Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Σεξουαλικός διμορφισμός σε ανθρωπολογικά γνωρίσματα

Οι ανθρωπολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι εμφανείς. Αρκετές μελέτες έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα. Αξιοποιώντας σειρές ανθρωπολογικών μετρήσεων στη Βρετανία, ο ανθρωπολόγος H.J. Fleure συνέκρινε τον κεφαλικό δείκτη ανδρών και γυναικών. Επίσης, έκανε παρατηρήσεις σχετικά με τον χρωματισμό. Ποιοι έχουν τον πιο ανοιχτό χρωματισμό, οι άνδρες ή οι γυναίκες; Τι πιστεύετε;

Το δείγμα αποτελούνταν από 927 γυναίκες και 1852 άνδρες. Ως γνωστόν, στη Βρετανία οι περισσότεροι λευκοί κάτοικοι είναι δολιχοκέφαλοι. Βάσει των μετρήσεων, προέκυψε ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κεφαλικό δείκτη από τους άνδρες. Η κατανομή δίνεται στον παρακάτω πίνακα.



Φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κεφαλικό δείκτη από τους άνδρες, τουλάχιστον κατά μία μονάδα. Γενικά ολόκληρη η κατανομή των γυναικών είναι μετατοπισμένη προς υψηλότερες τιμές, σε σχέση με τους άνδρες.

Παράλληλα, οι παρατηρήσεις του Fleure επιβεβαιώνουν την άποψη των περισσότερων ανθρωπολόγων ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κεφαλικό δείκτη, καθώς και πιο σκούρο χρωματισμό ματιών και μαλλιών.

Οι ανθρωπολογικές μελέτες σχετικά με τον σεξουαλικό διμορφισμό στον άνθρωπο υποδεικνύουν ότι ο άνδρας είναι αυτός με τα πιο έντονα ή αποκλίνοντα γνωρίσματα. Δηλαδή, ο άνδρας έχει το πιο μακρύ κρανίο και τα πιο ισχυρά υπερόφρυα τόξα, με αποτέλεσμα χαμηλότερο κεφαλικό δείκτη. Ως προς τον χρωματισμό, οι άνδρες έχουν πιο συχνά ανοιχτά μαλλιά ή μάτια από ότι γυναίκες, αποκλίνοντας από το πρωταρχικό σκούρο χρωματισμό των ανθρωπιδών. Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν και για άλλα ανθρωπολογικά γνωρίσματα, με τον άνδρα να έχει τα πιο έντονα γνωρίσματα από την γυναίκα, κάτι που είναι αλήθεια ότι το συναντάμε και σε άλλα είδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.