Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Ο Maurice Barrès για την συνέχεια των γενεών


"Αποτελούμε επέκταση και συνέχεια των πατέρων μας και των μητέρων μας. Δεν αρκεί να λέμε ότι οι νεκροί σκέφτονται και μιλάνε δια μέσου μας· ολόκληρη η σειρά των προγόνων μας δεν αποτελεί παρά μια ενιαία ύπαρξη."


Maurice Barrès, Amori et Dolori Sanctum


Ο Maurice Barrès ήταν Γάλλος λογοτέχνης και πολιτικός. Σημαντική μορφή του εθνικισμού στην Γαλλία, συμμετέχει σε εθνικιστικούς πολιτικούς φορείς, εκφράζει αντιεβραϊκές απόψεις και εντάσσεται στο πολιτικό σχήμα του στρατηγού Georges Boulanger, που αποκτά τεράστια δυναμική. Οι εβραιομασόνοι καταδιώκουν τον Boulanger το 1889 με ψευδείς κατηγορίες για πραξικόπημα, εκείνος κυνηγημένος αυτοκτονεί και το καθεστώς κλείνει τις εθνικιστικές οργανώσεις. Ο Barrès συνεχίζει τον αγώνα, που δίνει δυναμική στον στρατιωτικό Paul Déroulède να...
αποπειραθεί πραξικόπημα το 1899, που δυστυχώς αποτυγχάνει. Συνεχίζει τον αγώνα για αρκετά χρόνια ακόμη, αλλά δεν καταφέρνει να δημιουργήσει νέο ρεύμα για τις εθνικιστικές ιδέες.

Παράλληλα με την πολιτική, ο Barrès γράφει λογοτεχνικά βιβλία με τεράστια αποδοχή από το κοινό. Έτσι γίνεται διάσημος όχι μόνο ως πολιτικός, αλλά και ως λογοτέχνης. Μέσα στα βιβλία του εκφράζει τις εθνικιστικές ιδέες του και αποκτά επιρροή στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Η αποδοχή του είναι τέτοια, ώστε ορίζεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Να σημειώσουμε ότι βίο παραλληλο με τον Barrès έχει ο επίσης δραστήριος εθνικιστής και λογοτένης Ίων Δραγούμης στην Ελλάδα, ο οποίος επηρεάζεται από την δράση και το λογοτεχνικό έργο του Barrès. 

Ο Γάλλος διανοούμενος αποτυπώνει την σημασία της γενιάς. Αποτελούμε ζωντανή συνέχεια των προγόνων μας, οι οποίοι ζουν μέσα μας μέσω της κληρονομικότητας. Και όχι μόνο η εξωτερική τους μορφή, αλλά και τα ψυχικά τους γνωρίσματα. Κανείς δεν βρέθηκε ουρανοκατέβατος σε αυτόν τον κόσμο. Πίσω μας υπάρχει ένα φυλετικό υπόβαθρο. Ολόκληρη η σειρά των προγόνων μας αποτελεί κάτι το ενιαίο, σωματικά και ψυχικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.