Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Η ανθρωπολογία της Νικαράγουα

Η ανθρωπολογία της κεντρικής Αμερικής παρουσιάζει αρκετές ελλείψεις. Οι μελέτες που έχουν γίνει στην περιοχή είναι λίγες και αποσπασματικές. Μία από τις μελέτες που θέλησαν να καλύψουν το κενό για τη Νικαράγουα ήταν αυτή του Adolph Schultz με τίτλο "Anthropological studies on Nicaraguan Indians", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Physical Anthropology. Η μελέτη αφορά στους ιθαγενείς κατοίκους, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στη χώρα. Οι λευκοί αποτελούν μικρή μειοψηφία, πόσω μάλλον όταν γνωρίζουμε ότι υπερεκτιμώνται συστηματικά στη Λατινική Αμερική, αφού πολλοί αυτοπροσδιορίζονται ως λευκοί χωρίς να είναι.

Το δείγμα αποτελούνταν από 37 ιθαγενείς άνδρες. Ελήφθησαν πολλές μετρήσεις και παρατηρήσεις. Το χρώμα του δέρματος είναι κίτρινο-καφέ, με τιμή 22-23 στην κλίμακα Luschan. Τα μαλλιά ήταν σχεδόν πάντοτε μαύρα και με ίσια τρίχα. Το χρώμα των ματιών είναι σκούρο καστανό. Η τριχοφυΐα του σώματος ήταν ελάχιστη, ενώ στο πρόσωπο...
ήταν λίγη έως μέτρια. Το ανάστημα βρέθηκε χαμηλό, προς μέτριο. Αντίστοιχα χαμηλό ανάστημα έχουν και οι λαοί του βόρειου τμήματος της Νότιας Αμερικής. Το πλάτος των ώμων βρέθηκε μεγάλο, κάτι που δείχνει ότι η σωματοδομή είναι ευρεία.

Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε εντός της υπερβραχυκεφαλίας, δηλαδή υπερβαίνοντας το 85, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και το 90. Ο προσωπικός δείκτης βρέθηκε κοντά στο 85, δηλαδή εντός της μεσοπροσωπίας, η οποία οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διζυγωματική διάμετρο. Τα χείλη είναι συνήθως σαρκώδη (μέτρια). Το πηγούνι υποχωρεί προς τα πίσω στις περισσότερες περιπτώσεις. Ως προς τον ρινικό δείκτη, είναι ελαφρά μεσόρρινοι προς λεπτόρρινοι. Η μύτη τους είναι ελαφρά κυρτή ή και ίσια, που ορισμένες φορές έχει αρκετό ύψος. Πολλές ακόμα μετρήσεις έγιναν σε χέρια, πόδια, μέτωπο, στόμα, αυτιά, κτλ.

Συνεπώς, οι κάτοικοι της Νικαράγουα είναι κυρίως βραχυκέφαλοι, με μαύρα μαλλιά, σκούρα μάτια, χαμηλό ανάστημα, μεσοπροσωπία, οριακή μεσορρινία και συχνά κυρτή μύτη. Ταξινομούνται στον φυλετικό τύπο Istmid (Centralid), εκεί που τους κατατάσσουν και οι περισσότεροι φυλετικοί χάρτες.

Φωτογραφίες ιθαγενών της Νικαράγουα:
(προσέξτε τη βραψυκεφαλία και την κυρτή μύτη)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.