Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Ανθρωπολογικές μετρήσεις στο Μαυροβούνιο

Στοιχεία για την φυσική ανθρωπολογία των κατοίκων του Μαυροβουνίου βρίσκουμε στη μελέτη του U.G. Vram με τίτλο "Osservazioni antropologiche nel Montanegro" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atti della Società Romana di Antropologia. Το δείγμα αποτελούνταν από 34 άτομα, αρκετοί εκ των οποίων μετρήθηκαν στην Ποντγκόριτσα.

Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε 85,8 που βρίσκεται εντός της υπερβραχυκεφαλίας. Μάλιστα, ο συγγραφέας καταγράφει και την μορφή του κρανίου, το οποίο είναι κυρίως σφηνοειδές, άλλοτε πλατυκέφαλο και άλλοτε σφαιροειδές. Όλες αυτές οι κατηγορίες υποδηλώνουν...
μορφές βραχυκέφαλου κρανίου. Σπανιότερα υπάρχει η ωοειδής μορφή που αντιστοιχεί στους λίγους δολιχοκέφαλους της σειράς. Η κατανομή του κεφαλικού δείκτη, με βάση την ταξινόμηση που υιοθετούμε, έχει ως εξής:

Δολιχοκέφαλοι - Μεσοκέφαλοι - Βραχυκέφαλοι (Υπερβραχυκέφαλοι)
8,8% - 5,9% - 85,3% (58,8%)

Η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού είναι βραχυκέφαλη, ενώ πάνω από ένας στους δύο είναι υπερβραχυκέφαλοι. Δολιχοκέφαλοι και μεσοκέφαλοι εντοπίζονται σε μονοψήφια ποσοστά.

Το σχήμα του προσώπου είναι κυρίως οβάλ, σπανιότερα άλλες μορφές όπως πεντάγωνο, ελλειψοειδές, κτλ. Οι τιμές της διζυγωματικής διαμέτρου είναι υπερβολικά υψηλές και λογικά υπάρχει συστηματικό λάθος στις μετρήσεις. Έντονα ζυγωματικά εμφανίζονται σε Διναρικούς, αλλά και σε Κρομανοειδείς, όπως και σε ενδιάμεσες μορφές τους. Σε κάποιες περιπτώσεις η διάμετρος του σαγονιού είναι αρκετά μεγάλη.

Η μύτη είναι συνήθως ίσια, άλλοτε με κυρτότητας, άλλοτε όχι. Το χρώμα του δέρματος είναι αρκετά λευκό με τάση κιτρινωπού καφέ. Το χρώμα των ματιών είναι καφέ ή λιγότερο συχνά ενδιάμεσο. Το χρώμα των μαλλιών είναι καστανό ή μαύρο, σπανίως ξανθό.

Από τις παρατηρήσεις του Vram συμπεραίνουμε ότι οι κάτοικοι του Μαυροβουνίου είναι κυρίως υπερβραχυκέφαλοι με οβάλ πρόσωπο και καστανά μαλλιά και μάτια. Προκύπτει ότι οι περισσότεροι Μαυροβούνιοι είναι Διναρικοί, οι οποίοι διαθέτουν και μια μειοψηφία με αποχρωματισμό ματιών και μαλλιών. Πιθανόν να υπάρχουν λίγοι Αλπικοί, όσοι βρέθηκαν βραχυκέφαλοι με στρογγυλό πρόσωπο, ενώ λογικά υπάρχουν και εμφανής μερίδα Κρομανοειδών, εκείνοι που βρέθηκαν με τάσεις δολιχοκεφαλίας, έντονα σαγόνια/ζυγωματικά και πρόσωπο σχήματος πενταγώνου. Με λίγα λόγια, οι Μαυροβούνιοι είναι Διναρικοί, δευτερευόντως Κρομανοειδείς και λιγότερο Αλπικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.