Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Δαρβίνος και ευγονική

"Στους πρωτόγονους λαούς, οι ασθενείς στο σώμα ή στο μυαλό σύντομα εξαλείφονται· και αυτοί που επιβιώνουν βρίσκονται σε άριστη κατάσταση υγείας. Εμείς οι πολιτισμένοι άνθρωποι, από την άλλη, κάνουμε ότι μπορούμε για να σταματήσουμε αυτήν την εξάλειψη· φτιάχνουμε άσυλα για τους πνευματικά ανάπηρους, τους παραμορφωμένους, τους αρρωστιάρηδες· θεσμοθετούμε νόμους για τους φτωχούς· και οι γιατροί μας βάζουν τα δυνατά τους για να σώσουν την ζωή οποιουδήποτε μέχρι την τελευταία στιγμή. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι εμβολιασμοί έχουν σώσει χιλιάδες, οι οποίοι λόγω αδύναμης φύσης θα είχαν υποκύψει στην ευλογιά. Έτσι, τα αδύναμα μέλη στις πολιτισμένες κοινωνίες συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Κανένας από αυτούς που έχει παρακολουθήσει την εκτροφή οικόσιτων ζώων δεν θα αμφιβάλλει ότι αυτό πρέπει να είναι πολύ επιζήμιο για το ανθρώπινο γένος. Είναι εκπληκτικό πώς η ανάγκη για φροντίδα ή η λάθος κατευθυνόμενη φροντίδα, οδηγεί στον εκφυλισμό μιας οικόσιτης ράτσας· αλλά εκτός από τον άνθρωπο, κανείς άλλος δεν είναι τόσο ανίδεος, ώστε να επιτρέπει στα χειρότερα άτομα να αναπαράγονται."

Charles Darwin, The Descent of Man


Ο Δαρβίνος γράφει αλήθειες. Αμέσως κατανόησε την πολιτική και κοινωνική σημασία της ανακάλυψής του και προσπάθησε να καταστήσει σαφές το πρόβλημα του σύγχρονου πολιτισμού. Οι πολιτισμένοι άνθρωποι είναι...
τα μόνα ζώα στον πλανήτη που προσπαθούν ενσυνείδητα να διαιωνίσουν τις πιο εκφυλιστικές και αδύναμες φύσεις. Αυτό είναι κάτι το καταστροφικό και ο Δαρβίνος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ουδείς σώφρων άνθρωπος δεν πρέπει να θέλει να πολλαπλασιάζονται τα παρακμιακά στοιχεία του πληθυσμού.

Η ανακάλυψη του Δαρβίνου άνοιξε τον δρόμο για την βελτίωση του ανθρώπου με καθαρά επιστημονικές μεθόδους. Η επιλογή είναι ο βασικός παράγοντας βελτίωσης του ανθρώπου και όχι η εκπαίδευση. Ο Δαρβίνος το ήξερε πολύ καλά αυτό. Τα λόγια του παραπέμπουν απευθείας στην εφαρμογή της ευγονικής, την οποία εμμέσως θεωρεί αυτονόητη.

Ευγονιστές υπήρξαν πολλοί. Ο Δαρβίνος, υπήρξε ο πρώτος ευγονιστής που έφερε αδιαμφισβήτητες επιστημονικές αποδείξεις, τις οποίες δεν πρόκεται ποτέ κανείς να αντικρούσει.

1 σχόλιο:

  1. Εγώ πάλι θα έλεγα ότι αντί να αφήνουμε στην τύχη τους ,άτομα που δεν ήταν το ίδιο τυχερά με μας,θα πρέπει να τα φροντίζουμε και να τα σεβόμαστε ως ανήκοντες στη λευκή φυλή και θα μπορούσαν από άλλο πόστο να υπηρετήσουν τη φυλή,το έθνος και την πατρίδα.Αυτό που γράφει ο Δαρβίνος δε συνάδει με την κοσμοαντίληψη ενός Άριου.Να θυμίσω ότι ένας από τους σπουδαιότερους βασιλείς-πολεμιστές της αρχαίας Ελλάδας ήταν ο Αγησίλαος της Σπάρτης που πολλοί θεωρούν ότι ήταν ισάξιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Πύρρου.Αυτός λοιπόν ήταν χωλός από το ένα πόδι (κούτσαινε δηλαδή) αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να περάσει την εκπαίδευση όταν ήταν έφηβος ,ούτε και τον εμπόδισε να φτάσει έξω από τα Σούσα ,όπου τελικά προδόθηκε από Αθηναίους και Κορίνθιους που πήραν χρυσό από τους Πέρσες ώστε να επιτεθούν στη Σπάρτη και να αναγκαστεί να γυρίσει ο Αγησίλαος πίσω και να γλυτώσουν αυτοί.
    Υπάρχουν πολλοί αλλά θα ήθελα να αναφερθώ επίσης στον Στίβεν Χόκινγκ ,το μεγαλύτερο μυαλό αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.Δε χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες για την κατάσταση του.
    'Eτσι λοιπόν αν επικρατούσαν απόψεις σαν του Δαρβίνου δε θα είχαμε αυτούς τους σπουδαίους στο είδος τους ανθρώπους (σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.