Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Φυλή και μεταφυσική

Όσο κι αν έχει μελετηθεί η διαφορετικότητα στον άνθρωπο, η αλήθεια είναι ότι οι βαθύτεροι λόγοι στους οποίους αυτή οφείλεται, παραμένουν ανεξερεύνητοι. Ακόμα δεν έχουν εξηγηθεί ορθολογικά, ή αν θέλετε επιστημονικά, οι εσωτερικές διεργασίες στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως π.χ. στον εγκέφαλο, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τα ψυχικά γνωρίσματα και την συμπεριφορά εν γένει. Αδυνατώντας να εξηγήσουμε ορθολογικά πολλές συμπεριφορές στον άνθρωπο, μπαίνουμε στα χωράφια της μεταφυσικής. Ο όρος μεταφυσική, ως προς τον άνθρωπο, συνδέεται με τις μη ορθολογικές συμπεριφορές. Δηλαδή συμπεριφορές οι οποίες δεν μπορούν να αιτιολογηθούν ορθολογικά, ωστόσο συχνά επηρεάζουν σημαντικά την κοινωνία, την θρησκεία, τον πολιτισμό. Από την άλλη, ο τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνει ο ανθρώπινος νους την έννοια της φυλής, πολλές φορές μας οδηγεί σε μη ορθολογικά μονοπάτια. Θα εξετάσουμε λοιπόν την σχέση φυλής και μεταφυσικής.

Γίνεται συστηματικά το λάθος να θεωρείται ότι ο άνθρωπος δρα πάντοτε ορθολογικά. Την ψευδαίσθηση αυτή διογκώνει το σχολείο και το πανεπιστήμιο, όπου...
μαθαίνουμε επιστήμες βάσει ορθολογισμού, αλλά δεν γίνεται καμία προσπάθεια δόμησης χαρακτήρα και επίδρασης στον βαθύτερο ψυχισμό του φοιτούντος, ώστε να γίνει αισθητή η δύναμη του μη ορθολογικού παράγοντα. Όμως, ο άνθρωπος σπάνια συμπεριφέρεται ορθολογικά στην πραγματική ζωή. Παρασύρεται από την μίμηση, τα σύμβολα, τα συναισθήματα, κτλ. Οι ανορθολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν την συμπεριφορά του ανθρώπου είναι πρακτικά ανεξερεύνητοι.

Σε όλους αυτούς, πρέπει να προστεθεί και ο φυλετικός παράγοντας. Κάθε φυλετικός τύπος αναγνωρίζεται με συγκεκριμένα γενικά ψυχικά γνωρίσματα, τα οποία επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται. Και αυτό φαίνεται πάνω από όλα στις περιπτώσεις που δεν μπαίνει ο ορθολογισμός στη μέση. Κάθε φυλή έχει την δική της εσωτερική αντίληψη περί ομορφιάς. Κάθε φυλή έχει την δική της τάση στα μουσικά ακούσματα. Κάθε φυλή έχει την δική της τάση για έκφραση της θρησκευτικότητας. Κάθε φυλή εκφράζει με τον δικό της τρόπο τα συναισθήματα. Γενικότερα, κάθε είδος κοινωνικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής και ηθικής συμπεριφοράς επηρεάζεται από την φυλετική ψυχή.

Αυτό σημαίνει ότι ο μεταφυσικός παράγοντας συνδέεται με την φυλή, εφόσον η φυλή συνδέεται με τα γενικά ψυχικά γνωρίσματα, τα οποία αποτελούν την βάση της μη ορθολογικής συμπεριφοράς στον άνθρωπο. Μπορεί οι κανόνες του ορθολογισμού να είναι ίδιοι για όλους, αλλά η μη ορθολογική συμπεριφορά στον άνθρωπο πρέπει οπωσδήποτε να μελετάται υπό το φυλετικό πρίσμα.

Υπάρχει όμως και μία τελείως διαφορετικής φύσης συσχέτιση μεταξύ φυλής και μεταφυσικής. Η ίδια η έννοια της φυλής διαθέτει ένα μεταφυσικό περιεχόμενο, δηλαδή κάτι που δεν εξηγείται ορθολογικά. Κάθε άνθρωπος, είτε το λέει ανοιχτά, είτε όχι, θέλει να γνωρίζει την καταγωγή του και επηρεάζεται δραστικά η ψυχοσύνθεσή του αν ξέρει π.χ. ότι έχει καταγωγή από σπουδαία γενιά. Αυτό είναι κάτι το μη ορθολογικό, εφόσον οι νεκροί δεν ζουν για να μας βοηθήσουν πρακτικά. Κι όμως, ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται την έννοια της καταγωγής ως κάτι πολύ σημαντικό, που του δίνει δύναμη, ψυχική και πνευματική.

Η φυλή περιέχει την έννοια της καταγωγής. Ως εκ τούτου, η φυλή περιέχει πληροφορία περί καταγωγής, με αποτέλεσμα να διεγείρει τα μη ορθολογικά-μεταφυσικά αντανακλαστικά. Γι' αυτό βλέπουμε οι συζητήσεις περί φυλής να προκαλούν έντονο ενδιαφέρον, ακόμη και σε αυτούς που δεν παραδέχονται ανοιχτά την σημασία της. Άλλωστε, είναι γνωστή η χρήση της έννοιας της φυλής στον μεσοπόλεμο στη Γερμανία, που διαπότισε έναν ολόκληρο λαό με τα φυλετικά ιδεώδη, ακόμη και σε βαθμό μη ορθολογικό-μεταφυσικό. Επίσης, η έννοια της φυλής χρησιμοποιείται αρκετές φορές με εθνικό προσδιορισμό, π.χ. Ελληνική φυλή, κάτι που μπορεί μεν επιστημονικά να μην στέκει, ωστόσο σε μεταφυσικό επίπεδο έχει πολύ μεγάλη αξία, καθώς κάνει τους ομοεθνείς να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένας βαθύτερος δεσμός που τους συνδέει.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η έννοια της φυλής χρησιμοποιείται συχνά με μεταφυσικό περιεχόμενο.
Από την άλλη, οι ανθρωπολόγοι εξετάζουν την φυλή με την επιστημονική μέθοδο, δηλαδή ορθολογικά. Όπως έγραφε ο Γουσταύος Λε Μπον:

"Ο ορθολογισμός δημιουργεί τις επιστήμες,
τα συναισθήματα και οι πίστεις δημιουργούν την ιστορία"

Όποιος ασχολείται με την επιστήμη, οφείλει να ακολουθήσει τον ορθολογισμό. Όποιος θέλει να δημιουργήσει ιστορία, πρέπει να βασιστεί στα συναισθήματα και στην πίστη. Είναι αλήθεια ότι η διάχυση της φυλετικής ιδέας είναι ευρύτερη, όταν στηρίζεται σε έναν μη ορθολογικό-μεταφυσικό παράγοντα, γιατί έτσι εντυπώνεται στην ψυχή του λαού. Εμείς εδώ, καλώς ή κακώς, εστιάζουμε στο ορθολογικό-επιστημονικό κομμάτι.

Το συμπέρασμα είναι ότι η φυλή συνδέεται άρρηκτα με τις μη ορθολογικές-μεταφυσικές συμπεριφορές στον άνθρωπο, που αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι της ψυχοσύνθεσης, σε βάρος του ορθολογισμού. Επίσης, η ίδια η έννοια της φυλής γίνεται αντιληπτή με ένα βαθύτερο-μεταφυσικό νόημα, λόγω του ότι υποδηλώνει την έννοια της καταγωγής, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται συχνά υπό το μεταφυσικό πρίσμα, με ότι συνεπάγεται αυτό.

11 σχόλια:

  1. ιστολόγιο κάνε όποτε μπορείς και ένα αφιέρωμα για τους σκύθες και τους δάκες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με τους Σκύθες είναι όντως ενδιαφέρον.Πολλoί αγνοούμε την καταγωγή τους.Έχω διαβάσει ότι ήταν κυρίως κοκκινομάλληδες ,αλλά αυτό σε συνάρτηση με το ότι ζούσαν στην Κεντρική Ασία , δεν είναι κάπως παράξενο;

      Διαγραφή
    2. ναι γενικά ήταν λαός που είχε επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της της ευρασίας

      Διαγραφή
  2. Οι ανθρωποι εχουν την αναγκη για πρεστιζ,ισως καποτε οι επιλογες τους να τανε περιορισμενες και στηριζοντουσαν στην φυλη και στην καταγωγη για να το αποκτησουν,πλεον υπαρχουν αλλοι τροποι να το κανουν γι αυτο και αποστρεφονται απαυτες τις εννοιες πλεον,καλως η κακως δεν ξερω το σιγουρο ειναι οτι δεν υπαρχει αυτος ο ρομαντισμος που προσπαθει να περασει το κειμενο οσων αφορα την φυλη απλα ατομα που ψαχνουν τροπους να εξυψωσουν το εγψ τους και να δωσουν λιγο νοημα στην υπαρξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή ήταν και μία από τις διαφορές της ναζιστικής Γερμανίας με τη φασιστική Ιταλία.Τα καθεστώτα εκείνης της εποχής σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία,Ιταλία,Ισπανία,Ελλάς) ανήκαν στο ευρύ φάσμα του εθνικισμού με τις διάφορες εκφάνσεις τους βέβαια.Και είχε αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία ,δηλαδή τον έντονο μυστικισμό και την αγάπη για τα μεταφυσικά ,κάτι που έλειπε ως επί το πλείστον από τα παραπάνω καθεστώτα.Βέβαια για να το πετύχει αυτό είχε ήδη αρχίσει η αποστροφή από τον Χριστιανισμό και η αναβίωση αρχαίων θρησκευτικών τελετών ,αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ο Φασισμός ο Ιταλικός περιείχε τον μυστικισμό. Ο Μυστικισμός είναι κύριο χαρακτηριστικο του Φασισμού, Ο Ιταλικός μυστικισμος εμπεριείχε αρχαιολατρεία(Ρώμη) και τον λεγομενο κλερικοφασισμό, ένα είδος μίξεως Φασισμού και Καθολικισμού σε μία μορφή μυστικιστικού κλερικισμού. Ο Ε/Σ καθώς βασίζονταν στην ράτσα, π.χ. Νορδικός, και όχι στο Έθνος οπως οι λοιποί Φασισμοί, ήταν Φυλετικώς Μυστικιστικός. Όλα γύριζαν γύρω από την ράτσα και ήταν επικρεντρωμένα σε αυτήν. Συνεπώς ο Χριστιανισμός εφόσον δεν αποτελούσε Νορδικό επίτευγμα, δεν είχε και θέση σε ένα Νορδικό Ε/Σ καθεστώς.

      Διαγραφή
    2. Ναι σωστό αυτό ,απλά εννοούσα ότι στη ναζιστική Γερμανία αναβίωσαν παλαιές παγανιστικές τελετές μετά την απόρριψη του Χριστιανισμού.Δεν αμφισβητώ αυτό που λες για τη φασιστική Ιταλία,δηλαδή την αρχαιολατρεία και τον καθολικισμό αλλά έχω την απορία ,πώς μπόρεσαν να κάνουν τη σύνδεση (αν την έκαναν) με τον αρχαίο πολιτισμό τους που κακά τα ψέματα όταν θες να μιλήσεις για έναν αρχαίο πολιτισμό πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου και την αρχαία θρησκεία.Αναρωτιέμαι λοιπόν ,πώς συνέδεσαν τον Τζούπιτερ και τον Μαρς με τον Χριστό και τον Άγιο Αυγουστίνο; (παράδειγμα φέρνω).;Άρα κάτι δεν πάει καλά με τον μυστικιστικό χαρακτήρα της τότε Ιταλίας και εγώ προσωπικά εκτιμώ περισσότερο την ναζιστική Γερμανία.

      Διαγραφή
    3. Και επίσης μια συμπλήρωση:
      Δεν πιστεύω ότι στην τότε Γερμανία υπήρχαν μόνο Νορδικοί.Είναι γνωστό και πασιφανές ότι υπήρχαν επίσης πολυπληθείς Απλικοί ,Κρομανοειδείς και κάποιοι Διναρικοί.Απλά στηρίκτηκαν (και καλά έκαναν αφου ο νορδικός τύπος τους αντιπροσώπευε από τα αρχαία χρόνια) στον νορδικό τύπο ως επί το πλείστον.Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι Αλπικοί και οι υπόλοιποι τύποι ήταν Β κατηγορίας και εκείνοι βέβαια άνηκαν σε αυτό το εθνικοσοσιαλιστικό σύστημα.Το ίδιο πιστεύω θα γινόταν και εδώ ,'ίσως σε μια ουτοπία, με τους Μεσογειακούς να χαρακτηρίζουν τους Έλληνες
      αλλά να υπάρχουν και άξιοι συμπαραστάτες Αλπικοί,Διναρικοί και Κρομανοειδείς που υπήρχαν και τα αρχαία χρόνια.

      Διαγραφή
    4. Η απορία σου έχει απλή αιτία. Πιθανότατα το μοναδικό κοινό στοιχείο του σύγχρονου Ιταλικού έθνους είναι η περιστροφή του γύρω από το Βατικανό και τις καθολικές παραδόσεις. Όπως και να έχει όμως, δεν ήταν καθόλου εξαρτημένοι στον καθολικισμό καθώς γνωρίζοντας τον διαχρονικό ρόλο του Πάπα, είχαν πολύ ανοιχτούς ορίζοντες εις ότι αφορά τη θρησκεία.

      Διαγραφή
  4. ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΕΝΧΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ.......ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΦΥΛΕΤΙΣΜΟ,ΤΟ ΔΑΡΒΙΝΙΣΜΟ, ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ,ΤΟΥΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ........ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΒΑΣΗ ΝΤΕΤΕΡΜΙΣΜΟΥ ΟΤΙ "ΨΥΧΗ ΕΣΤΙ ΦΥΛΗ ΟΡΜΩΜΕΝΗ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ" (ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΡΟΖΕΝΜΠΕΡΓΚ).......ΑΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ , Η ΘΕΛΗΣΗΣ, Η ΠΙΣΤΗ ΠΟΥ ΕΝΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΟΑΝΤΙΛΨΕΩΣ....

    ΟΠΟΤΕ ΟΥΤΕ ΣΤΕΙΡΟΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΞΗΡΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ (ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΜΠΑΡΕΣ)......ΟΥΤΕ ΣΤΕΙΡΑ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑ.......

    ΜΙΑ ΥΓΙΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΥΟ,ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΥΘΥΠΕΡΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΤΥΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΔΩΡΙΚΟ - ΑΝΤΙΥΛΙΣΤΙΚΟ - ΑΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ......

    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΤΙ "Η ΠΣΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.