Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Οι Νιλοτικοί λαοί της Αφρικής

Οι Νιλοτικοί λαοί κατοικούν στην περιοχή των πηγών του ποταμού Νείλου, κυρίως στο νότιο μέρος του σημερινού Σουδάν. Την ανθρωπολογία των Νιλοτικών λαών μελέτησε ο David Waterson από τις μέτρήσεις του Pirrie και τα αποτελέσματα της μελέτης του βρίσκουμε σε παρουσίαση στο περιοδικό L'Anthropologie, με τίτλο "Report upon the physical characters of some of the Nilotic negroid tribes".

Αρχικά γίνεται λόγος για τα γεωγραφικά όρια στα οποία κατοικούν οι Νιλοτικοί λαοί, τα οποία παρουσιάζονται κλασικά και στους φυλετικούς χάρτες της Αφρικής. Οι Νιλοτικοί λαοί χωρίζονται σε επιμέρους εθνοτικές ομάδες, οι οποίες όμως έχουν αρκετά κοινά ανθρωπολογικά γνωρίσματα. Οι ανθρωπολόγοι τους κατατάσσουν...
στον ξεχωριστό φυλετικό τύπο Nilotid, γιατί διαφέρουν εμφανώς από τους υπόλοιπους νέγρους της Αφρικής.

Τα στοιχεία για το ύψος τους κατατάσσουν στους λαούς με πολύ υψηλό ανάστημα. Συγκριτικά με άλλους λαούς, οι Νιλοτικοί ανήκουν σε μία από τις υψηλότερες φυλές στον κόσμο. Ο κεφαλικός δείκτης είναι έντονα δολιχοκέφαλος, που φτάνει ακόμα και το 72, ενώ προς τα ανατολικά που βρίσκονται οι Ethiopid και προς τα νότια που βρίσκονται οι Bantuid ο κεφαλικός δείκτης πλησιάζει μέχρι και το 79, πάντοτε όμως δολιχοκέφαλος. Υπάρχουν διαφορές ως προς το μήκος του προσώπου, με τον προσωπικό δείκτη να εμφανίζει αρκετή ποικιλομορφία. Η μύτη είναι πλατιά νέγρικη, με τον ρινικό δείκτη να βρίσκεται εντός της πλατυρρινίας, με τιμές τυπικά στο διάστημα 93-98.

Κάποια σωματοσκοπικά στοιχεία που πρέπει να προσθέσουμε είναι ότι το χρώμα του δέρματος των Nilotid είναι από τα πιο μαύρα στον κόσμο, πλησιάζοντας κυριολεκτικά το μαύρο. Γενικά η μορφή τους είναι νέγρικη, με εξωμορφικότητα, μακροσκελία, πλατιά χείλη και κατσαρά μαλλιά.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι Νιλοτικοί λαοί διαφέρουν από τους υπόλοιπους νέγρους και ταξινομούνται στον φυλετικό τύπο Nilotid που έχει τα δικά του διακριτά φυλετικά γνωρίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.