Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Φυσιογνωμικές μελέτες σε διδύμους

Οι μελέτες σε διδύμους αποτελούν το βασικό εργαλείο που έχουν οι επιστήμονες ώστε να εκτιμήσουν τις διαφοροποιήσεις που εισάγουν οι περιβάλλοντικοί παράγοντες στην ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού. Εφόσον ο παράγοντας της κληρονομικότητας εξαλείφεται λόγω του πανομοιότυπου γενετικού υλικού, οι όποιες διαφοροποιήσεις στην εξέλιξη του οργανισμού οφείλονται αναγκαστικά σε μη κληρονομικές παραμέτρους. Μία ενδιαφέρουσα μελέτη επί του θέματος πραγματοποίησε ο Αυστριακός ανθρωπολόγος Wolfgang Abel, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Zeitschrift für Ethnologie, σε άρθρο με τίτλο "Physiognomische Studien an Zwillingen". Ο Abel εξετάζει διάφορες περιπτώσεις διδύμων από φυσιογνωμικής πλευράς.

Κατ' αρχάς, οι δίδυμοι χωρίζονται σε ομοζυγωτικούς και διζυγωτικούς. Οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι φέρουν πανομοιότυπο γενετικό υλικό, εφόσον προέρχονται από διαχωρισμό ενός ζυγωτού σε δύο έμβρυα, ενώ οι διζυγωτικοί δίδυμοι προέρχονται από δύο ωάρια που γονιμοποιήθηκαν ξεχωριστά. Για τις ανθρωπολογικές μελέτες, ενδιαφέρον παρουσιάζουν...
περισσότερο οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι, εφόσον μόνο σε αυτούς το γενετικό υλικό είναι πανομοιότυπο και σε αυτούς θα εστιάσουμε στη μελέτη.

Η μορφή του κρανίου σε ομοζυγωτικούς διδύμους δίνεται στο παρακάτω σχήμα. Βλέπουμε ότι η μορφή του κρανίου μοιάζει πολύ, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η διαφορά βρίσκεται απλά στις απόλυτες διαστάσεις, κάτι που δεν είναι παράξενο, καθώς η διαφορά αυτή μπορεί να σχετίζεται με μεγαλύτερο ανάστημα και γενικότερα διαστάσεις του οργανισμού. Το σχήμα είναι αυτό που παρέχει την πληροφορία, ενώ οι απόλυτες διαστάσεις μπορούν να μεταβληθούν μέσω της διατροφής ή του τρόπου ζωής.


Και μορφές του κρανίου σε μπροστινή όψη. Παρατηρούμε ότι έχουμε πλήρη ταύτιση στην πρώτη περίπτωση, ενώ στη δεύτερη το σχήμα είναι πανομοιότυπο, με οριακή απόκλιση στις απόλυτες διαστάσεις.


Η μορφή της μύτης δίνεται υπό μορφή φωτογραφιών για σύγκριση. Είναι προφανές ότι το σχήμα της μύτης είναι πανομοιότυπο σε όλες τις περιπτώσεις πλην της τελευταίας, όπου θα πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος που προέκυψε η διαφοροποίηση. Να σημειώσουμε ότι η μορφή της μύτης μπορεί εύκολα να αλλοιωθεί, από χτυπήματα ή πειράζοντάς την.


Ακολουθούν φωτογραφίες ανφάς που αποκαλύπτουν τον βαθμό ομοιότητας των ομοζυγωτικών διδύμων. Η μορφή του προσώπου, του κρανίου και όλες οι λεπτομέρειες που δημιουργούν την φυσιογνωμία του ανθρώπου είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Οι απειροελάχιστες διαφορές, που με πολύ προσπάθεια ίσα που διακρίνονται, είναι αυτές που οφείλονται σε περιβαλλοντικές επιδράσεις στην ανάπτυξη του οργανισμού. Η εικόνα αποτυπώνει τη δύναμη της κληρονομικότητας.


Αντιθέτως, όταν έχουμε να κάνουμε με διζυγωτικούς διδύμους, οι διαφορές γίνονται εμφανείς, εφόσον μιλάμε για διαφορετικούς γενετικούς συνδυασμούς, παρότι προέρχονται από τους ίδιους γονείς. Αυτό γίνεται εμφανές στην πρώτη σειρά εικόνων, όπου μιλάμε για δύο τελείως διακριτά άτομα, που οποιοσδήποτε μπορεί εύκολα να διακρίνει. Στην δεύτερη σειρά, έχουμε μία ιδιαίτερη περίπτωση δύο ομοζυγωτικών γυναικών, οι οποίες παρά τις γενικές ομοιότητες, εμφανίζουν κάποιες αντιληπτές διαφορές. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι πιο ενδιαφέρουσες για μελέτη, ώστε να ταυτοποιηθούν οι λόγοι αυτής της έστω μικρής διαφοροποίησης.


Το επόμενο σκίτσο δείχνει την σιλουέτατου προσώπου σε ομοζυγωτικούς διδύμους. Βλέπουμε ότι σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με πανομοιότυπες σιλουέτες, δηλαδή με πανομοιότυπα χείλη, σχήμα μύτης και μορφή μετώπου.


Συμπερασματικά, η μελέτη του υποδεικνύει τη δύναμη της κληρονομικότητας. Στους ομοζυγωτικούς διδύμους, οι φυσιογνωμίες είναι πανομοιότυπες και κανένας περιβαλλοντικός παράγοντας δεν μπορεί να τις μεταβάλλει δραστικά. Οι μελέτες σε διδύμους πρέπει να γίνονται με συνδυασμό μελέτης ανθρωπολογικών γνωρισμάτων, φυλετικών τύπων και γενετικής. Αποτελούν βασικό εργαλείο στην προσπάθεια της επιστήμης για την αποκρυπτογράφηση της βαθύτερης φύσης του ανθρώπου.

5 σχόλια:

  1. https://3.bp.blogspot.com/-Mt2lZgzsN7I/Wej8XKhwB-I/AAAAAAAAIMo/jDCe5puT0mciV7f2CxZ8JFKqKDaey2G0gCEwYBhgL/s1600/identical%2Btwins%2B4.jpg

    Στους πρώτους διδύμους οι διαφορές είναι ευδιάκριτες. Ο πρώτος έχει κοντύτερο και πιο τετράγωνο κεφάλι, πιο χοντρή και στρογγυλή απόληξη της μύτης, πιο κοντό σαγόνι, το άνω χείλος δεν εξέχει από το κάτω όπως το δεύτερου. Γενικά δίνει της εντύπωση ότι έχει κάποια απειροελάχιστη συμβολή από τον Κρομανοειδή τύπο εν αντιθέσει με τον δεύτερο. Οι από κάτω δίδυμοι έχουν σχεδόν πλήρη ταύτιση, μόνο η μύτη διαφέρει, του πρώτου είναι πιο ίσια ενώ του δεύτερου σηκώνεται ελαφρά προς τα επάνω και είναι ελαφρά πιο σαρκώδης. Από ότι κατάλαβα κοιτώντας και τις φωτογραφίες με τις μύτες, οι ομοζυγωτικοί διαφέρουν ελαφρά στην μύτη και στα ρουθούνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επισης στους προωτους διδυμους, ο δεξης εχει ξεκαθαρα διαφορετικο hairline στις γωνιες ειδικα.

      Διαγραφή
  2. Πρέπει νὰ ληφθῇ ἐδῶ καὶ κάτι ἄλλο ὑπ᾿ ὄψιν:
    1. Ἔχει βρεθῆ ὅτι και οἱ ὁμοζυγωτοὶ δίδυμοι δύνανται ἐπίσης νὰ ἔχουν κάποιες ἐλάχιστες διαφορὲς στὸ γονιδίωμα, πιθανῶς λόγῳ λαθῶν ἀντιγραφῆς.
    2. Ὑπάρχει καὶ ἡ ἐσχάτως ἀναπτυσσομένη καὶ ἐρευνωμένη ὀπτικὴ τῆς Ἐπιγενετικῆς (πρβλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Epigenetics), ποὺ μελετᾷ τοὺς ὅρους καὶ συνθῆκες ἐνεργοποιήσεως τμημάτων τοῦ γονιδιώματος. Δηλαδὴ ὑπάρχουν καὶ περιοχὲς τοῦ DNA ποὺ παραμένουν ἐν ὑπνώσει καὶ ἀνενεργές.
    Λαμβανομένων ὑπ᾿ ὄψιν καὶ τῶν δύο ὡς ἄνω, ἡ σημασία τῆς ἐκ τοῦ περιβάλλοντος διαφοροποιήσεως ὁμοζυγωτῶν διδύμων κυριολεκτικῶς συνθλίβεται εἰς τὴν περιοχὴν τοῦ μηδενός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἐπεκτείνοντας τὸ ὡς ἄνω σχόλιόν μου, μία ἄλλη πηγὴ διαφοροποιήσεως εἶναι ἡ κύησις καὶ ἐνδεχόμενες διαταραχὲς τῆς βιοχημικῆς ἰσορροπίας, ποὺ μπορεῖ νὰ γίνουν ἀφορμὴ διαταραχῶν τῆς ἐμβρυακῆς ἀναπτύξεως. Ἐὰν οἱ διαταραχὲς αὐτὲς κινοῦνται ἐπὶ κάποιας ὁριακῆς γραμμῆς, εἶναι δυνατὸν μόνον τὸ ἕνα ἐκ τῶν διδύμων ἀρρένων ἐμβρύων νὰ ὑποστῇ σοβαρὲς συνέπειες καὶ ὁρμονικὴν ἀνισσορροπία, μὲ τεράστιες τότε συνέπειες στὴν ὁμαλὴν ἐξέλιξι/ὡρίμανσι τοῦ ἄρρενος ἐγκεφάλου. Τότε δυνατὸν νὰ προκύψῃ σημαντικὴ διαφορὰ μεταξὺ τῶν ὁμοζυγωτῶν διδύμων.
    Εἶναι ὅπως ὅταν ἔχῃς ὁριακὴ πίεσι σὲ κάτι εὔθραυστο. Μιὰ ἐλαχίστη διαφοροποίησι τῆς πιέσεως καθορίζει ἂν σπάσῃ ἢ ὄχι - ὅμως ἡ προκύπτουσα διαφορὰ εἶναι βεβαίως τεραστία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ορίστε κάτι σχετικό και ενδιαφέρον

    https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2011/sep/24/twins-black-white

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.