Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Ο Francis Galton για την κληρονομικότητα σωματικών και ψυχικών γνωρισμάτων


"... οι εκ γενετής ικανότητες ενός ανθρώπου προκύπτουν μέσω της κληρονομικότητας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως η μορφή και τα σωματικά γνωρίσματα σε όλον τον οργανικό κόσμο."

Francis Galton, Hereditary Genius


Ο Galton ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που κατανόησε σε βάθος την σημασία της κληρονομικότητας. Η κληρονομικότητα αποτελεί το παν σε κοινωνικό επίπεδο. Καθορίζει τα βασικά γνωρίσματα της συμπεριφοράς των ανθρώπων. Καθορίζει...
διαφόρων ειδών προδιαθέσεις που σε καθιστούν λιγότερο ή περισσότερο ικανό σε διάφρορα αντικείμενα. Η επικράτηση συγκεκριμένων κληρονομικών τύπων έναντι άλλων, οδηγεί σε μεταβολή της κοινωνικής συμπεριφοράς.

Όλα αυτά τα γνώριζε ο Galton, με αποτέλεσμα να επιδιώκει να θεμελιώσει επιστημονικά την διαδικασία για την χρησιμοποίηση της κληρονομικότητας προς βελτίωση της ανθρωπότητας. Έτσι εισήγαγε τον όρο ευγονική, με σκοπό την προώθηση των ευγενέστερων στοιχείων της ανθρωπότητας, ώστε να επικρατήσουν έναντι των εκ γενετής λιγότερο ικανών, ώστε να ανέλθει η ανθρωπότητα ένα σκαλί πιο πάνω.

1 σχόλιο:

  1. Και απο την ευγονικη καταληξαμε στις σημερινες φυλετικες χαβουζες, πληρη δυσγονικη. Μαλλον οι προσπαθειες του δεν ηταν και πολυ πετυχημενες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.