Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Φυλετικός-εθνοτικός χάρτης της Αφρικής


Ο χάρτης παρουσιάζει την κατανομή των ανθρώπινων φυλών στην Αφρική. Ο χάρτης δεν είναι αναλυτικός, αλλά παρέχει μια καλή εικόνα για την ανθρωπολογική διαφοροποίηση στην Αφρική. Παράλλληλα, γίνεται ο συσχετισμός εθνοτήτων και φυλετικής υπόστασης.

Στα νοτιοδυτικά βρίσκουμε Βουσμάνους-Οτεντότους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως πρωτομορφικοί νέγροι, διαφέροντας από τους γειτονικούς νέγρους. Βλέπουμε ότι ο χάρτης ομαδοποιεί...
τους συγγενικούς τύπους Bantuid και Sudanid, ως Bantus. Αυτοί λογίζονται ως οι τυπικοί νέγροι. Οι μαύρες κουκίδες εκπροσωπούν τους Πυγμαίους που κατοικούν στη ζούγκλα της κεντρικής Αφρικής.

Στην ανατολική Αφρική, κατοικούν νέγροι με κάποια Ευρωπιδικά γνωρίσματα, εξ'ου και ο χαρακτηρισμός ως μικτοί. Απουσιάζει ειδική αναφορά στους Νιλοτικούς λαούς, όπως θα έπρεπε. Στη Σαχάρα υπάρχει μια ζώνη επαφής μεταξύ νέγρων και Ευρωπιδικών, στους οποίους τελευταίους εντάσσονται οι Βερβέροι, οι Μαυριτανοί και οι Αραβικοί (σημίτες). Όσο πάμε πιο βόρεια στη ζώνη αυτή το νέγρικο αίμα μειώνεται, μέχρι να φτάσουμε στην βόρεια Αφρική, όπου κατοικούν Ευρωπιδικοί πληθυσμοί, γνωστοί αλλού ως Saharid και Berberid, οι οποίοι εμφανίζουν σποραδικά νέγρικο αίμα.

1 σχόλιο:

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.