Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Η ανθρωπολογία του Εκουαδόρ

Το Εκουαδόρ είναι μια δύσκολα προσβάσιμη χώρα για τους ανθρωπολόγους. Παρόλα αυτά, έχουν γίνει μελέτες στην χώρα, ώστε να μπορούμε να σχηματίσουμε μια εικόνα για τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα των κατοίκων και την φυλετική σύνθεση της χώρας. Οι ανθρωπολόγοι, όπως ήταν αναμενόμενο, ασχολήθηκαν με τους ιθαγενείς κατοίκους. Οι λευκοί στη χώρα αποτελούν μάλλον μονοψήφιο ποσοστό, ενώ παρά τις αιτιάσεις περί mestizos, οι περισσότεροι κάτοικοι φαίνεται να είναι μέχρι και σήμερα κατά συντριπτική πλειοψηφία ιθαγενείς. Τη σημαντικότερη μελέτη για την ανθρωπολογία του Εκουαδόρ πραγματοποίησε ο John Gillin.

Το δείγμα αποτελούνταν από 138 άνδρες. Ελήφθησαν 18 μετρήσεις, έγιναν 66 παρατηρήσεις και υπολογίστηκαν 13 δείκτες. Το μέσο ανάστημα βρέθηκε χαμηλό. Ο μέσος κορμικός δείκτης 52,6 που είναι τυπικός για τους ιθαγενείς της Αμερικής. Η σωματοδομή είναι συνήθως σχετικά ευρεία.  Ο μέσος κεφαλικός δείκτης...
βρέθηκε 80,04 δηλαδή οριακά εντός της μεσοκεφαλίας. Ο μέσος προσωπικός δείκτης ήταν 84,0 που δηλώνει μεσοπροσωπία. Ο μέσος ρινικός δείκτης βρέθηκε 72,24 που βρίσκεται ελαφρώς εντός της μεσορρινίας. Η μύτη είναι αρκετά ψηλή για μογγόλους, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι κυρτή.

Τα μαλλιά έχουν τρίχα ίσια ή και κυματιστή. Τριχοφυΐα του προσώπου εμφανίζεται σε ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού. Το χρώμα των μαλλιών είναι σχεδόν πάντα μαύρο, ενώ και τα μάτια είναι πάντα σκούρα. Το χρώμα του δέρματος είναι κόκκινο προς καφέ.

Η περιοχή των ματιών παρουσιάζει σε μεγάλα ποσοστά τον μογγολικό επίκανθο, όπως επίσης και λοξότητα στην τοποθέτηση των ματιών, προς τα πάνω. Αυτό σημαίνει ότι τα μογγολικά γνωρίσματα στο βλέμμα είναι έντονα στον πληθυσμό. Τα χείλη είναι συνήθως σαρκώδη. Συχνά εντοπίζεται προγναθισμός, αλλά είναι μικρός.

Οι κάτοικοι που εξέτασε ο Gillin παρουσιάζουν ομοιότητες με πληθυσμούς του Περού και της Βολιβίας. Σε μελέτες που εξετάζουν τους κατοίκους του βορείου Εκουαδόρ, όπως αυτή, οι κάτοικοι διατηρούν το χαμηλό ανάστημα και τον σκούρο χρωματισμό, αλλά ο μέσος κεφαλικός δείκτης αυξάνει φτάνοντας το 83,58 με εμφανή ποσοστά υπερβραχυκεφαλίας, ο ρινικός δείκτης αυξάνει, τα μογγολικά γνωρίσματα στο βλέμμα μειώνονται και το πρόσωπο γίνεται πιο ευρύ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο βασικός φυλετικός τύπος που κατοικεί στη χώρα είναι ένας μεσοκέφαλος, ελαφρά μεσόρρινος με συχνά κυρτή μύτη, που διαθέτει κόκκινο προς καφέ χρώμα δέρματος, σκούρα μαλλιά και μάτια, χαμηλό ανάστημα και έντονα μογγολικό βλέμμα. Οι ανθρωπολόγοι έχουν δώσει στον τύπο αυτό το όνομα Andid, εφόσον κατοικεί στην οροσειρά των Άνδεων. Οι κάτοικοι του Περού και της δυτικής Βολιβίας ανήκουν επίσης σε αυτόν τον τύπο, γι'αυτό και εντοπίζονται ομοιότητες με τους κατοίκους του Εκουαδόρ. Ένας δεύτερος τύπος με μικρότερα ποσοστά, που εντοπίζεται κυρίως στα βόρεια της χώρας είναι ο φυλετικός τύπος Istmid, ο οποίος έχει χαμηλό ανάστημα, βραχυκεφαλία, καθαρή μεσορρινία, λιγότερα μογγολικό βλέμμα και σκούρα χρωματισμό σε μαλλιά και μάτια. Με λίγα λόγια, οι κάτοικοι του Εκουαδόρ ανήκουν κατά μεγάλη πλειοψηφία στον τύπο Andid, όπως οι εικονιζόμενοι, ενώ μια μειοφηφία τους στον βορρά ανήκει στον τύπο Istmid.

2 σχόλια:

  1. Διαχειριστη θα θελαμε περισσοτερη ανθρωπολογια σχετικα με τους ελληνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι μεσογειακοί που κατοικούν στην Αλβανία είναι οι περισσότεροι Ελληνικής καταγωγής ;
    Επίσης πόσοι είναι οι μεσογειακοί στην Αλβανία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.