Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Η ανθρωπολογία της Βουλγαρίας

Ο ανθρωπολόγος Eugène Pittard διεξήγαγε πλήθος ανθρωπολογικών μελετών στα Βαλκάνια. Σε ένα από τα ταξίδια του στην περιοχή, πραγματοποίησε μετρήσεις σε Βουλγάρους, με την βοήθεια δυο συνεργατών του. Την μελέτη του την βρίσκουμε στο περιοδικό Bulletin de la Société d'anthropologie et de biologie de Lyon σε άρθρο με τίτλο "Contribution a l'étude anthropologique des Bulgares", καθώς και σε περίληψη στο περιοδικό L'Anthropologie.

Το δείγμα αποτελούνταν από 61 άτομα. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε 82,5. Η κατανομή του δείκτη δίνεται στον παρακάτω πίνακα. Να σημειώσουμε ότι ο Pitatrd ακολουθεί την ίδια ταξινόμηση που ακολουθούμε και εμείς...



Το ποσοστό των δολιχοκέφαλων, αφού διορθώσουμε τα λάθη του πίνακα, προκύπτει 13,1%, των μεσοκέφαλων επίσης 13,1% και των βραχυκέφαλων 73,8%. Πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι Βούλγαροι είναι βραχυκέφαλοι, πράγμα που διαπιστώνουμε εύκολα όσοι ζούμε στην γειτονική Ελλάδα, καθότι είναι κυρίως Αλπικοί, Βαλτικοί, Διναρικοί, σπανιότερα μογγόλοι. Από κει και πέρα, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό δολιχοκέφαλων, οι οποίοι είναι Μεσογειακοί ή Κρομανοειδείς (ή Pontid) και κάποιοι μεσοκέφαλοι, πιθανόν μίξεις ή μέρος των Κρομανοειδών. Αυτό σημαίνει ότι οι χάρτες που δείχνουν όλη την Βουλγαρία δολιχοκέφαλη είναι λανθασμένοι. Το πολύ-πολύ η Ανατολική Ρωμυλία να τείνει δολιχοκέφαλη, λόγω των πολλών Ελλήνων που βρέθηκαν εκεί, ειδικά επί Βυζαντίου.

Για το χρώμα των μαλλιών:
Μαύρα - σκούρα καστανά - ανοιχτά καστανά - ξανθά:
37,9% - 20,7% - 32,8% - 8,6%

Για το χρώμα των ματιών:
Σκούρα - καστανά - ενδιάμεσα - μπλε:
20,3% - 59,3% - 13,6% - 6,8%

Ως προς τα υπόλοιπα γνωρίσματα, η διζυγωματική διάμετρος είναι σχετικά μεγάλη και ο ρινικός δείκτης στο 68,1 πλησιάζοντας την μεσορρινία. Οι Βούλγαροι του βορρά είναι πιο βραχυκέφαλοι και λιγότερο λεπτόρρινοι, ενώ στο νότο ο κεφαλικός και ο ρινικός δείκτης πέφτουν. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι στον βορρά οι κάτοικοι είναι κυρίως Αλπικοί-Βαλτικοί, ενώ στον νότο οι Μεσογειακοί αυξάνονται. Να σημειώσουμε επίσης το υψηλό ποσοστό έντονα βραχυκέφαλων, που υποδηλώνει ότι οι Διναρικοί αποτελούν λογικά διψήφιο ποσοστό του πληθυσμού.

5 σχόλια:

  1. Μεγάλο ποσοστό μαύρων μαλλιών βλέπω..Είναι αλήθεια πως οι Βούλγαροι σαν λαός είναι πιο σκουρόχρωμοι από εμάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σημειωθεί επίσης ότι η βουλγαρία είναι μια χώρα με πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό τσιγγανόγυφτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι.
      http://fyletika.blogspot.gr/2013/10/blog-post_11.html

      Διαγραφή
    2. θα συμφωνησω μαζι σου . Το μεγαλυτερο μερος της Βουλγαριας αποτελειται απο γυφτους , τσιγγανους και τουρκοβουλγαρους . Εγω που τυχαινει να ειμαι γνησια βουλγαρα ειμαι ξανθια με μπλε ματια .

      Διαγραφή
  3. θα διαφωνησω ως μίξη Βουλγαρας και Ελληνος θα σας πω απο πρωτο χέρι ότι μόνο στον νοτο έχουμε τουρκογυφτους πάνω στον βορρά κυριαρχούν οι σλαβοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.