Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Παρατηρήσεις περί του προφίλ της μύτης


Από πλευράς φυλετικής ανθρωπολογίας, για τη μύτη μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε τον ρινικό δείκτη, που δείχνει το πόσο μακρόστενη είναι η μύτη, καθώς και το προφίλ της, το σχήμα της.

Στο παραπάνω σχήμα ο Γερμανός ανθρωπολόγος Rudolf Martin συνοψίζει τα είδη του προφίλ της μύτης που εμφανίζονται στον άνθρωπο. Στην πρώτη σειρά εμφανίζεται το κοίλο προφίλ, στην δεύτερη σειρά το ίσιο προφίλ και στην τρίτη σειρά το κυρτό προφίλ.

Να σημειώσουμε ένα σημείο διαφωνίας περί της ταξινόμησης του προφίλ της μύτης...
είναι το τι θεωρούμε κοίλο, ίσιο ή κυρτό: την απόληξη της μύτης, ή το κύριο σώμα της; Η κατηγοριοποίηση του Martin έχει να κάνει με το κύριο σώμα της μύτης. Δηλαδή κατ'αυτόν, μια μύτη με ίσιο σώμα και κυρτή απόληξη, όπως η μύτη 2ε, θεωρείται "ίσια". Εμείς εδώ, ωστόσο, χρησιμοποιούμε την ταξινόμηση ως προς την απόληξη της μύτης.

Δηλαδή:
1α, 1β, 1γ, 1δ, 1ε, 2α, 3α  ==>  κοίλη
2β, 2γ, 2δ, 3β(οριακά)  ==>  ίσια
2ε, 3γ, 3δ, 3ε  ==>  κυρτή

Επίσης, ρινικός δείκτης και σχήμα της μύτης δεν πάνε μαζί. Παρότι είναι σύνηθες οι κοίλες μύτες να είναι μεσόρρινες ή πλατύρρινες, ενώ οι κυρτές μύτες να είναι λεπτόρρινες, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις στον κανόνα, συνεπώς δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί απευθείας σύνδεση. Υπάρχουν κοίλες μύτες που είναι λεπτόρρινες, κυρτές μύτες που είναι μεσόρρινες, κτλ.

Συμπερασματικά, τα δύο γνωρίσματα που μας ενδιαφέρουν περί της μύτης, ο ρινικός δείκτης και το προφίλ της μύτης,

Από το βιβλίο του R. Martin, Lehrbuch der Anthropologie, Vol. I, Somatologie.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.