Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Η φυλετική σύνθεση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας

Θα πρωτοτυπήσουμε σήμερα και θα μιλήσουμε για την ανθρωπολογία μιας χώρας της υποσαχάριας Αφρικής. Στοιχεία για την φυλετική σύνθεση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας αντλούμε από το βιβλίο του Giuseppe Genna με τίτλο "Antropologia morfologica e sierologica della Republica Centrafricana", μια παρουσίαση του οποίου βρίσκουμε στο περιοδικό American Antrhopologist. Να σημειώσουμε ότι η μελέτη δημοσιεύτηκε μεταπολεμικά, το 1965 και κάνει κανονικότατα χρήση φυλετικής τυπολογίας.

Ο τόμος περιλαμβάνει οχτώ δημοσιεύσεις στο περιοδικό La Ricerca scientifica από μέλη του Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας της Ρώμης. Τα ανθρωπολογικά στοιχεία παρείχε ο M. Cresta, ο οποίος έλαβε μετρήσεις σε 1.623 κατοίκους της χώρας, άνδρες και γυναίκες, που ανήκουν...
σε έξι διαφορετικές εθνότητες. Εξετάζοντας τις εθνότητες αυτές, διαπιστώνει ότι τρεις ανήκουν στον Σουδανικό τύπο, μία στον Κονγκολικό ή Παλαιονεγρικό (Paleonegrid) τύπο, μία αποτελείται κυρίως από Πυγμαίους (Bambutid), ενώ μία άλλη ομάδα βρίσκει ότι έχει αρκετά Ευρωπιδικά γνωρίσματα και βρίσκεται μετρικά πιο κοντά στους λευκούς παρά στους μαύρους και λογικά εννοούνται οι Sahelid ή South Saharid, που αποτελούν μια πιο σκούρα έκδοση των Saharid.

Είναι γεγονός ότι στις χώρες αυτές υπάρχουν έντονες φυλετικές διαφορές, οι οποίες συχνά οδηγούν σε συγκρούσεις τις οποίες μαθαίνουμε από την ειδησεογραφία. Δεν είναι όλοι οι μαύροι της υποσαχάριας Αφρικής το ίδιο. Υπάρχουν εμφανείς διαφορές, οι οποίες δεν είναι μόνο εθνικές, αλλά και φυλετικές.

Το συμπέρασμα είναι ότι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κατοικούν Σουδανικοί και Κονγκολικοί, με μια μειοψηφία Πυγμαίων και Sahelid. Λίγο πολύ, αυτό αποτυπώνεται και στους συνήθεις φυλετικούς χάρτες της Αφρικής.

19 σχόλια:

  1. Διαχειριστά ξέρεις ποιός ήταν ο φυλετικός τύπος των Υξώς που εισέβαλαν στην Αίγυπτο και επήλθε έτσι μίξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Λαοί της Θάλασσας δεν ήταν μόνο ένα έθνος ή πληθυσμός, αλλά ολόκληρη πλημμυρίδα λαών μεταξύ των οποίων και Αχαιοί που για ένα διάστημα πρέπει να απάρτιζαν και την ηγετική τάξη των εισβολέων. Από εκεί και πέρα, αυτοί που επωφελήθηκαν, και λίγο πολύ ταυτίζονται με τους τελευταίους εκδιωγμένους εισβολείς μετά την επανίδρυση του Αιγυπτιακού βασιλείου, ήταν οι Φοίνικες. Επομένως, ένα κομμάτι τους ήταν αρμενοειδείς, ένα άλλο μεσογειακοί/ΚΜ.

      Η μίξη γενικότερα πάντως, συνέβη πολύ πιο μετά κατά τη πρώιμη χριστιανική Ρωμαϊκή περίοδο. Όταν δηλ ξεκίνησαν οι εβραϊκές εξεγέρσεις που οδήγησαν σε εκτεταμένες σφαγές, οι οποίες επέτρεψαν στη συνέχεια την είσοδο υπο-σαχάριων στοιχείων και Λίβυων. Και φυσικά η διαδικασία αυτή εντάθηκε κυρίως με την Αραβική εξάπλωση του 7ου αιώνα μΧ.

      Διαγραφή
    2. Δεν γνωρίζω εάν οι Υξώς ήσαν μέρος των λαών της Θαλάσσης. Οι Λαοί της Θαλάσσης ήσαν φύλα Μεσογειακά-Αλπικά-ΚΜ, με πλειονότητα Μεσογειακών. Ήσαν οπως είπες, Αιγαιακά φύλα, όπως Αιγαιακά φύλα ήσαν οι Κάρες, Λέλεγες, Λύδιοι, Ετρούσκοι(Τυρρηνοί, μέρος των οποίων ήσαν οι Ρωμαίοι) και Σαρδίνιοι.

      Διαγραφή
  2. Στην βόρεια αφρική(λιβύη,αίγυπτο κτλ) υπήρχε ο μεσογειακός και οι μίξεις του(με αλπικό και διναρικό)???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, το πιο πιθανό είναι τα πανάρχαια χρόνια να υπήρχε ο μεσογειακός τύπος στη βόρεια Αφρική ,αλλά στην πορεία μάλλον σταδιακά θα μειωνόταν και τελικά χάθηκε ή μετακινήθηκε.

      Διαγραφή
    2. Υπήρχαν και Μεσογειακοί και ΚΜ. Μάλιστα εάν δεις την προτομή του Αννίβα έχει τελείως Νοτιοευρωπαϊκά γνωρίσματα. Καμία σχέση με Σαχάριους πόσο μάλλον με νεγροειδείς.

      Διαγραφή
    3. Διναρικοί δεν υπήρχαν. Οι Αλπικοί με τοπικές διαφοροποιήσεις συχνά, οι Ανατολικομεσογειακοί(East-Mediterranid) και ΚΜ υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Μάλιστα μαχητές της Χεζμπολλάχ και Παλαιστίνιοι υπάρχουν ΚΜ-Μεσογειακοί εάν δεις, και Αλπικοί.

      Διαγραφή
    4. Για τον Αννίβα πράγματι ισχύει ,εξάλλου η μητέρα του ήταν Ελληνίδα και ο παιδαγωγός του ήταν Έλληνας.Επίσης έγραψε και ένα βιβλίο ''τα Στρατηγήματα'' και φυσικά το έγραψε στα ελληνικά.

      Διαγραφή
    5. Τα μεγέθη των βέβαια είναι μικρά, δεν είναι πολλοί.

      Διαγραφή
    6. Η ίδια η Βασίλισσα Διδώ, η θρυλική Βασίλισσα της Καρχηδόνος, είχε όνομα Ελληνικό. Όπως και ο Αινίας της Τροίας. Γενικά εγώ βλέπω μία ομοιότητα. Τρώες και Αχαιοί πρέπει να ήσαν αμφότεροι φυλετικά όμοιοι.

      Διαγραφή
    7. Μα βέβαια.Εξάλλου ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα για ''ομόαιμο
      πόλεμο''.

      Διαγραφή
    8. Ο Αννίβας μου κάνει για Μεσογειακό εμένα πάντως...Αν και στην ψυχολογία ήταν πιο κοντά στον ΚΜ τύπο.

      Διαγραφή
    9. Ελλην Κωνσταντινουπολίτης οι διναρικοί ήρθαν πολύ μετα και έγινε μίξη??

      Διαγραφή
    10. Η ρωμαϊκή προτομή του Αννίβα ήταν πολύ μεταγενέστερη του ιστορικού προσώπου. Τα χαρακτηριστικά του είναι μεσογειακά ως επί το πλείστον, αλλά και ΚΜ, και διναρικά ειδικά εις ότι αφορά το μήκος της μύτης, γεγονός που σημαίνει πως οι Ρωμαίοι τον φαντάζονταν πιο πολύ σαν "κάποιον όπως κι οι ίδιοι".
      Σε ένα νόμισμα, που ήταν πιο σύγχρονό του, έχει προφανή μεσογειακά χαρακτηριστικά, αν και σχετικά μεγάλη μύτη. Ενώ ο πατέρας του Αμίλκας πάλι σε απεικόνισή του σε νόμισμα, είναι μάλλον αρμενοειδής.

      Γενικότερα, οι Καρχηδόνιοι των ανώτερων τάξεων ήταν γνήσιοι Φοίνικες, γεγονός που σημαίνει πως ήταν μεσογειακοί κι αρμενοειδείς. Η μίξη με σαχάριους, τους λεγόμενους Λιβυ-Φοίνικες, ξεκινούσε στις κατώτερες κάστες. Το σίγουρο είναι, πως όλοι οι λαοί της Ευρώπης, είτε Ιβηροκέλτες και Κέλτες (δηλ σύμμαχοι του Αττίλα) είτε Έλληνες και Ρωμαίοι (δηλ εχθροί του), θεωρούσαν τους Καρχηδόνιους εισβολείς πολύ διαφορετικούς από τους ίδιους ακόμα κι όταν αναφέρονταν στις ανώτερες τάξεις τους. Οι Ελληνορωμαίοι μάλιστα, απεχθάνονταν τους τρόπους τους και τον πολιτισμό τους, διότι βασιζόταν απόλυτα στον υλισμό (το fides punica) και τη λατρεία του χρήματος και τον αριθμών, που τείνουν να θεωρούνται αρμενοειδή πνευματικά γνωρίσματα.

      Εις ότι αφορά το ερώτημα για τον μεσογειακό στη Βόρεια Αφρική. Κατά τις προϊστορικές εποχές είναι σίγουρο πως η Βόρεια Αφρική αλλά και η Εγγύτερη Ανατολή κατοικούταν από τον μεσογειακό τύπο και σχετικά κοντινό του αρχαίο ιρανικό, παράλληλα με μικρότερους μη-Ευρωπαίους. Η παρουσία των βόρειων μεσογειακών (όπως τους αποκαλούμε σήμερα) ήταν έντονη και κατά τους ιστορικούς χρόνους. Ουσιαστικά άρχισε να μειώνεται κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, μέχρι την Αραβική εξάπλωση και την Οθωμανική αυτοκρατορία, οπότε και η μίξη και οι σφαγές γενικεύτηκαν.

      Και οι διναρικοί υπήρχαν στην περιοχή, αλλά κυρίως ως μετανάστες από την Ευρώπη των κλασσικών χρόνων.

      Διαγραφή
    11. Εμείς θα ήταν καλό να αποτελούμαστε σε μεγάλο ποσοστό μεσογειακοί και το υπόλοιπο να οι μίξεις με άλλους ευρωπαικές φυλές??

      Διαγραφή
    12. Οι δολιχοκέφαλοι φαινότυποι, πέραν του ότι είναι οι πιο δραστήριοι, αποτελούν τους απευθείας απογόνους των ελίτ εκείνων που υπήρξαν δημιουργοί των πρώτων Ευρωπαϊκών πολιτισμών. Δηλαδή μεσογειακοί, κρομανοειδείς και νορδικοί.
      Από εκεί και πέρα, στη διατήρηση και την ανάπτυξη, συνέβαλαν και οι βραχυκέφαλοι διναρικοί και αλπικοί, οι οποίοι συμπληρώνουν το παζλ των φαινοτύπων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Οι βαλτικοί, που κυριαρχούν στα βόρεια κι ανατολικά, υπήρξαν φορείς των αντίστοιχων ετερόφωτων πολιτισμών της ανατολικής Ευρώπης, αλλά με σαφώς μικρότερη συμβολή.

      Διαγραφή
    13. Οι Διναρικοί δεν φτάσανε ποτέ στην Βόρειο Αφρική. Θα ήθελα να είμαστε, ό,τι ήμασταν πάντοτε. Ο αρχικός φυλετικός κορμός Αλπικών-Διναρικών-Μεσογειακών. Κυρίως όμως να μην λησμονούμε χάριν μίας καταρρέουσας Ευρώπης τον πολιτισμό μας, το Πνεύμα μας που δεν είναι ούτε Δυτικό ούτε Άπω Ανατολικό, αλλά Ενδιάμεσο.

      Διαγραφή
    14. Αν δεν έφθασαν ποτέ οι διναρικοί στη βόρεια Αφρική, τότε δεν συνέβη ποτέ ούτε η αλεξανδρινή, ούτε και η ρωμαϊκή κατάκτηση. Αν προσέξεις, γράφει "μετανάστες από την Ευρώπη των κλασσικών χρόνων".
      Γενικότερα πάντως, υπάρχει η άποψη κάποιων ανθρωπολόγων όπως ο Coon, πως η απώτατη καταγωγή των διναρικών είναι από τη Μέση Ανατολή με κέντρο τη λεγόμενη Εύφορη Πεδιάδα (Fertile Crescent) της Μεσοποταμίας, από όπου πέρασαν κατά τους πρώιμους προϊστορικούς χρόνους στον Καύκασο. Ο Coon μάλιστα, αναφέρει ακόμα και την παράλληλη πορεία των μεταναστευτικών πληθυσμών της χαλκολιθικής περιόδου μέσω της βορείου Αφρικής στην Ιβηρική, δηλ την Ισπανία. Οι πληθυσμοί αυτοί ήταν συγγενικοί των πρώιμων Νεολιθικών αγροτών, που κι εκείνοι (πριν από 9.000 χρόνια) μετανάστευσαν στην ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα από την Ανατολή, αν και λίγο νωρίτερα από τους μετανάστες της Ιβηρικής. Η γενικότερη διαφορά που παρατηρείται στα υπολείμματα κρανίων αυτών των πληθυσμών με τους συνηθισμένους σήμερα μεσογειακούς, είναι ο υψηλότερος κρανιακός τους θόλος. Που υποδηλώνει σαφή διναρική επιρροή.

      Διαγραφή
  3. Γενικά οι Μεσογειακοί τα πανάρχαια χρόνια εξαπλώθηκαν και στην Ασία και στην Αφρική (βόρεια) και στην βορειοδυτική άκρη της Ευρώπης (Ιρλανδία-Σκωτία) και αυτό είναι λογικό μιας και ήταν λαός της Θάλασσας και ήταν και περίεργοι (με την καλή έννοια ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.