Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ο κεφαλικός δείκτης στην Πορτογαλία

Ο ιατρός Luis de Pina, του τμήματος ανατομίας του Πόρτο, πραγματοποίησε μια μελέτη για τον κεφαλικό δείκτη και το ύψος στην Πορτογαλία. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό L'Anthropologie σε άρθρο με τίτλο "L'indice céphalique et la stature chez les Portugais".

Οι μετρήσεις έγιναν σε νεαρούς 25 ετών και άνω. Ο κεφαλικός δείκτης μετρήθηκε σε 1820 άτομα, 1060 άνδρες και 760 γυναίκες. Οι περισσότεροι κατάγονταν από το βόρειο μισό της Πορτογαλίας. Ως προς το ύψος, μετρήθηκαν 2125 άτομα, 1245 άνδρες και 880 γυναίκες.

Η κατανομή του κεφαλικού δείκτη στους Πορτογάλους δίνεται στα εξής γραφήματα:...



Τα πραγματικά διαγράμματα είναι αυτά με την αχνή, συνεχόμενη γραμμή. Ο de Pina προσπαθεί να κάνει μια στατιστική προσέγγιση με την κανονική κατανομή και εισάγει τα κλασικά διαστήματα βάσει τυπικής απόκλισης. Βέβαια, η προσέγγιση με κανονική κατανομή μόνο σε έναν ομοιογενή πληθυσμό μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς τα τυπικά γραφήματα στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζουν πολλές κορυφές, λόγω ύπαρξης διαφορετικών φυλετικών τύπων.

Η κατανομή του κεφαλικού δείκτη δείχνει έναν πληθυσμό δολιχοκέφαλο και ιδιαίτερα ομοιογενή. Οι γυναίκες, όπως είναι αναμενόμενο, έχουν ελαφρά υψηλότερο κεφαλικό δείκτη. Οι βραχυκέφαλοι είναι ελάχιστοι στην χώρα. Παρόμοια γραφήματα δίνονται και για το ύψος, ανδρών και γυναικών.

Η κατανομή του κεφαλικού δείκτη αντιστοιχεί στην γνωστή φυλετική σύνθεση της Πορτογαλίας, με μια συντριπτική πλειοψηφία δολιχοκέφαλων, που ανήκουν σε πολλές Κρομανοειδείς μορφές, κάποιους Μεσογειακούς και λίγους Σαχάριους(-ΚΜ) και μια μειοψηφία βραχυκέφαλων Αλπικών.

3 σχόλια:

  1. Εγώ πάντως νόμιζα ότι η Πορτογαλία έχει πρόβλημα ,όσο αναφορά τη φυλετική της σύσταση, με τις ανταλλαγές πληθυσμών που έχουν γίνει με τη Βραζιλία ,καθώς ήταν αποικία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά δολιχοκέφαλοι είναι αυτοί..εσείς ανώνυμε εν Ελλάδι να κοιτάτε την Βραχυκεφαλία σας και τους Αρμενοειδείς σας!

      Διαγραφή
    2. Δοχιλοκέφαλος Μεσογειακός είμαι.Εσύ μάλλον είσαι Πορτογάλος ,γι αυτό δες τον Άριο...Εουσέμπιο.Άντε κάνε μας τη χάρη...

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.