Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Η ανθρωπολογία της Σλοβενίας

O Σλοβένος ανθρωπολόγος Božo Škerlj μελέτησε την ανθρωπολογία της χώρας του. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό L'Anthropologie υπό τον τίτλο "Contribution à l'anthropologie des Slovènes". Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Λιουμπλιάνα, σε 189 άνδρες και 140 γυναίκες, μέσης ηλικίας 21 ετών.

Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε 83,4 στους άνδρες και 83,5 στις γυναίκες. Οι άνδρες είχαν κατά 49,8% ανοιχτά μάτια και κατά 29,1% ανοιχτά μαλλιά. Οι ανθρωπολογικές διαφορές μεταξύ επαρχιών είναι μικρές. Ο Škerlj συνδυάζοντας τα διάφορα ευρήματα σε πίνακες, προσπαθεί να ταξινομήσει φυλετικά τα δείγματα. Οι ψηλοί βραχυκέφαλοι...
με καστανά μαλλιά και συχνά ανοιχτά μάτια αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, δηλαδή οι Διναρικοί, στους οποίους πρέπει να εντάξουμε και τους ξανθούς Διναρικούς. Βρίσκει σημαντικό ποσοστό Βαλτικών και ακολουθούν οι Αλπικοί. Μικρότερα ποσοστά έχουν Νορδικοί, Μεσογειακοί και Αρμενοειδείς, ενώ για τους Κρομανοειδείς δίνει ασήμαντο ποσοστό, κάτι που όμως δεν φαίνεται να ισχύει στην πραγματικότητα.

Η έρευνα του Škerlj δείχνει ότι αφενός διάφοροι τύποι μπορεί να έχουν ανοιχτό χρώμα ματιών, ενώ το ανοιχτό χρώμα μαλλιών βρίσκεται πρωτίστως σε βραχυκέφαλους Διναρικούς και Βαλτικούς και δευτερευόντως σε Νορδικούς.

Ο Škerlj εξηγεί την παρουσία των φυλετικών τύπων στην Σλοβενία βάσει ιστορικών παραγόντων. Η Βαλτική και Νορδική επίδραση εισήλθε με εισβολείς κατακτητές και ενσωματώθηκε στην ήδη υπάρχουσα Διναρική και Αλπική. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν διάφορες μίξεις μεταξύ αυτών των τύπων σήμερα στην Σλοβενία.

Ο συγγραφέας ορθά βρίσκει πλειοψηφία Διναρικών, εκ των οποίων πολλοί είναι ξανθοί. Ωστόσο μάλλον υποεκτιμάται το ποσοστό Αλπικών και Κρομανοειδών. Συνεπώς, στην Σλοβενία κατοικούν Διναρικοί, Αλπικοί, Βαλτικοί και δευτερευόντως Κρομανοειδείς, Νορδικοί και άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.