Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Η τριχοφυΐα του προσώπου


Στους άνδρες η τριοχοφυΐα του προσώπου παρουσιάζει αρκετή ποικιλομορφία, με άλλους να έχουν ισχυρότερη γενειάδα και άλλους όχι. Η εικόνα δείχνει τον τρόπο κατηγοριοποίησης της τριχοφυΐας του προσώπου στους άνδρες, σε σχέση με την έκτασή της. Προέρχεται από τη δημοσίευση του Laurel Raymond Setty στο περιοδικό Journal of the National Medical Association, με τίτλο "Ηair Patterns of the Face of White and Negro Males".

Οι κατηγορίες είναι οι εξής τέσσερις:

Α: Maximo-pilose (πλήρης τριχοφυΐα)
B: Fenestro-pilose (με μικρό κενό αριστερά και δεξιά κάτω από τα χείλη)
C: Identato-pilose (με μεγαλύτερο τέτοιο κενό που φτάνει ως τα χείλη)
D: Minimo-pilose (απουσιάζει η τριχοφυΐα σε πολλά μέρη του σαγονιού)

Στις γυναίκες, όταν υπάρχει τριχοφυΐα προσώπου, εντοπίζεται πάνω από τα χείλη, συνήθως προς τις άκρες και στο πηγούνι. Μια εικόνα για την τριχοφυΐα στις γυναίκες βρίσκουμε εδώ.

5 σχόλια:

  1. Ο φυλετικος τυπος παιζει ρολο για το ποσο πυκνη ειναι η γενειαδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τη στιγμή που η τριχοφυΐα έχει σχέση με την έκλυση τεστοστερόνης, ναι. Οι δολιχοκέφαλοι και οι διναρικοί, έχουν περισσότερη, αν και μιλάμε πάντοτε για μικρές διαφορές.
      Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι για παράδειγμα, έχουν τριχοφυΐα προσώπου όπως το υπόδειγμα C. Ενώ οι λαοί της ανατολικής Ασίας στο υπόδειγμα D.

      Διαγραφή
    2. Ο ανώνυμος αποδείχτηκε ποιο άσχετος και από τον "άσχετο" που ρωτάει.
      Η συσχέτιση τριχοφυίας - τεστοστερόνης είναι λανθασμένη και η μισή αλήθεια. Αυτό που ισχύει στη πραγματικότητα είναι ότι, ένα από τα παράγωγα της τεστοστερόνης, ονόματι διυδροτεστοστερόνη ενεργοποιεί (συν τοις άλλοις) την εμφάνιση θυλάκων. Ουδεμία σχέση έχει με το κεφαλικό δείκτη.
      Υπάρχουν μεν τριχαροί δολιχοκέφαλοι (Μεσογειακοί) αλλά και άτριχοι (Νορδικοί). Υπάρχουν επίσης τριχαροί βραχυκέφαλοι (Αλπικοί) και άτριχοι (Διναρικοί).
      Επίσης η διαφοροποίηση είναι πολύ μεγάλη στην Ευρώπη και κάποιος μπορεί να παρατηρήσει και τους 4 τύπους.

      Διαγραφή
    3. Ο "άσχετος" πάντως, ξέρει να γράφει και δεν χρησιμοποιεί λέξεις όπως "τριχαροί" ούτε και αγγίζει θέματα που δεν καταλαβαίνει, αλλά διάβασε κάπου τυχαία. Η τεστοστερόνη σχετίζεται άμεσα τόσο με την ανάπτυξη της τριχοφυΐας όσο και με την ανδρογενετική αλωπεκία (φαλάκρα) όταν συνδυάζεται με την παράλληλη άυξηση του ενζύμου 5α-αναγωγάση, οπότε κι παράγεται διυδροτεστοστερόνη με συνέπεια να αδυνατίζουν οι ρίζες των τριχών των μαλλιών.
      Δεν γνωρίζουμε ακριβώς την αιτία που έχουμε αυτή η εξέλιξη, αλλά 100% το φαινόμενο σχετίζεται με την έκλυση τεστοστερόνης και με τη μετατροπή της σε διυδροτεστοστερόνη προκαλώντας τη λεγόμενη φαλάκρα.
      Επομένως, ναι, έχει σχέση και μάλιστα σαφή με τους φαινότυπους. Και παρότι δεν υπάρχει κάποια σαφής σύνδεση με τα κύρια κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση όπως είναι ο κεφαλικός δείκτης, γνωρίζουμε πως η έκλυση τεστοστερόνης συνήθως σημειώνεται σε μικρότερους ρυθμούς σε βραχυκέφαλους φαινότυπους. Όπως όμως έγραψα πριν, δεν γνωρίζουμε πως ενεργοποιείται παράλληλα η παραγωγή του ενζύμου (5α αναγωγάση) που συμβάλλει καθοριστικά στην αλωπεκία.
      Επιστρέφοντας δε, στη προηγούμενη δημοσίεσή μου, η τριχοφυΐα δύναται να έχει διαφορές μεταξύ των διαφορετικών φαινοτύπων που εμφανίζονται στην Ευρώπη, αλλά αυτές είναι μικρές. Ορισμένες μάλιστα φορές, υπάρχουν μεγαλύτερες διαφορές σε άτομα με τον ίδιο φαινότυπο παρά σε κάποιους με διαφορετικό. Ακόμα και το ίδιο άτομο, παρουσιάζει τέτοιες διαφορές ανάλογα με τις φάσεις της ενηλικίωσής του και τις μεταγενέστερες καθώς γερνά. Αλλά σε γενικές γραμμές οι αλπικοί και οι βαλτικοί, οι οποίοι παρουσιάζουν νεοτενία έχουν μικρότερη τριχοφυΐα προσώπου.
      Νεοτενία, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, παρουσιάζουν κυρίως οι λαοί της ανατολικής Ασίας, οι οποίοι εμφανίζουν τη λιγότερη τριχοφυΐα προσώπου παγκοσμίως. Κι έχει σημασία αυτή η παρατήρηση, καθώς κάποτε θεωρούσαν πως η τριχοφυΐα γενικότερα, αποτελούσε μέσο προστασίας από το κρύο κι έτσι οι διάφοροι πληθυσμοί παρουσίαζαν σταδιακά περισσότερη τριχοφυΐα διευρύνοντας τα πλαίσια της προσαρμοστικότητάς τους μέσω διαδικασιών που συμπεριλάμβαναν και τη φυσική επιλογή (τόσο σε απλό βιοτικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό, δηλ με την επιλογή συντρόφου). Όμως, οι συνηθισμένοι σε αυτές τις συνθήκες Λάπωνες και Σιβήριοι, έχουν λιγότερη τριχοφυΐα και στο πρόσωπο και στο σώμα. Ενώ, ακόμα και στη Βόρεια Ευρώπη η επιλογή στα πλαίσια ομοιογενών φαινοτυπικά πληθυσμών έτεινε φανερά προς τα άτομα με λιγότερη τριχοφυΐα. Κι έτσι διαψεύσθηκαν οι όποιες προσδοκίες, συνδέοντας η τριχοφυΐα με τις πιο πρωτόγονες κοινωνίες, αλλά κι εξηγήθηκε το πως υπάρχει μια σαφή απόκλιση όσο κι "ομοιότητα" μεταξύ των παραδειγμάτων ανάπτυξης τριχοφυΐας στην Ευρώπη.

      Διαγραφή
    4. Οι Αλπικοί έχουν λίγη τριχοφυία; ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.