Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Το χρώμα μαλλιών και ματιών στη Δανία

Ο Δανός ανθρωπολόγος Soren Hansen μελέτησε το χρώμα μαλλιών και ματιών των κατοίκων της χώρας του. Τα αποτελέσματά του δημοσίευσε στο περιοδικό Revue d'Anthropologie σε άρθρο του με τίτλο "La couleur des yeux et des cheveux en Danemarck". Μια περίληψη του άρθρου βρίσκουμε στο περιοδικό American Anthropologist.

Το δείγμα αποτελούνταν από 2000 άνδρες. Ο πίνακας αριστερά δίνει το χρώμα των ματιών - με την σειρά σκούρα, ενδιάμεσα και ανοιχτά μάτια. Ο πίνακας δεξιά δίνει το το χρώμα των μαλλιών - με την σειρά σκούρα καστανά, ανοιχτό καστανό -καθότι τα λέει châtain παρακάτω, ξανθό και κόκκινο. Οι πίνακες είναι οι εξής:


Συνεπώς, το 3,25% έχει σκούρα μάτια, το 20,4% ενδιάμεσα και το 76,35% ανοιχτά. Ως προς το χρώμα των μαλλιών, το 15,3% έχει σκούρα καστανά μαλλιά, το 63,4% ανοιχτά καστανά, το 16,7% ξανθά και το 4,7% κόκκινα. Ο Hansen διαπιστώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της Δανίας έχει μπλε μάτια, ενώ τα μαλλιά τείνοντας στο καστανό -châtain όπως το ονομάζει. Στον σχολιασμό των μετρήσεων ο Topinard κατατάσσει την κατηγορία αυτή στα καστανά μαλλιά. Το σκούρο χρώμα ματιών είναι σχετικά σπάνιο. Ο Hansen παρατηρεί ότι τα ξανθά μαλλιά είναι πολύ πιο σπάνια από ότι φαντάζεται κανείς για την Δανία.

Στη συνέχεια, μας παραθέτει έναν πίνακα που δείχνει τους συνδυασμούς χρώματος μαλλιών και ματιών.


Οι ξανθοί έχουν σχεδόν πάντα ανοιχτό χρώμα ματιών. Οι κοκκινομάλληδες τείνουν παρομοίως προς το ανοιχτό χρώμα ματιών. Στις υπολοιπες παρατηρήσεις, όσο το χρώμα των μαλλιών τείνει προς το ενδιάμεσο, τόσο αυξάνονται τα ανοιχτά μάτια.

Εξετάζοντας τα στοιχεία του Hansen από σκοπιάς φυλετικών τύπων, συμπεραίνουμε τα εξής. Οι ξανθοί στη χώρα ανήκουν στον Νορδικό τύπο και αποτελούν πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού, αν και το νούμερο αυτό φαίνεται κάπως μικρό, βάσει αυτού του χάρτη. Πράγμα που σημαίνει ότι η υποκειμενική κατηγορία των ενδιάμεσων μαλλιών ίσως περιλαμβάνει και κάποιους Νορδικούς. Οι περισσότεροι κάτοικοι φαίνεται να ανήκουν στον Κρομανοειδή τύπο, με ανοιχτά καστανά μαλλιά και ενδιάμεσο ή ανοιχτό χρώμα ματιών. Ή έστω σε ενδιάμεσες Νορδο-Κρομανοειδείς μορφές. Υπάρχουν και λίγοι Αλπικοί στην χώρα, οι οποίοι εντοπίζονται από τον κεφαλικό δείκτη και δύκολα μέσω στατιστικών για τον χρωματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.