Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Η ανθρωπολογία των Κανάριων νήσων

Οι Κανάριες νήσοι είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στο Μαρόκο, που ανήκει διοικητικά στην Ισπανία. Την ανθρωπολογία των νήσων μελέτησε ο εικονιζόμενος Γερμανός ανθρωπολόγος Eugen Fischer σε δημοσίευση στο περιοδικό Zeitschrift für Ethnologie, που βρίσκουμε σε περίληψη στο περιοδικό L'Anthropologie.

Αρχικά, ο Fischer κάνει λόγο για τους αρχαίους κατοίκους των νησιών, Guanches. Ο Γάλλος ανθρωπολόγος Verneau έδειξε ότι είχαν Κρομανοειδή γνωρίσματα. Τους αρχαίους κατοίκους φαίνεται ότι επισκίασαν πρώτα οι νεοεισελθόντες βερβέροι και αργότερα οι κατακτητές Ισπανοί. Όσον αφορά στους ζώντες, ο Fischer έκανε μετρήσεις σε 100 στρατιώτες και εξέτασε ήδη υπάρχουσες μετρήσεις σε άλλους 834 στρατεύσιμους από Ισπανούς στρατιωτικούς ιατρούς.

Ο Fischer βρίσκει διάφορους φυλετικούς τύπους στα νησιά. Υπάρχει ο κλασικός Μεσογειακός, καθώς και ο Βερβερικός, που έχει...
πιο σκληρά γνωρίσματα και πιο πλατύ πρόσωπο. Εντοπίζεται ο Αραβικός τύπος, με την κυρτή μύτη και τα αμυγδαλωτά μάτια, προφανώς έχοντας εισέλθει με τους Άραβες κατακτητές. Ακόμα ο Αλπικός, λογικά έχοντας εισέλθει με τους Ισπανούς. Τέλος, ο Κρομανοειδής, με γωνιώδες πρόσωπο και λεπτά χείλη.

Βάσει των μετρήσεων, προκύπτει ότι υπάρχει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού με πολύ μεγάλο ύψος, κάτι που υποδηλώνει την έντονη Κρομανοειδή τάση του πληθυσμού. Ο πιο συχνός κεφαλικός δείκτης είναι 79 με τους κατοίκους μάλιστα να έχουν πολύ μακριά κρανία. Πράγμα που συνεπάγεται ότι οι περισσότεροι κάτοικοι είναι δολιχοκέφαλοι. Ο μέσος προσωπικός δείκτης βρίσκεται στο 85,5 που σημαίνει μεσοπροσωπία. Η διάμετρος του σαγονιού είναι πολύ υψηλή, όπως και η διζυγωματική διάμετρος.

Το χρώμα των ματιών είναι πλειοψηφικά σκούρο και κατανέμεται ως εξής:
μαύρα-καστανά-ανοιχτά(γκρι, μπλε ή πράσινα): 5,2% - 86,6% - 8,3%

Το χρώμα των μαλλιών είναι επίσης πλειοψηφικά σκούρο, με την εξής κατανομή -αν και σίγουρα υπερβολική υπέρ των ξανθιών μαλλιών:
μαύρα-καστανά-ξανθά: 11,4% - 77,4% - 11,1%

Ο Fischer συμπεραίνει ότι στα Κανάρια νησιά κατοικούν κυρίως άτομα του Κρομανοειδή τύπου, με μεγάλο ύψος, τετράγωνο πρόσωπο και βαθιά τοποθετημένα μάτια, κάτω από εντονα υπερόφρυα τόξα. Ο τύπος αυτός φαίνεται να υπήρξε εκεί από την προϊστορική εποχή και παραμένει μέχρι σήμερα, παρά την είσοδο νέων τύπων. Ο Fischer, τέλος, διαπιστώνει ότι ο Κρομανοειδής τύπος κατοικεί επίσης στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και μάλιστα αποτελεί ένα φυλετικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού πληθυσμού, πολύ πιο σημαντικό από ότι νομίζουμε, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην φυλετική διαμόρφωση της βόρειας Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.