Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Η ανθρωπολογία της Νότιας Αραβίας

Η ανθρωπολογία της νότιας Αραβικής χερσονήσου έγινε αντικείμενο μελέτης για τους ανθρωπολόγους Sir Arthur Keith και Wilton Krogman, που βρίσκουμε σε παράρτημα του βιβλίου Arabia Felix του Bertrand Thomas. Οι ταξιδιώτες που πέρασαν από την περιοχή βρήκαν αρκετές διαφορές σε σχέση με αυτούς που κατοικούν βορειότερα στην Αραβική χερσόνησο. Ταυτόχρονα, εντοπίζουν κάποιες ομοιότητες με τους κατοίκους της Αφρικής απέναντι. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι στη Νότια Αραβία έχουν σχηματιστεί ξεχωριστά κράτη, η Υεμένη και το Ομάν, ενώ η υπόλοιπη χερσόνησος είναι ενοποιημένη. Το ζήτημα της καταγωγής των κατοίκων αυτών βάλθηκε να διαλευκάνει η εν λόγω μελέτη, εξετάζοντας τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα των κατοίκων της περιοχής.

Στη Νότια Αραβία οι κάτοικοι έχουν πιο σκούρο χρώμα δέρματος, τα μαλλιά που ορισμένες φορές τείνουν κατσαρά και η τριχοφυΐα μειώνεται σε σχέση με τους τυπικούς Βόρειους Άραβες. Γνωρίσματα που βλέπουμε και στους πληθυσμούς της Αφρικής ακριβώς απέναντι, όπως στην Αιθιοπία και στην Σομαλία. Ωστόσο, το πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα που παραξένεψε τους ανθρωπολόγους...
είναι η βραχυκεφαλία της Νότιας Αραβίας, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την δολιχοκεφαλία και των Αφρικανών απέναντι, καθώς και την δολιχοκεφαλία των Αράβων στην υπόλοιπη χερσόνησο. Παρότι κάποιοι προσπάθησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο με είσοδο βραχυκέφαλων από αλλού, φαίνεται ότι πρόκειται για τοπική εξελικτική διαφοροποίηση Αράβων, η οποία προέκυψε μέσω απομόνωσης, την οποία επιβάλλει η Αραβική έρημος. Οι Νότιοι Άραβες, λόγω των μοναδικών γνωρισμάτων τους, πρέπει να ταξινομούνται σε ξεχωριστό φυλετικό τύπο, τον South Arabid.

Μετρήσεις κεφαλικού δείκτη στην Αραβική χερσόνησο έδωσαν το αποτέλεσμα του παρακάτω γραφήματος. Με μαύρες τελείες οι Νότιοι Άραβες, με λευκές οι Βόρειοι. Οι πλάγιες γραμμές αντιστοιχούν στους αναγραφόμενους κεφαλικούς δείκτες.


Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι Νότιοι Άραβες έχουν παρόμοιο πλάτος κεφαλιού, αλλά μικρότερο μήκος προς τα πίσω, σε σχέση με τους Βόρειους Άραβες. Μια ταξινόμηση της σειράς των μετρήσεων είναι η εξής:


Προκύπτει ότι οι Βόρειοι Άραβες είναι δολιχοκέφαλοι, ενώ οι Νότιοι Άραβες τείνουν βραχυκέφαλοι, αλλά χωρίς πλατυϊνία. Επίσης δεν υπάρχει υψικρανία, με αποτέλεσμα το κεφάλι να έχει μικρό όγκο. Πιο αναλυτικές μετρήσεις δείχνουν και μικρό ποσοστό δολιχοκέφαλων, οι οποίοι λογικά ανήκουν σε Arabid (Βόρειους Άραβες) και Ethiopid (εξ Αφρικής).

Το συμπέρασμα είναι ότι οι κάτοικοι της νότιας Αραβίας διαφέρουν από αυτούς της Βόρειας Αραβίας, οι οποίοι εκπροσωπούν στα μάτια των Ευρωπαίων τον τυπικό Άραβα. Ανήκουν κυρίως στον τοπικό τύπο South Arabid που σχηματίστηκε εξελιτικά στην περιοχή και τείνει βραχυκέφαλος, λεπτόρρινος, με σχετικά σκούρο χρώμα δέρματος, έντονα σγουρά μαλλιά και κατατομή προσώπου που βρίσκεται ενδιάμεσα από τους Βόρειους Άραβες και τους απέναντι Αφρικανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.