Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Η ανθρωπολογία της Τυνησίας

Ο Γάλλος ανθρωπολόγος Lucien Bertholon πραγματοποίησε μια ανθρωπολογική μελέτη με στοιχεία εγκληματολογίας στην Τυνησία. Μια παρουσίαση της μελέτης του με έμφαση στους ανθρωπολογικούς τύπους της χώρας βρίσκουμε στο περιοδικό L'Anthropologie.

O Bertholon προβαίνει αρχικά σε μία εθνολογική μελέτη του πληθυσμού. Έπειτα περνά στην ανθρωπολογία, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν αρκετοί διακριτοί τύποι.

Υπάρχει ο δολιχοκέφαλος Σαχάριος τύπος, χωρίς...
ιδιαίτερα γωνιώδη στοιχεία στο πρόσωπο. Έπειτα είναι οι Κρομανοειδείς, που τείνουν δολιχοκέφαλοι και με εμφανή γωνιώδη γνωρίσματα, τους οποίους χωρίζει σε δύο κατηγορίες. Η μία είναι αυτή που χαρακτηρίζει και τους Ισπανούς, δηλαδή ο κλασικός Κρομανοειδής και η άλλη είναι ο πιο σκουρόχρωμος Βερβερικός (ενδιάμεσος Σαχάριος-Κρομανοειδής) τύπος, που αντιστοιχεί σε ντόπιους πληθυσμούς. Αυτοί είναι δραστήριοι και επιθετικοί. Στη συνέχεια εντοπίζονται οι δολιχοκέφαλοι και καθαρά λεπτόρρινοι που αντιστοιχούν σε Μεσογειακούς ή Οριενταλικούς, που εισήλθαν από τους Ρωμαίους και τους Φοίνικες, αντίστοιχα. Ακόμη, υπάρχουν δυο ολιγάριθμοι βραχυκέφαλοι τύποι, που λογικά αντιστοιχούν σε Αρμενοειδείς λόγω Οθωμανών και Αλπικούς εξ Ευρώπης. Τέλος, βρίσκουμε τους Αραβικούς, οι οποίοι ήρθαν προφανώς με τις κατακτήσεις των Αράβων.

Ο Bertholon βρίσκει ότι οι περιοχές των βραχυκέφαλων είναι πιο ήσυχες, με μικρή εκγληματικότητα, σε αντίθεση με τις περιοχές όπου κατοικούν Βερβερικοί, όπου καταγράφεται βαριά εγκληματικότητα. Οι Άραβες (Αραβικοί) είναι οκνηροί και πολύ θρήσκοι, ενώ εμφανίζουν εγκληματικότητα, κάνοντας συνήθως κλοπές. Συνεπώς, διακρίνουμε και μια διαφοροποίηση ως προς την συμπεριφορά.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι Τυνήσιοι είναι κυρίως Βερβερικοί, Σαχάριοι και λιγότερο Αραβικοί, με μικρές ακόμα επιρροές από την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.

9 σχόλια:

  1. Ασχετο αλλα οι ομαδες του Euro ειναι πολυ ομοιογενεις φυλετικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι.Ειδικά τη Γερμανία,την Αγγλία,τη Γαλλία ,η ομοιογένεια τις χαρακτηρίζει...Μάλιστα ο Πογκμπά είναι απόγονος αρχαίων Γαλατών της Αρμορικής...

      Διαγραφή
    2. Αχαχαχχαχαχαχαχχαχαχα.

      Διαγραφή
    3. Ο Κογκολέζος τρελογιατρός...

      Διαγραφή
  2. Σε ποιον φυλετικό τύπο ανήκει ο παρακάτω εικονιζόμενος;

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153138644347981&set=a.421011757980.199556.570082980&type=3&theater

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρα τα αραβοειδη περιακτικα ξαδερφακια των μεσογειακων χαρακτηριζονται απο τεμπελια και θρησκευτικοτητα,οι βραχυκεφαλοι αρμενοειδεις απο καποια εσωστρεφεια ενω οι κρομανοειδεις απο επιθετικοτητα και δραση με βαρια εγκληματικοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι βερβερικοί χαρακτηρίζονται από βαριά εγκληματικότητα.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.