Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

H ανατροπή της ηθικής κατά τον Νίτσε


"Ο χριστιανισμός, που ξεπήδησε από Εβραϊκές ρίζες και είναι κατανοητός μόνο ως σπόρος αυτού του εδάφους, αντιπροσωπεύει το αντι-κίνημα ενάντια στην ηθική της γενιάς, της φυλής, του [αριστοκρατικού] προνομίου: είναι η κατ'εξοχήν αντι-Άρια θρησκεία. Χριστιανισμός, η αναθεώρηση όλων των Άριων αξιών, η νίκη των αξιών της chandala, το ευαγγέλιο που κηρύσσεται για τους φτωχούς και καταφρονεμένους, το σήμα της γενικής επανάστασης για όλους τους καταπιεσμένους, τους άθλιους, τους αποτυχημένους, τους παραγκωνισμένους, ενάντια στην "φυλή": το αιώνιο μίσος της chandala μεταμφιεσμένο ως η θρησκεία της αγάπης."




Ο Νίτσε αποκάλυψε ένα κορυφαίο γεγονός της πορείας της ανθρωπότητας. Η μελέτη της αρχαίας γραμματείας τον οδήγησε στο να κατανοήσει την μεταβολή της ηθικής που επέφερε ο χριστιανισμός όταν...
ανέτρεψε τον αρχαίο κόσμο. Η αριστοκρατική ηθική διέπνεε την αρχαιότητα. Η ευγενής καταγωγή, ο ισχυρός χαρακτήρας, η θέληση για δύναμη αποτελούσαν αρετές. Κάθε τι μέτριο, φιλήσυχο, παραγκωνισμένο περιφρονούνταν. Ο χριστιανισμός ανέτρεψε την αριστοκρατική ηθική του αρχαίου κόσμου και εξύψωσε τους φτωχούς, τους απόκληρους, τους άρρωστους και τους καταφρονεμένους. Chandala ήταν μία από τις κατώτατες κάστες στην Ινδία που θεωρούνταν Άθικτη, δηλαδή δεν έπρεπε ούτε καν να την αγγίζεις. Ο Νίτσε χαρακτηρίζει αυτήν την ανατροπή ως επανάσταση των κατώτερων στοιχείων έναντι των ανώτερων. Παράλληλα, η καταγωγή και η φυλή δέχτηκαν πόλεμο. Αυτό αντιπαραβάλλεται τόσο με τις εν πολλοίς φυλετικά διαχωρισμένες κάστες της Ινδίας, όσο και με τις αντίστοιχες αντιλήψεις στην Ευρώπη που κατάφερε να ανατρέψει ο χριστιανισμός.

Τα συμπεράσματα του Νίτσε, ενισχυμένα από την παραστατική συγγραφική του πένα και τα διάσημα αποφθέματά του, καθιέρωσαν ένα ρεύμα κριτικής της χριστιανικής ηθικής και μια ισχυρή πνευματική ώθηση υπέρ της επαναφοράς της αριστοκρατικής ηθικής.

20 σχόλια:

  1. Και μετά σου λένε οι αριστεροί ''οι φασίστες δεν έχουν ερμηνεύσει σωστά τον Νίτσε και λανθασμένα τον επικαλούνται''.Ανάθεμα κι αν ξέρανε ότι ο Νίτσε αναφερόταν στην Άρια φυλή,στη φυλή γενικότερα και την αριστοκρατία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για αυτό και επικράτησε ,αφού η πλέμπα είναι η πλειοψηφία!
    Και τώρα φαίνεται πως αντί να πεθάνει μια και καλή η βοθροδοξία ξανά κερδίζει έδαφος !
    απο την Μια βλέπεις καμένους αρχαιολάγνους παγανιστες..από την άλλη χριστιανοταλιμπάν ..καμμένη εποχή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι ρε! Δεν θα πεθάνει ποτέ! Θα επικρατήσει και πάλι και θα μετατρέψει το σημερινό γραικυλιστάν σε Ορθόδοξη Πολιτεία.

      Ελλάδα σημαίνει Ορθοδοξία και Ρωμηοσύνη, πάρτε το χαμπάρι!

      Διαγραφή
    2. Φοβερή απάντηση
      "οχι ρε" "δεν θα πεθανει"
      Επίπεδο καφενείου


      Ελλάδα δεν σημαίνει Ορθοδοξία..η Χριστιανική εποχή στην Ελλάδα ηταν απλώς μια περιοδος..καλως η κακώς ,αλλά πέρασε οπως πέρασαν και τόσες άλλες και θα περάσουν και άλλες !

      Η Εποχή ειναι περίεργη και μπερδεμένη για αυτό και οι άνθρωποι ειναι χαμένοι..άλλοι πανε στον χριστιανισμο αλλοι στους παγανισμους και αλλοι στην μετα ανθώπινη φιλοσοφία ..η οποία ειναι τελείως λανθασμένη!

      Εισαι ελευθερος να πιστευεις οτι θέλεις αλλά οταν μου μιλάς για Ορθοδοξες πολιτίες..δεν πρόκειται να σε πάρω στα σοβαρά !
      Οσο για την Ρωμη..έπαψε να υπάρχει αιώνες τώρα!

      Διαγραφή
  3. Τελειότατη κοινωνία ονομάζω αυτήν, όπου έχει καταργηθεί η ιδιοκτησία, έχουν εκλείψει οι προσωπικές διαφορές και έχουν εξαφανιστεί οι έριδες και οι φιλονικίες. Είναι η κοινωνία όπου όλα είναι κοινά. Οι πολλοί είναι ένας και αυτός ο ένας δεν υπάρχει μόνος του, αλλά ζει μέσα στους πολλούς.

    Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, Ασκητικές Διατάξεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φυσικά και νίκησε τον αρχαίο κόσμο διότι η Ορθοδοξία είναι ανώτερη των αγαλματιών του Διός και του Ηλιολατρικού νεοπλατωνισμού ο οποίος πλην των άκρως διεφθαρμένων αριστοκρατικών τάξεων, δεν ενέπνεε στον απλό λαό(από τον οποίο όλοι οι μεγάλοι ηγέτες ξεπήδησαν και ιδίως δε, ο Χίτλερ) ούτε κουνουπίδι.

    Όσο για τις προκαταλήψεις έναντι στον Χριστιανισμό διαβάστε το βιβλίο αυτό και μετά ελάτε να μιλήσετε:

    http://www.biblionet.gr/book/170433/%CE%A0%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%81%CF%8C%CF%82,_%CE%95%CF%85%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%A3./%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CE%B1%CF%80%CF%8C_%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%9A%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AE_%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7_%CE%AD%CF%89%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CF%84%CE%BF%CE%BD_%CE%9C%CE%AD%CE%B3%CE%B1_%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF

    Α και επειδή θέλετε ντε και καλά να διαλύσετε τον Χριστιανισμό, εσείς δεν προτείνετε κάτι Πνευματικό μη-υλιστικό ως Χιτλερικοί Εθνικοσοσιαλιστές. Η Ψυχή της Ράτσας, όπως ο Μαύρος Ήλιος για τους Νορδικούς, είναι υλιστικές φαντασιώσεις και σκοτώνουν το ψυχικό ήμισυ του Ανθρώπου διότι το απομακρύνουν από τον Θεό.

    Εάν είσθε μάγκες παιδιά, δείξτε μας εσείς τον δρόμο προς τον Θεό, αφού όπως λέτε ο Χριστιανισμός δείχνει τον λάθος δρόμο. Εάν δεν δύνασθε και εισθε μηδενιστές άθεοι, η θεσις σας ανήκει μεταξύ των λοιπών αθέων, μαζί με Φιλελευθέρους και Μαρξιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιον δρομο προς τον Θεο
      Νομιζεις οτι μπορεις να φτασεις στον Θεο? Μονο τις κτησεις του βλεπεις!
      Ο Μοναχισμος δεν σε φτάνει στον Θεο που ισχυριζονται οι μονααχοι....δεν ειναι παρα μια ψυχικη ηρεμια που σου δινει !

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ λες βλακειες. Διάβασε αν θες το ΦΩΝΗ ΕΞΥΠΝΙΣΜΟΥ ΕΝ ΤΩ ΑΙΩΝΙ ΤΗΣ ΝΥΚΤΟΣ απο ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ. Εν συνεχεία θα αντιληφθείς τι λεω. Π. Μ.

      Διαγραφή
    3. Η Ορθοδοξία-Χριστιανισμός,δε νίκησε κανέναν.Όταν κάτι κάνει τον κύκλο του ή απλά παρακμάζει,δε σημαίνει ότι νικήθηκε από κάτι άλλο,ίσως απλά ότι ''αντικαταστάθηκε'',προκειμένου να καλύψει ένα σημαντικό κενό,στην περίπτωση αυτή,της θρησκείας.
      Ο μεγάλος Νίτσε κάνει πολύ σωστές διαπιστώσεις,ανεξάρτητα από τα πιστεύω του καθενός.Ο Χριστιανισμός άλλαξε τον πολεμοχαρή και δημιουργικό χαρακτήρα των Ευρωπαϊκών Εθνών και γενικότερα της λευκής φυλής,αφού εισήγαγε άκαιρες ''ηθικές αναστολές'' που δεν έπρεπε να υπάρχουν.Επίσης ο δογματισμός που πάντα πρέσβευε καθυστέρησε την ανάπτυξη των επιστημών(κάτι στο οποίο,αν μη τι άλλο οι λευκοί έχουν έφεση).Ο Γαλιλαίος είπε το αυτονόητο,ότι η Γη γυρίζει,και κόντεψαν να τον κάψουν στην πυρά οι εκπρόσωποι του Χριστιανισμού.Κάθε νέα επιστημονική ανακάλυψη,αντιμετωπιζόταν με καχυποψία,δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος.Δικαιολογημένα μιλάμε για σκοταδισμό.
      Φυσικά,ο Νίτσε πέθανε έχοντας χαμένα τα λογικά του,κατά άλλους λόγω συφιλιδικής ασθένειας(γνωρίζουμε πως επιδράει στον εγκέφαλο) και κατά άλλους λόγω του ανεκπλήρωτου έρωτα του για μια όμορφη νέα γυναίκα.Πρέπει να είναι κάποιος εγκεφαλικά ανεπαρκής για να:
      α)κρίνει τον Νίτσε από τα τελευταία χρόνια της ζωής του που δεν μπορούσε να σκεφτεί καθαρά,και να παραβλέπει τη μεγαλοφυή σκέψη που ανέπτυξε τα προηγούμενα χρόνια και
      β)να συγκρίνει ένα τιτάνα της παγκοσμίου σκέψης με τους...άγιους καχεκτικούς,οι οποίοι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν την ελληνική φιλοσοφία,γι'αυτό πέρασαν μεγάλο μέρους της ζωής τους με το να βρίζουν Έλληνες φιλόσοφους.Εξαίρεση αποτελούν ο Άγιος Αυγουστίνος και ο Άγιος Νεκτάριος.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε ουδείς δύναται να αποδείξει ότι ο Νίτσε είναι ανώτερος των Αγίων. Η πραγματικότης είναι υποκειμενική. Παρολα αυτά, ο Χριστιανισμός ως σύστημα άντεξε 2000 χρόνια πριν τον καταφάει ο Φιλελευθερισμός. Και ξαναρωτώ:

      Εάν έχετε κάποιον καλλίτερο δρόμο προς τον Θεό, δείξτε τον. Ο Νίτσε και ο Υπεράνθρωπός του έχουν ρίζα Εωσφορική και συνεπώς οδηγούν σε αδιέξοδο.

      Διαγραφή
    5. Δεν υπάρχει κανείς να σου απαντήσει περί Θεού κτλ.Εδώ δεν κάνουμε κατήχηση,ούτε δημιουργούμε νέα θρησκεία για μία μάζα.Εξακολουθεί να φαίνεται γελοίο να συγκρίνεις έναν καχεκτικό άγιο που νόμιζε ότι πολεμάει ...το Σατανά,με έναν τιτάνα σαν τον Νίτσε ή τον Έβολα.Δεν υπήρξε κανένας ''άγιος-φιλόσοφος''.Κανένας άγιος δεν έδωσε απαντήσεις περί ζωής,θανάτου κτλ.Απλά σου έλεγαν ''πίστευε''.Κάθε τι που αμφισβητούσε το θρησκευτικό κομμάτι,ονομαζόταν αιρετικό,όταν δε...σκοτωνόταν.Ο Νίτσε κι άλλοι μεγάλοι φιλόσοφοι,προσπάθησαν να αμβλύνουν τις αισθήσεις,να ξεφύγουν από το δογματισμό και να δώσουν απαντήσεις.Το πως τις εκλαμβάνεις εσύ,δεν αποδεικνύει αν ο Νίτσε...ήταν κατώτερος από έναν άγιο(τι συζητάμε τώρα!).Όταν διαβάσεις Νίτσε,δε θα μείνεις μόνο στον αντιχριστιανισμό του,αλλά θα λάβεις κι άλλα πράγματα.
      Όσο για τα υπόλοιπα,και το Ισλάμ άντεξε ως σύστημα,αλλά είναι κι αυτό μία παρακμή του ανθρώπου,και δε διαφέρει ως προς αυτήν(την παρακμή),από τον φιλελευθερισμό ή τον μαρξισμό,παρά μόνο ο τρόπος που φτάνει προς αυτή!Επίσης και οι κατσαρίδες αντέχουν,ενώ ο τυραννόσαυρος Ρεξ,εξαφανίστηκε!Άρα με τη λογική σου η κατσαρίδα,είναι ανώτερη και σου δείχνει...το δρόμο προς την επιβίωση...

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος2 Ιανουαρίου 2017 - 3:40 μ.μ.
      Η Βλακεια σου δεν περιγραφεται...
      Οι Μοναχοι ησυχάζουν με τον ιδιο τροπο που φιλοσοφουσαν και οι Αρχαιοι!
      Αυτα για τον Γαλιλαιο..για τον σκοταδιμο και λοιπα ειναι παραμυθια..καμια σχεση με την πραγματικοτητα !

      Απλώς οι Μοναχοι ομιλούν για τον Θεο και πως μπορεις να τον προσεγγίσεις μεσα απο τον ησυχασμό .το Θεμα οπως ειναι πως δεν μπορεις να αντιλυφθεις τον Θεο παρα μονο μεσα απο τις κτησεις του ,οι οποιες δεν σε οδηγουν σε εκεινον!


      Δρόμος προς τον Θεο δεν υπάρχει !Οπως λενε και οι Σχολαστικοί
      και προς τον αλλο ανωνημο .οσα παρομοια βιβλια και αν μελετησεις !


      Τωρα ο Κων/πολιτης δεν φαινεται να γνωριζει περι Ορθοδοξιας, και την χρησιμοποιεί ως μεσω επαναστασεως..οτι να ναι ειναι αυτός !

      Διαγραφή
    7. μέσον* επαναστάσεως

      Διαγραφή
    8. Αν ο Κωνσταντινουπολίτης,με τον οποίο διαφωνώ σε πολλά,χρησιμοποιεί την Ορθοδοξία ως μέσο επανάστασης,τότε καλά κάνει,διότι αντιλαμβάνεται την Ορθοδοξία όπως ο μέγιστος Κοντρεάνου.Δεν πιστεύει σε αυτή για να πάει στον παράδεισο(ελπίζω),παρά τη βλέπει ως μέσο για την επίτευξη των σκοπών για το καλό του Έθνους,όπως ο Κοντρεάνου.
      Όσο για τον Γαλιλαίο,δεν απαντάς,παρά μόνο λες ''είναι παραμύθια''.Ποια είναι τα παραμύθια;Γνωρίζεις την ιστορία ή η πολλή προσευχή σου έκανε το μυαλό κουρκούτι;
      Ο Κωνσταντινουπολίτης τουλάχιστον εκπροσωπεί(νομίζω) μία πολεμική ορθοδοξία,κι ας διαφωνώ μαζί του.Εσύ τράβα στα μοναστήρια να μονάσεις και να διπλάσεις.

      Διαγραφή
    9. Μαλλον εισαι το ιδιο τρολ....δεν πειράζει

      Αλλα ειπα απο πριν..δεν ειμαι χριστιανος αλλα ειμαι και εναντι του χριστιανισμού

      ..Ομως ειμαι και εναντι των αθλιων ψευδών του τύπου Ρασσιας..και σκοταδισμός !
      Οσο για τα παραμυθια με τις μαγισσες που καιγοντουσαν και τον Γαλιλαιο μόνο ανθρωποι του επιπεδου σου τα πιστευουν !

      Οσο για το μεσο..δεν θα χρησιμοποιησω κατι με το οποιο ειμαι αντιθετως μονο και μονο για να ξεκινησω μια ψευδοεπανασταση !

      Αυτα..αν θες μην ξανα απαντησεις..εισαι κατωτάτου επιπεδου !

      Διαγραφή
    10. Φυσικά δεν απάντησες σε τίποτα.Δεν ξέρεις τι σου γίνεται...

      Διαγραφή
    11. Είναι αστείο οι Εθνικοσοσιαλιστες να κατηγορούν εμάς επειδή Πιστεύουμε την στιγμή που όλη τους η ιδεολογία-θρησκεια-κοσμοθεωρία τοποθετεί την Πίστη στον δικό τους Αγώνα, στο επίκεντρό της!

      Πόσο ειρωνικό Θεέ μου!

      Η Πίστη ενός Ορθοδόξου, ενός Εθνικοσοσιαλιστού και ενός Ισλαμιστού νομίζετε πρακτικά διαφέρει;

      Διαγραφή
    12. Για αυτό πάψτε να κλαίγεσθε επειδή ο Κύριλλος σας πήρε φαλάγγι με Ελληνορθόδοξη Τζιχάντ!

      Διαγραφή
    13. Οταν δωσεις σοβαρη απαντηση ξαναπερνα

      Διαγραφή
    14. Ο χριστιανισμός δε νίκησε τον αρχαίο κόσμο στο πεδίο της συνείδησης, αλλά επικράτησε διά της βίας και του εγκλήματος. Στο όνομα του χριστιανισμού έγιναν φρικιαστικά εγκλήματα. Και δεν έκαναν μόνο οι καθολικοί εγκλήματα.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.