Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

O Johann Gottlieb Fichte για την σχέση ατόμου και φυλής


"Η ζωή του ατόμου δεν υπάρχει, καθότι δεν έχει καμία αξία από μόνη της και πρέπει να βυθιστεί στο τίποτα, ενώ αντίθετα μόνο η φυλή υπάρχει και μόνο αυτή πρέπει να θεωρείται ότι πραγματικά ζει."



Ο Johann Gottlieb Fichte ήταν Γερμανός φιλόσοφος. Ένθερμος εθνικιστής, συμβάλλει με τις δημόσιες εκκλήσεις του στην αφύπνιση των Γερμανών και στην αποτίναξη του Γαλλικού ζυγού. Εκφράζει αντιεβραϊκές ιδέες, δηλώνοντας την αλήθεια, ότι δηλαδή...
οι Εβραίοι είναι κράτος εν κράτει και υποσκάπτουν το Γερμανικό έθνος. Ο αγώνας του τον κατέστησε πρόδρομο και σύμβολο του σύγχρονου Γερμανικού εθνικισμού.

Στο απόσπασμα που παρατίθεται, ο Fichte εκφράζει με τον τρόπο που θα έκανε κάθε εθνικιστής την σχέση ατόμου και φυλής. Η φυλή είναι η μόνη που ζει αιώνια, ενώ τα άτομα αποτελούν στιγμιαίες εκφάνσεις της που θα παρέλθουν. Πράγμα που σημαίνει ότι το άτομο πρέπει να ζει για την φυλή και όχι να δρα εγωιστικά, οφείλει δηλαδή να δρα σαν κρίκος στην αλυσίδα των γενεών. Αυτή η αντίληψη συνδέεται με ανώτερες αξίες και ιδανικά, όπως η φιλοπατρία, η γενναιότητα και η αυτοθυσία.

3 σχόλια:

  1. Η προσωποποιηση και η `θεοποιηση` της φυλης. Πολυ ωραιο.

    Στην ανθρωπολογια απ οτι εχω καταλαβει ισχυει το `ορεξη να χουμε`(για ερευνες)..
    Σκεφτηκα μερικα θεματα:
    1. Σχεση αστρολογιας και ανθρωπου(και φυλης). Γνωριζουμε οτι στην αρχαιοτητα η αστρολογια θεωρουνταν κατι σαν επιστημη. Ακομη ως σημερα καποιοι την κατατασσουν πλαι στην ιατρικη και τα μαθηματικα. Υπαρχει καμια ερευνα σχετικη;
    2. Αποψεις ανθρωπολογων περι της υπαρξης ή μη του πνευματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλη σημασία για εμάς έχει, πως το νεοελληνικό κράτος ιδρύθηκε στις βάσεις των προκηρύξεων του Φίχτε περί του δικαίου του αίματος. Κι αυτό διότι εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες οι φραγγοραγιάδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ιδεολογία της Ελληνικής Εθνεγερσίας ήταν παρόμοια με αυτή των "Διαφωτιστών" Λατίνων (Γάλλων, Ιταλών), οι οποίοι όμως υγκρότησαν κράτη με βάση το δίκαιο του εδάφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άτομο δεν έχει καμία αξία εκτός και αν δρα εντός και για το σύνολο που λέγεται Φυλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.