναρικοί έχουν τάση να φανατίζονται για ζητήματα για τα οποία έχουν επιφανειακές γνώσεις, θα πρέπει να επιβάλλει στον ευατό του να διαβάσει πολλά βιβλία πριν υιοθετήσει μια άποψη. Ένας Αλπικός, αν διακρίνει ότι δεν έχει ηγετικές ικανότητες, ούτε μπορεί να επιβληθεί εκ φύσεως, μπορεί να εκμεταλλευτεί την προδιάθεση του Αλπικού τύπου για μάθηση και επιμέλεια και να εστιάσει εκεί, ώστε να επιτύχει στον κοινωνικό, πολιτικό και επαγγελματικό χώρο.

Σε μικτούς τύπους, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, καθώς εμφανίζονται ταυτόχρονα πτυχές των ψυχικών γνωρισμάτων και των δύο τύπων στο ίδιο άτομο. Ωστόσο, όποιος έχει κάνει ειλικρινή φυλετική ταξινόμηση στον εαυτό του και τον έχει μελετήσει ενδελεχώς, θα μπορέσει να διακρίνει ποια γνωρίσματα έχει πάρει από τον κάθε τύπο και να εστιάσει την προσοχή του να καλλιεργήσει αυτά στα οποία εμφανίζει προδιάθεση.

Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι το να θεωρείς ότι οι προδιαθέσεις σου δεν πρόκειται να ξεπεράσουν αυτές του φυλετικού σου τύπου, είναι κάτι το ανασχετικό. Και γιατί να μην προσπαθήσεις να ξεπεράσεις τον εαυτό σου; Πράγματι, είναι ευγενές να προσπαθείς να πετύχεις το κάτι ανώτερο. Η προσπάθεια πάντα αξίζει τον κόπο και αν κάποιος έχει μεγάλη θέληση για κάτι, οφείλει να το προσπαθήσει με όλο του το είναι. Αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μας, πρέπει να έχουμε τις προδιαθέσεις του φυλετικού μας τύπου, για να μην βρεθούμε σε δυσάρεστα μονοπάτια.

Συνεπώς, η γνώση του φυλετικού μας τύπου, μπορεί να μας βοηθήσει να ανατρέψουμε μια αρνητική κατάσταση που έχει προέλθει από την ανατροφή μας ή από το περιβάλλον μας. Επίσης, να τιθασεύουμε όσο γίνεται μια φυλετική προδιάθεση που μπορεί να μας δημιουργεί προβλήματα ως προς την επίτευξη των στόχων μας. Τέλος, να καλλιεργήσουμε μια θετική προδιάθεσή μας στο έπακρο ή να μην ασχοληθούμε με κάτι στο οποίο δεν έχουμε κλίση.

Στην πραγματικότητα, όλοι μας, λίγο πολύ, κάνουμε μια εσωτερική αξιολόγηση των δυνατοτήτων μας, ασυνείδητα, ασχέτως φυλετικής θεώρησης. Όμως, αν γνωρίζουμε τις φυλετικές μας προδιαθέσεις, τότε μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε στο έπακρο, να εστιάσουμε στα δυνατά μας σημεία και να τελειοποιηθούμε, στα πλαίσια που μας έχει ορίσει η φύση μας.

Η γνώση του φυλετικού τύπου στον οποίο ανήκουμε και των αναμενόμενων ψυχικών μας προδιαθέσεων, αποτελεί το σημαντικότερο βήμα προς την αυτογνωσία, με επιστημονικά κριτήρια μάλιστα. Λεπτομέρειες της συμπεριφοράς μας βέβαια, δεν εξαρτώνται από την φυλή, παρά μόνο τα γενικά ψυχικά γνωρίσματα, ωστόσο η γνώση του φυλετικού μας τύπου ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με την έννοια του ΓΝΩΘΙ Σ'ΕΥΑΤΟΝ.

1 σχόλιο:

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.