Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ο Leibniz για τις εσωτερικές και εξωτερικές φυλετικές διαφορές


"Έχω υποθέσει μέχρι στιγμής ότι η φυλή δεν εκφυλίζεται, ούτε αλλάζει· αλλά αν κάποια φυλή μεταβάλλονταν σε διαφορετική, θα ήμασταν ακόμα πιο υποχρεωμένοι να καταφύγουμε σε άλλα γνωρίσματα και χαρακτηριστικά, εσωτερικά και εξωτερικά, χωρίς να περιοριζόμαστε στην αρχική φυλή."



Ο Gottfried Wilhelm Leibniz ήταν Γερμανός φιλόσοφος. Υπήρξε πολυμαθής επιστήμονας, έχοντας ασχοληθεί σχεδόν με όλους τους τομείς της ανθρώπινης γνώσης της εποχής του. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν...
ως μαθηματικό, για την συνεισφορά στον διαφορικό και ολοκληρωτικό λογισμό. Ωστόσο, ο Leibniz έκανε συνεισφορές και σε άλλες επιστήμες. Μεταξύ άλλων, στα φιλοσοφικά του κείμενα, μελέτησε την φύση του ανθρώπου.

Στο βασικό του σύγγραμα, εκ του οποίου το απόσπασμα, εξετάζει βιολογικά τον άνθρωπο. Λίγο πιο πριν, αναφέρεται στα είδη και στα γένη των έμβιων όντων, διαπιστώνοντας ότι "υπάρχει μια πραγματική εσωτερική διαφορά... η οποία γίνεται αντιληπτή συνήθως μέσω των εξωτερικών γνωρισμάτων". Φτάνει στο συμπέρασμα ότι οι φυλές βάσει εγγενούς βιολογικής διαφοράς, διαφέρουν ως προς τα εσωτερικά και εξωτερικά γνωρίσματα, τα οποία μάλιστα θεωρεί ως ταξονομικά κριτήρια. Συνεπώς, ο Leibniz αναγνώρισε τις φυλετικές διαφορές στον άνθρωπο, σε σωματικά και ψυχικά γνωρίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.