Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Δαρβίνος: Η ανθρωπότητα ανήλθε από την πρωτόγονη κατάσταση μέσω της επιλογής


"Η φυσική επιλογή είναι επακόλουθο του αγώνα για επιβίωση· και αυτή προκύπτει από τον ταχύ ρυθμό πληθυσμιακής αύξησης. Είναι αδύνατο αυτό να μην μας λυπεί, αλλά το κατά πόσον πρέπει ένα άλλο ερώτημα, με τον ρυθμό που ο άνθρωπος αναπαράγεται· αυτή οδηγεί τις πρωτόγονες φυλές στην βρεφοκτονία και σε άλλα κακά και στις πολιτισμένες χώρες σε φτώχεια, εργένηδες και αργοπορημένους γάμους των συνετών. Αλλά επειδή ο άνθρωπος υποφέρει από τα ίδια φυσικά κακά με τα κατώτερα ζώα, δεν έχει το δικαίωμα να περιμένει πως η ανθρωπότητα θα έχει ανοσία από τα κακά με τα οποία συνδέεται ο αγώνας για επιβίωση. Αν δεν είχε υποστεί την φυσική επιλογή όταν ήταν πρωτόγονος, μετά βεβαιότητας δεν θα είχε φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα."

Charles Darwin, The Descent of Man


Ο μεγάλος Δαρβίνος μας εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η φυσική επιλογή. Ο αγώνας για επιβίωση προκύπτει λόγω της τάσης για διαρκή πληθυσμιακή αύξηση των όντων, όταν βρουν κατάλληλες συνθήκες. Η αύξηση των ατόμων πέραν ενός ορίου, δημιουργεί ανταγωνισμούς και τα όντα αγωνίζονται για την επιβίωση. Το ίδιο συμβαίνει και στον άνθρωπο. Αν δε λάβει μέτρα αυτοσυγκράτησης, φτώχεια, μείωση απογόνων ή και πόλεμοι θα αναλάβουν την συγκράτηση της αύξησης του πληθυσμού. Αυτό όμως που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι αυτή η διαδικασία, που οι κανόνες της έρχονται σε σύγκρουση...
με τη σύγχρονη ηθική, οδηγεί στον εξευγενισμό της ανθρωπότητας. Ο άνθρωπος ανήλθε από την πρωτόγονη κατάστασή του μέσω της διαρκούς επιλογής. Στα πρώτα στάδια αυτή ήταν φυσική επιλογή, αλλά στη σύγχρονη εποχή της ευημερίας, ο άνθρωπος πρέπει να αναλάβει τον ρόλο. Ο Δαρβίνος μας εξηγεί ότι αυτή είναι μια αέναη διαδικασία, γεγονός που σημαίνει πως αν θέλουμε να εξυψώσουμε τον άνθρωπο, θα πρέπει όχι να τον μορφώσουμε, αλλά να εφαρμόσουμε αυστηρή επιλογή, διαλέγοντας τους ικανότερους τύπους ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.