Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Ανθρωπολογικές μετρήσεις στην Πολωνία

Ο Πολωνός ανθρωπολόγος Wladislaw Olechnowicz μελέτησε ανθρωπολογικά τους κατοίκους της περιοχής της Λούμπλιν, στα νοτιοδυτικά της Πολωνίας. Μια περίληψη των ερευνών του λαμβάνουμε από το περιοδικό L'Athropologie, με τίτλο "Caractères anthropologiques de la population de la province de Lublin".

Ο Olechnowicz μέτρησε 384 άτομα, εκ των οποίων 182 άνδρες και 202 γυναίκες. Οι κάτοικοι χωρίστηκαν ανάλογα με την κοινωνική τους τάξη, σε ευγενείς, μεσαία στρώματα και χωρικούς. Να υπενθυμίσουμε ότι η περιοχή της Πολωνίας την εποχή των ερευνών, ήταν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, επί Τσάρου.

Ο συγγραφέας γράφει σωστά ότι το ύψος εξαρτάται και από τον τρόπο ζωής και διατροφής και δεν μπορεί αξιοποιηθεί ιδιαίτερα. Πάντως το ύψος είναι χαμηλότερο από ότι σε περιοχές ανατολικότερα. Ο πίνακας με τις μετρήσεις είναι ο εξής:




Ο μέσος κεφαλικός δείκτης δείχνει ομοιομορφία, ωστόσο η κατανομή του κεφαλικού δείκτη είναι διαφορετική ανά κοινωνική τάξη. Φαίνεται ότι οι χωρικοί είναι πιο δολιχοκέφαλοι. Άλλα στοιχεία που μας δίνει ο συγγραφέας είναι ότι οι ξανθοί είναι πιο πολλοί αναλογικά στους αγρότες, από ότι στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Στο χρώμα ματιών όμως δεν υπάρχει εμφανής διαφορά.

Συνεπώς, ο Olechnowicz διαπιστώνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής χαρακτηρίζονται από χαμηλό μέσο ύψος και βραχυκεφαλία. Το 34-42% των κατοίκων έχει ξανθά μαλλιά, ενώ το 62-66% έχει ανοιχτό χρώμα ματιών. Το σχήμα της μύτης είναι συχνά κοίλο στους χωρικούς.

Στην περιοχή της νοτιοδυτικής Πολωνίας που εξετάζεται, οι κάτοικοι είναι Βαλτικοί, Αλπικοί ή Αλπικο-Βαλτικοί και (Βαλτο-)Κρομανοειδείς. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι απουσιάζουν σχεδόν πλήρως οι Νορδικοί από την περιοχή και όχι ότι υπάρχουν και απλώς βρίσκονται στα χαμηλότερα στρώματα. Προκύπτει ότι στα ανώτερα στρώματα βρίσκονται κυρίως Αλπικοί ή Αλπικο-Βαλτικοί, ενώ στα κατώτερα στρώματα βρίσκονται Κρομανοειδείς και Βαλτικοί. Βέβαια, είναι αξυμωρο να μιλάμε για "ευγενείς" στην Πολωνία, αλλά διαφαίνεται ότι οι τείνοντες προς Αλπικοί είχαν τάση να υπερτερούν έναντι των άλλων δύο τύπων σε μόρφωση ή ικανότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.