Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Κεφαλικός δείκτης σε όλον τον κόσμο - Lundman



Η κατηγοριοποίηση είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούμε εδώ. Δολιχοκεφαλία για κεφαλικό δείκτη κάτω από 80, βραχυκεφαλία για κεφαλικό δείκτη πάνω από 83 και μεσοκεφαλία στο ενδιάμεσο.

Δολιχοκέφαλοι είναι σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Αφρικής, με μικρούς θύλακες μεσοκεφαλίας στους Πυγμαίους. Επίσης δολιχοκέφαλοι είναι οι Αβορίγινες και νεγροειδείς της νοτιοανατολικής Ασίας και Ωκεανίας. Στην Ευρώπη, οι μόνες δολιχοκέφαλες περιοχές...
είναι η Ιβηρία, οι Βρετανικές νήσοι, η νότια Σκανδιναβία και ελάχιστα παράλια της Μεσογείου. Η Μέση Ανατολή είναι σχεδόν όλη δολιχοκέφαλη, με μικρές εξαιρέσεις.


Μεσοκέφαλη εμφανίζεται η βόρεια Ευρώπη, ως μίξη δολιχοκέφαλων και βραχυκέφαλων. Μεγάλο μέρος της Ασίας παρουσιάζεται μεσοκέφαλο, αν και θεωρείται βραχυκέφαλο από άλλους μελετητές. Μάλλον λόγω του ότι ο μέσος κεφαλικός δείκτης πλησιάζει το 83 και εδώ θεωρούνται μεσοκέφαλοι. Το ίδιο ζήτημα κατηγοριοποίησης υπάρχει και για τους ιθαγενείς της Αμερικής, που είναι συνήθως ήπια βραχυκέφαλοι.

Καθαρή βραχυκεφαλία υπάρχει στην κεντρική Ασία, στην Μαντζουρία, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ασίας και της Αμερικής. Στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο, οι πλέον βραχυκέφαλες περιοχές είναι η κεντρική προς νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και η Μικρά Ασία.

Ο χάρτης είναι από το βιβλίο του Lundman B., Jordens folkstammar, 1988.

Τον βρήκαμε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.