Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Η ανθρωπολογία της Ολλανδίας

Ο Ολλανδός ανθρωπολόγος Hendrik Bijlmer μελέτησε την ανθρωπολογία της χώρας καταγωγής του. Η μελέτη του δημοσιεύτηκε στα πρακτικά της Ολλανδικής Ακαδημίας Επιστημών, σε άρθρο με τίτλο "Contributions to the anthropology of the Netherlands". Να σημειώσουμε ότι ο Bijlmer είχε κάνει εκτεταμένες μελέτες για την φυσική ανθρωπολογία της Νέας Γουινέας, όταν συνειδητοποίησε ότι κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να είχε κάνει στην πατρίδα του, οπότε βάλθηκε να μελετήσει την ανθρωπολογία της Ολλανδίας.

Ο Bijlmer αρχικά διαπιστώνει ότι η Ολλανδία αποτελείται από μικτά φυλετικά πληθυσμό, εφόσον η χώρα βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ Νορδικών και Αλπικών. Διαπιστώνει ότι λόγω γεωγραφικής θέσης, Διναρικοί και Μεσογειακοί δεν θα μπορούσαν να έχουν συνεισφέρει στον σχηματισμό αυτού του λαού, όπως συμφωνούσε επίσης ο Louis Bolk και ο William Ripley. Γίνεται μια αναδρομή στην αρχαία ιστορία της περιοχής, με τις περιγραφές των Ρωμαίων, που διέκριναν...
εμφανώς Νορδικά γνωρίσματα στις Γερμανικές φυλές, όμως φαίνεται ότι στην περιοχή υπήρχε και το βραχυκέφαλο Αλπικό στοιχείο. Αυτή η μίξη έχει λογικά υπάρχει ήδη από την προϊστορία. Επίσης αναφέρονται οι Σάξονες, οι Φράγκοι και οι Φρίσιοι, που αποτελούν τους Μεσαιωνικούς προγόνους των σημερινών Ολλανδών.

Ο Bijlmer κάνει λόγο για την διαμάχη των Ολλανδών ανθρωπολόγων Nyessen και Bolk για την σύνδεση κεφαλικού δείκτη και χρώματος μαλλιών. Οι διαφωνίες προκέκυψαν λόγω του ότι οι ανθρωπολόγοι τότε δεν λάμβαναν υπόψη τους Κρομανοειδείς, οι οποίοι ξανθίζουν και συχνά είναι μεσοκέφαλοι και προφανώς δεν έχουμε να κάνουμε με "ξανθούς" Αλπικούς. Μάλιστα σε τέτοιους πληθυσμούς, όπως ομολογεί ο συγγραφέας, εντοπίζονται γνωρίσματα όπως μεγάλο ανάστημα και τετράγωνο πρόσωπο, πολλές φορές με καστανά μαλλιά, τα οποία σήμερα κατατάσσονται τυπικά ως Κρομανοειδή.

Τα στοιχεία για το χρώμα των ματιών στην Ολλανδία δείχνουν ότι στα βόρεια υπάρχουν υψηλά ποσοστά μπλε ματιών και όσο πηγαίνουμε νότια μειώνονται και αυξάνονται τα καστανά. Από περίπου 81% στην Φρισία, φτάνουμε στο 59% στο Limburg. Τα δεδομένα δίνονται υπό μορφή πίνακα:


Ο μέσος κεφαλικός δείκτης 10.000 Ολλανδών μετρήθηκε 80,32. Ο κεφαλικός δείκτης σχεδόν σε όλη τη χώρα βρίσκεται εντός της μεσοκεφαλίας, ενώ το ανάστημα είναι υψηλό, για την εποχή και μειώνεται όσο πάμε νότια. Η κατανομή του κεφαλικού δείκτη και του αναστήματος δίνονται στον παρακάτω χάρτη:


O Bijlmer μελέτησε τον χρωματικό συνδυασμό μαλλιών και ματιών, βρίσκοντας για διάφορες περιοχές της χώρας, ταυτόχρονα ανοικτά μαλλιά και μάτια στο 62-68% των περιπτώσεων, ενδιάμεσο συνδυασμό στο 18-26%, καστανό συνδυασμό στο 7-12% και κόκκινα μαλλιά ξεχωριστά στο 1-3% του πληθυσμού. Ο συγγραφέας βγάζει το συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι ξανθοί βρίσκονται στα βορειοανατολικά, αλλά οι ξανθίζοντες εν γένει αποτελούν πλειοψηφία σε όλη τη χώρα.

Τέλος, περιλαμβάνεται μια ανάλυση για τις ομάδες αίματος στην Ολλανδία.

Τα συμπεράσματα είναι τα εξής. Στα βόρεια της χώρας κυριαρχούν οι Νορδικοί, ενώ στα νότια της χώρας υπάρχουν κάποιοι Αλπικοί, αλλά δεν πρέπει να υπερεκτιμώνται, καθώς δεν βλέπουμε ιδιαίτερη αύξηση του κεφαλικού δείκτη, ούτε οι καστανοί να γίνονται πλειοψηφία. Εμείς να προσθέσουμε ότι στη χώρα υπάρχουν πολλοί ξανθίζοντες Κρομανοειδείς, που ίσως αποτελούν την πλειοψηφία ή έστω σε Νορδο-Κρομανοειδή ενδιάμεσα, διατηρώντας τον κεφαλικό δείκτη εντός της μεσοκεφαλίας και το υψηλό ανάστημα σε όλη τη χώρα.

9 σχόλια:

  1. http://i3.mirror.co.uk/incoming/article7633922.ece/ALTERNATES/s615b/Dutch-football-legend-Johan-Cruyff.jpg

    ο αείμνηστος,ο Κρόιφ ,κρομανοειδής ήταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η ευα καιλη σε ποιο φυλετικο τυπο ανηκει?
    μη μου πειτε νορδικο γιατι θα στενοχωρηθω....

    https://www.google.gr/search?q=eva+kaili&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwicsoO_t8_NAhVHbhQKHVfkBDQQ_AUICCgB&biw=1178&bih=628

    FREE GREEK CONSTANTINUPOLIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε θα σου πούμε νορδική,διότι δεν είναι.Κάθε ξανθιά πρασινομάτα δεν είναι νορδική.Η Καιλή είναι κρομανοειδής.

      Διαγραφή
    2. κρυες γκομενες οι νορδικες..οι μεσογειακες ειναι οι πιο καυλες..και οι κρομανιον καλες καυλες ειναι αλλα μεχρι εκει

      Διαγραφή
    3. Ωραιο ανεκδοτο μεγαλε

      Σκανδιναβες οι ομορφοτερες στο κοσμο..τι κρυες και παπαριες λες

      Διαγραφή
  3. "Το Ισραήλ είναι ένας καρκίνος που πρέπει να ξεριζωθεί!"

    Kim Jong-un

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ν. Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μοίρασε το Mein Kampf του Χίτλερ

    http://www.skai.gr/news/world/article/235303/n-korea-o-kim-giong-oun-moirase-to-mein-kampf-tou-hitler/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.