Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

O Ludwig Clauss και οι φυλετικές διαφορές στον τρόπο έκφρασης

O Γερμανός ανθρωπολόγος και ψυχολόγος Ludwig Ferdinand Clauss υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους στην μελέτη της φυλετικής ψυχολογίας. Στοιχεία για το βιβλίο του Von Seele und Antlitz der Rassen und Volker, αντλούμε από περίληψη στο περιοδικό American Anthropologist. Ο Clauss έγραψε πολλά βιβλία και άρθρα περί της ψυχολογίας των φυλών.

Αρχικά, ο Clauss δεν πιστεύει ότι αρκούν οι κλασικές μέθοδοι ανθρωπολογικών μετρήσεων για να καταδειχτούν οι πραγματικές διαφορές μεταξύ των φυλών. Προφανώς δεν αρνείται την ανθρωπομετρία, αλλά θεωρεί ότι οι ουσιαστικές διαφορές...
βρίσκονται όχι στην μορφή, αλλά στην έκφραση.

Εισάγει τους όρους Stil, Ausdruck και Anlage, προσπαθώντας να περιγράψει τον τρόπο έκφρασης κάθε φυλής. Stil, δηλαδή Στιλ, είναι ο τρόπος αντίδρασης στα ερεθίσματα του εξωτερικού κόσμου, ο τρόπος συμπεριφοράς. Ausdruck είναι η έκφραση του σώματος, το σωματικό αντίστοιχο του στιλ. Anlage είναι η σχέση μεταξύ των δύο.

Το Στιλ κάθε φυλής προέρχεται εκ γενετής και δεν αλλάζει κατά την διάρκεια της ζωής. Είναι θεμελιώδες στοιχείο της υπόστασης της κάθε φυλής. Αποτελεί το σύνολο των ψυχικών της προδιαθέσεων. Ο τρόπος που δρα, εξαρτάται από το Στιλ που έχει εκ φύσεως. Δεν καθορίζει αυτό που κάνει, αλλά το πώς το κάνει.

Όμως το Στιλ κάθε φυλής, συνοδεύεται από το σωματικό της αντίστοιχο, το Ausdruck. Αποτελεί τον τρόπο που το άτομο κινεί τα μέρη του σώματός του όταν αντιδρά. Ο Clauss μελέτησε τα γνωρίσματα αυτά ζώντας για πολύ καιρό ανάμεσα στα άτομα που εξέταζε.

Το Anlage είναι ο τρόπος που συνδυάζεται ο εκ φύσεως τρόπος έκφρασης και ο εκ φύσεως τρόπος κίνησης του σώματος. Αυτά τα δύο μπορεί να μην ταιριάζουν, λόγω του ότι επίτηδες το άτομο προσπαθεί να συμπεριφερθεί με τρόπο που δεν ταιριάζει στον φυσικό φυλετικό του τρόπο έκφρασης.

Το ζήτημα της μελέτης τέτοιων λεπτομερειών περί φυλετικής ψυχολογίας παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες. Όλοι μας τις διακρίνουμε ως ένα βαθμό, αλλά δύσκολα αποδεικνύονται. Είναι ξεκάθαρο ότι με διαφορετικό τρόπο κινεί το σώμα του ένας Νορδικός και με διαφορετικό τρόπο ένας Αλπικός. Άλλος είναι ο τρόπος έκφρασης συναισθημάτων ενός Μεσογειακού και αλλιώς ενός Διναρικού. Οι φυλετικές διαφορές στην συμπεριφορά είναι εμφανέστατες στον εμβριθή παρατηρητή, ακόμα και μεταξύ συγγενικών τύπων.

Ο Ludwig Clauss έθεσε την μελέτη της συμπεριφοράς των φυλών σε σωστά θεμέλια. Οι φυλετικές διαφορές στην συμπεριφορά εντοπίζονται πάνω από όλα στα γενικά ψυχικά γνωρίσματα και στις κινήσεις του σώματος. Καθορίζουν τον τρόπο που δρα κάποιος και όχι το τι κάνει.

39 σχόλια:

  1. Οι αλπικοι εχουν εξωευρωπαικη καταγωγη όπως οι βαλτικοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι. Ως κοντοί, ενδομορφικοί, βραχύσκελοι και βραχυκέφαλοι, παρουσιάζουν απώτατη ασιατική καταγωγή.

      Διαγραφή
    2. Είναι μακρυνοί συγγενείς των Μογγολοειδών, εξ'ου και τα παραπάνω γνωρίσματα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η λεγόμενη "Αλπικοποίηση" είναι μία φυσική διαδικασία που απαιτεί χιλιετίες για να εκτελεσθεί.

      Διαγραφή
    3. Κοίτα και εδώ:

      http://www.theapricity.com/forum/archive/index.php/t-19600.html

      Διαγραφή
    4. Και τα δύο έχουν συμβεί. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε σήμερα, η παιδομορφική διαδικασία έδινε μια μικρή μειοψηφία βραχυκέφαλων κι αυτό σε απομονωμένους πληθυσμούς οδηγώντας στον σχηματισμό συγκεκριμένων τύπων ΚΜ.
      Εις ότι αφορά όμως τους αλπικούς, κανείς δεν έχει διαψεύσει το επιχείρημα του Eickstendt περί του ευρασιατικού φαινότυπου που ονόμαζε "πρωτο-αλπικό" κι ο οποίος είναι ο κοινός πρόγονος των αλπικών και των βαλτικών. Μάλιστα, με βάση τα ανθρωπολογικά στοιχεία, ο αλπικός φαινότυπος ποικίλει εξίσου με τον βαλτικό, προδίδοντας κάποια πολύ παλιά εισροή από την Ασία. Δυστυχώς στις ημέρες μας, κι εξαιτίας της έλλειψης περαιτέρω ερευνών, δεν έχει διαπιστωθεί με ακρίβεια σε ποιό βαθμό η βραχυκεφαλία οφείλεται στον παιδομορφισμό και πόσο στην επιρροή αυτού του "πρωτο-αλπικού" τύπου.

      Διαγραφή
    5. http://www.theapricity.com/forum/showthread.php?170816-Heirinch-Himmler-Mongoloid-face-%28From-100-percent-to-0-percent-%29

      Ένα από τα forum που προτείνεις λέει μόγγολο τον Χίμλερ.

      Διαγραφή
    6. Μπροστά του φαντάζει άριος ο Ερνστ Ρεμ.

      Διαγραφή
    7. Λόγω Αλπικότητος...

      Διαγραφή
    8. Ναι όντως , ο Χίμλερ φέρνει λίγο σε Ασιάτη,αλλά υπάρχουν πολλοί αλπικοί που δεν περνούν καθόλου για Ασιάτες.

      Διαγραφή
  2. Ο ηθοποιός Βαγγέλης Μουρίκης, είναι Αρμενοειδής?

    https://maxairovgaltis.files.wordpress.com/2008/12/vaggelis_tipoma_2.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλο θα ηταν σε τετοιες περιπτωσεις να δινονται και φωτογραφιες με προφιλ http://s.kathimerini.gr/resources/2014-03/23s12kinim-thumb-large.jpg

      Διαγραφή
    2. Κυρίως Διναρικός, με πιθανή εξωευρωπαΐκή πρόσμιξη, τα μάτια του συγκεκριμένα φαίνονται "εξωτικά"

      Διαγραφή
  3. Η διευθυνηση fyletika [at] gmail.com δε λειτουργει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λειτουργεί. Αντικαθιστάς το [at] με @ και όλα κολλητά.

      Διαγραφή
    2. Ναι ευχαριστώ πολύ.Το βρήκα μετά .Έχω στείλει κάποιες φωτογραφίες θα μπορούσατε να μου απαντήσετε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

      Διαγραφή
  4. http://www.realmadrid.com/cs/Satellite?blobcol=urldata&blobheader=image%2Fjpeg&blobkey=id&blobtable=MungoBlobs&blobwhere=1203340011207&ssbinary=true Μεσογειακός ; Θα ήθελα τη γνώμη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ.Ρώτησα επειδή τον είχαν κατατάξει μόνο στο Μεσογειακό τύπο.Επίσης ήθελα να κάνω μια ερώτηση.Οι πιο πολύ μεσογειακοί έχουν οβάλ πρόσωπο συνήθως ή κάνω λάθος;

      Διαγραφή

    2. Κυρίως Κρομανοειδής με Μεσογειακή επίδραση. Θυμίζει τον πατέρα μου αρκετά.

      Διαγραφή
    3. Οι περισσότεροι Μεσογειακοί έχουν λεπτοπροσωπία. Μερικοί Κρομανοειδίζουν παρουσιάζοντας ελαφρυά μεσοπροσωπία. Για τα σχήμα δες εδώ:

      http://fyletika.blogspot.gr/2013/11/blog-post_29.html

      Διαγραφή
    4. https://scontent.fath2-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xlf1/v/t1.0-9/5464_414660225396318_2359637856774668775_n.jpg?oh=791b68ce31931060d709b89918f391e2&oe=576B56C4

      Ο Μέγας Κωνσταντίνος που κατατάσσεται φυλετικά?

      Διαγραφή
    5. Από τα λίγα που ξέρω , θα έλεγα διναρικός με κάποια ελαφριά μεσογειακή επίδραση.Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά η ιλλυρική καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του και η ελληνική από την πλευρά της μητέρας του είναι πιθανό να τον κατατάσσουν σε αυτόν τον τύπο.Αλλά όπως είπα δεν είμαι σίγουρος,ας περιμένουμε και άλλων τις γνώμες.

      Διαγραφή
    6. Ο Μέγας Κωνσταντίνος είναι Διναρικός με μία ελφρυά Κρομανοειδή επίδραση.

      Διαγραφή
    7. Πάντως ισχύει ότι ο πατέρας του ο Κωνστάντιος ο Χλωρός ήταν από την Ιλλυρία; Ρωτάω επειδή εκείνη την εποχή στην αυτοκρατορία όλοι βαφτίζονταν ''Ρωμαίοι'' χωρίς να είναι οι περισσότεροι.

      Διαγραφή
    8. Διναρικός δηλαδή κυρίως.Αυτό μάλλον φάνηκε και στη σκληρότητα του που τον συνόδευε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

      Διαγραφή
    9. Βέβαια. Και ναι, η λέξις Ρωμαίος όπως και η λέξις Έλλην ΔΕΝ είναι ανθρωπολογικώς φυλετικοί ορισμοί, μα Εθνικοί. Όπως έχω ξαναπεί έχουμε Έλληνες με προγόνους Σλαύους, Βαραγγούς και Χετταίους-Λυδίους. Πλην των τελευταίων, οι προηγούμενοι αποτελούν βέβαια μία ισχνή μειοψηφία. Είναι όμως Έλληνες μέχρι το κόκκαλο. Μάλιστα μία Βαλτική Καθηγήτριά μου στο Λύκειο, είχε ανακαλύψει ένα τετράδιό μου με Εθνικιστικά σχήματα από την ΧΑ και τον Ε/Σ. Μη σου πω ότι χάρηκε...

      Διαγραφή
    10. Πάντως οι Λύδιοι από ότι διάβασα ήταν συγγενείς των Λυκίων που μετανάστευσαν από την Κρήτη στη Μικρά Ασία ,συνεπώς έχουν συγγένεια με τους Έλληνες ούτως ή άλλως.Αλλά και οι Χετταίοι δεν ήταν σημητικής καταγωγής όπως ισχυρίζονται πολλοί ,άρα ίσως ήταν λευκοί;

      Διαγραφή
    11. Α οι χετταίοι είναι αρμενοειδείς τώρα το είδα.

      Διαγραφή
    12. http://s.slang.gr/media/200810/0d5f6b76becad9800aca-1428189937.jpg

      Που ανήκει φυλετικά?

      Διαγραφή
    13. Σε θάλαμο αερίου

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι ειδικός αλλά έτσι νομίζω.Στο μυαλό μου φαντάζει ως το
      απόλυτο πρότυπο της κλασσικής,ελληνικής,γυναικείας ομορφιάς.
      Είναι σαν να έχει διανύσει αυτό ''είδωλο'' αιώνες ολόκληρους
      μέχρι της μέρες μας.
      Άκουσα ότι η Φουρεΐρα θέλει να αναλάβει ως διάδοχος του νεοελληνικού γυναικείου ''κάλους΄

      Διαγραφή
    2. http://www.thetoc.gr/images/articles/2/article_81274/i-zwntani-karuatida-apo-to-xiliomodi-egine-89-xronwn.w_l.jpg

      Διαγραφή
  6. http://www.thetoc.gr/images/articles/2/article_81274/i-zwntani-karuatida-apo-to-xiliomodi-egine-89-xronwn.w_l.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μιά που λέμε για το νεοελληνικό γυναικείο κάλος, η ελισάβετ σπανού,https://www.google.gr/search?q=%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CF%84+%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjbwdflpuTKAhVM7hoKHaiSBi0Q_AUIBygB που ανήκει ανθρωπολογικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανθρωπολογικά ανήκει στο είδος Barbie Mediterraneus το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται,πόσο μάλλον να συγκρίνεται, με πραγματικές γυναίκες,όπως η Ειρήνη Παππά,που διαθέτουν ομορφιά,ευφυΐα,προσωπικότητα και προπαντός θηλυκότητα.Είναι σαν να συγκρίνεις την Romy Schneider με την Pamela Anderson.Είναι ιεροσυλία.
      Φωτιά στα Jumbo.

      Διαγραφή
    2. Εντάξει τι να λέμε για την Ειρήνη Παππά η οποία ήταν γυναικάρα με τα όλα της , κλασική μεσογειακή ομορφιά και έχεις δίκιο ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε τις κλασικές μεσογειακές με τις wanna be μεσογειακές χαζογκόμενες.Επίσης είμαι κατά το ήμισυ συμπατριώτης της (από Κόρινθο) :)

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.