Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ανθρωπολογικά δεδομένα για τους Σέρβους

Ο Πολωνός ανθρωπολόγος A. Wrzosek πραγματοποίησε ανθρωπολογικές μελέτες σε Σέρβους, τα αποτελέσματα των οποίων βρίσκουμε σε περίληψη στο περιοδικό L'Anthropologie, σε άρθρο με τίτλο "Les Serbes, Matériaux anthropologiques".

Οι μετρήσεις ελήφθησαν σε δείγμα 170 ατόμων, από έφηβους μέχρι γέρους. Το ύψος βρέθηκε μέτριο προς υψηλό για την εποχή.

Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε 85,47.Πάνω από τους μισούς μάλιστα έχουν κεφαλικό δείκτη 85,5 και πάνω, κάτι που σημαίνει...
ότι μπορούν να χαρακτηριστούν ως υπερβραχυκέφαλοι. Τα αποτελέσματα βρίσκονται κοντά σε αυτά που έχει βρει ο Αυστριακός ανθρωπολόγος Weisbach σε 3.803 Σέρβους στρατιώτες. Παρότι το εύρος του κεφαλικού δείκτη στο δείγμα ήταν 72,45 - 95,56 το γεγονός ότι η μέση τιμή

Ο μέσος ρινικός δείκτης είναι 67,64. Λεπτόρρινοι ήταν οι 105 από τους 170, ήτοι ένα ποσοστό περίπου 62%, πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμα και αν οι μετρήσεις έχουν ληφθεί με διαφορετική μέθοδο, υπάρχει σημαντικό ποσοστό μεσόρρινων, που συνήθως είναι Αλπικοί.

Φτάνουμε στα συμπεράσματα. Ο συγγραφέας θεωρεί ότι ο πληθυσμός είναι μακριά από τα χαρακτηριστεί ομοιογενής. Τα δεδομένα αυτής της μελέτης δείχνουν απόλυτη πλειοψηφία βραχυκέφαλων, που όπως γνωρίζουμε και από άλλα στοιχεία, αντιστοιχούν σε Διναρικούς. Η κατανομή του ρινικού δείκτη δείχνει ότι υπάρχει μια εμφανής μειοψηφία Αλπικών, ενώ το εύρος του κεφαλικού δείκτη δείχνει ότι υπάρχουν και κάποιοι μεσο- ή δολιχο-κέφαλοι, οι οποίοι ανήκουν σε Κρομανοειδείς ή σπανιότερα σε Μεσογειακούς, κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.